Nagytakarítás a szervezetben

2012.12.10. 10:40 Módosítva: 2012.12.10. 13:23
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A tudatos étkezés sokat segít, a méregtelenítés elkerülhetetlen feladatunk ahhoz, hogy tehermentesítsük a szervezetünket. Jó ötlet – gondolhatjuk – de hogy lássunk hozzá?

Bár testünkbe bekerült méreganyagok egy része természetes úton távozik az anyagcsere folyamat során, melynek aktív résztvevői a máj, vese, tüdő, belek és a bőrünk, ahhoz, hogy minél hatékonyabban működjenek, érdemes támogatni a munkájukat, méregteleníteni azokat.

A bőr szaunával, a vesék a megnövelt folyadékbevitellel, a máj a táplálékok megvonásával, a belek rostpótlással, beöntéssel, Colon- hidroterápiával és az emésztési folyamat serkentésével, a tüdő pedig a friss levegőn végzett testmozgással, légző gyakorlatokkal méregteleníthető a legegyszerűbben.

Léböjt: hosszabban és rövidebben

Legegyszerűbb, ha beiktatunk olyan csökkentett terhelésű napokat, amikor kevesebb táplálékot, viszont annál több folyadékot veszünk magunkhoz (gyümölcsnap) vagy 1-napos léböjt, és mozgással gyorsítjuk a méreganyagok távozását. Attól függően, hogy mennyire vagyunk elsalakosodva, rövidebb vagy hosszabb tisztító kúrákat is végezhetünk, melyeket legjobb őszre és tavaszra időzíteni.

Tisztázzunk itt néhány alapvető kérdést! A léböjt lényege, hogy jótékony hatású és természetes levek jól összeállított sorát vegyük magunkhoz több napon át. Tehát ne az általános bolti, pláne ne cukrozott, tartósított italokat. Frissen készített vagy bio minősítésű zöldség és gyümölcsleveket igyunk. A méreganyagok távozása nem csak testi, de lelki, szellemi megtisztulást is eredményez. A böjti napon ne dolgozzunk, lehetőleg szakértő vezetővel, nyugodt környezetben töltsük el az erre szánt időt. Számtalan méregtelenítésre szakosodott szálloda, gyógyközpont van hazánkban, akik megfelelő szaktudással, konkrét programokat kínálnak. A léböjtöt egészítsük ki termálvizes fürdővel, szaunával, sétával, és csodálkozzunk rá, hogy mennyivel energikusabbak, vidámabbak leszünk.

Rövid változatban szánjunk rá, mondjuk egy szombati napot barátnőkkel vagy vegyünk ki egy keddet, és a bio vagy saját facsarású zöldséglevekkel fáradjunk el a közeli fürdőbe.

Kellemes a hasznossal: szauna és séta

A rendszeresen végzett salaktalanítást a szervezet meg fogja hálálni. Eredménye  az erős immunrendszer, szép, tiszta bőr, jobb stressz tűrés, és persze a súlycsökkenés, karcsúbb formák.

A böjtölés mellett jó néhány kellemes időtöltéssel is fokozhatjuk a szervezet munkáját. Különösen télen hajlamos az ember bebújni egy jó könyvvel a pléd alá, ami – valljuk be – remek időtöltés, hacsak nem a mozgás kárára válik. Egy erőteljesebb erdei séta, nordic walking vagy a legújabb őrület a nordic cruising a friss levegőn pont üdítőleg hat, vagy ha erre nincs lehetőségünk bátran menjünk el úszni egyet. Mindkét esetben végződhet szaunázással a nap, ami nemcsak már rengeteg helyen elérhető, de annál is több típusát próbálhatjuk ki már egy helyen. Ehhez azért szükséges egy kisebb útmutatás.

Szaunafajták - a teljesség igénye nélkül

Aroma szauna: A 50 ºC-os hőmérséklet mellett különböző illatok segítik az ellazulást és a méregtelenítést.

Bioszauna: A 40 – 50 °C-os hőmérséklet kellemes klímát teremt, amely nem megterhelő a test számára és gyakran különböző éterikus esszenciákkal vegyítik. A különböző színjátékok lazítóan vagy élénkítően hatnak.

Finn szauna: Magas hőmérsékletű szauna (80-100°C) kb. 10 %-os páratartalommal. A szaunát követően a szabadban történik a lehűlés: megmártózás hideg vizes medencében és hideg öntetek által felélénkül a vérkeringés és erősödik az immunrendszer.

Gőzfürdő: A finn szaunától leginkább a magas páratartalomban és ezért alacsonyabb hőmérsékletben (40-50 °C) tér el. Már a rómaiak, törökök (Hamam), arabok (rasul) hőskorában is igen népszerűek voltak.

Szaunaszeánsz: kánaán tejjel, mézzel

Manapság egyre népszerűbbek a rafinált szaunaszeánsz programok és egyre több fürdő szolgáltatásai között megtalálhatóak, melyekben különleges, például csokoládés, sós, sőt sörös – úgynevezett – felöntéseket is alkalmaznak.

A program a szauna átlevegőztetésével kezdődik, majd a szaunamester vizet öntve a lávakövekre megemeli a páratartalmat. Utána többször megkeveri a levegőt legyező segítségével, hogy mindenütt egységes legyen a hőmérséklet, páratartalom, és mindenhová jól eljusson az illatos gőz.

A vendégek a szellőztetés során elfoglalják helyüket, és amikor testük átmelegedett már és elindult az izzadás, a felöntésnek megfelelő anyagokat (só, méz stb.) adnak át a résztvevőknek, akik ezzel bekenik testüket. Ezek az anyagok hatásuktól függően segítenek a szervezetméregtelenítésben, a bőr megújításában, a relaxálásban. A végén akár egy pohár gyümölcslével zárulhat a program.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.