2012.11.14. 17:17 Módosítva: 2012.11.15. 15:08
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Ezúttal nem a tévé-híradók kékfény híreiben, hanem egyenesen a kulisszák mögül.

Bennünk, civilekben mindig él egyfajta érthető gyanakvás a katonákkal kapcsolatban. Nem tudjuk, hogy kik ők, mit csinálnak, hányan vannak, mennyibe kerülnek az adófizetőknek, szükség van-e rájuk egyáltalán, stb. Olyan kérdések ezek, amelyek egy-egy tábornokper kapcsán megfogalmazódnak bennünk, hogy aztán hosszú időre újra elfeledkezzünk róluk és magukról a katonákról is. Ha nincs baj, háború, árvíz, jobb nem hallani róluk – gondolhatjuk joggal.

Akkor mégis mit akar a Honvédelmi Minisztérium azzal a bejelentésével, hogy megújult a honvedelem.hu? Az arcunkba tolni a tankokat meg a Gripeneket? Hogy a mindennapi ájemef-küzdelmek, szexbotrányok és devizaárfolyam-változások mellett még több tonna vasat is meg kelljen emésztenünk hírek formájában? A lelkes beharangozó után megnéztük, és az alábbiakra jutottunk.

A portál – állítása szerint tehát – megújult. Külsejében mindenképpen, hiszen egy nehezen átlátható, kevéssé kattintékony, de mindenekelőtt csúnya külsőtől sikerült megszabadulnia, sajnálhatja, aki nem látta. A címlap négy főhíre most teljesen áttekinthető, figyelemfelkeltő, jól olvasható. A rovatok száma csökkent, a „legolvasottabb” és „legfrissebb” hírek doboz, valamint az intelligens címkefelhő pedig sokat segítenek az eligazodásban. Az oldalon végre sokkal nagyobb jelentőséget kapnak a képek és a videók, amelyek miatt a legtöbben klikkelnek. A videók között állandó rovatként heti és havi magazinműsort találunk, a Fókuszban pedig „a nap képét”, de a galéria rovat fotóinak sincs okuk a szégyenkezésre.

Az oldalon a haditechnikáról szóló írások, fényképek, videók és sima protokoll-tudósítások mellett végre rengeteg más jellegű tartalom is megtalálható, legyen szó missziókról, harcoló katonákról, gyakorlatokról, hadtörténelemről, háborús filmekről. Hallgathatunk történészekkel készült beszélgetéseket vagy katonazenét, de nézhetünk újrajátszott csatákat, kivételesen pedig igaziakat is. A honvedelem.hu tudósítói ugyanis oda is eljutnak, ahova más újságírók többnyire csak vágyakoznak: a Magyarország részvételével zajló nemzetközi műveletekbe, ahol már nem vaktölténnyel lőnek.

Az új külső tehát szemmel láthatóan új tartalommal is párosult: úgy látszik, a HM a népszerűbb honvédség, a fogyaszthatóbb hírek, végső soron pedig a „trendibb” katonaság imázsa mellett tette le a voksát. A protokoll és a nem közérthető tartalmak tehát háttérbe, a katonák, az emberi történetek és a nyilvános események pedig reflektorfénybe kerülnek. Katt!

http://www.honvedelem.hu/

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.