A semmiből jött és már 10 éve itt van!

2012.12.19. 14:36 Módosítva: 2012.12.19. 15:46
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Ha kívülről néznéd önmagad, mit mondanál, kicsoda Rácz Felix?

Nehéz saját magamat jellemeznem, ezért inkább egy interjúból idéznék ahol rólam írtak. „A semmiből jött és még mindig itt van! S egyre jobban! Ami szimpatikus, hogy nem akar mindenkinek megfelelni. Kiáll a határozott véleménye mellett és az esetleges üzleti vagy egyéb veszteségei ellenére is vállalja a hibáit. Az újítás, a kitűzött céljai és a folyamatos 19-re lapot húzás élteti.”

Celeb vagy, vagy sportmenedzser?

Már a kérdés is sértés...! (mosoly) SPORTMENEDZSER!

Nem félsz attól, hogy sokak szemében celebként vagy ismert, nem pedig, mondjuk, Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász menedzsereként?

Úgy gondolom, a sportszakmában a legtöbb ember számára nyilvánvaló a tevékenységem. Ha pedig a nagyközönség egy bizonyos rétege számára az ismertségem esetleg elősegíti azt, hogy egy-egy eredményei szerint sokkal többre hivatott sportolót felfedezzenek, megszeressenek és támogassanak, akkor egy percig sem bánom a „celebséget”. De egy Berki Krisztián esetében szerintem erre nincs is szükség...

Erdélyiként, szerényebb anyagi háttérrel mennyire volt nehéz érvényesülnöd a budapesti forgatagban?

Elsősorban meg kellett tanulnom bízni magamban, értékelni a legapróbb gesztusokat és sikereket. Persze mondhattam volna, hogy én külföldön születtem, nekem nincs hátszelem, de az élet nem a kifogásokat, hanem az erőfeszítéseket díjazza. Én megpróbálok e szerint élni. Ha nem így lenne, akkor most biztos, hogy nem itt tartanék, és nem velem készülne ez az interjú.

Nehéz volt kitörni?

Nem volt nehezebb, mint bárki másnak! Kitartás, szerencse és persze nem utolsó sorban becsvágy kellett hozzá. Tudom, hogy közhelyesen hangzik, de ezek a hozzávalók. Legalábbis nekem nincs más receptem.

Rácz Félix gazdag ember?

Erre a kérdésre Bernie Ecclestone egyik mondatával válaszolnék: „Sokan nem hiszik el, de engem tényleg nem érdekel a pénz, a munka által teljesedem ki és ez az, ami életben tart!”

Annak idején a legnagyobb magyar bokszistálló tulajdonosaként mennyire tudtál versenyezni Kovács és Erdei „istállójával”?

Versenybe szállni velük nem volt nehéz. Föléjük kerekedni időközönként, na, az nehéz volt! Egy olyan „istállóval” kellett konkurálni (Universum, a szerk.), amellyel számszerűen ugyanazzal a költségvetéssel dolgoztunk, azzal az „apró” különbséggel, hogy az én számlám végén egy Ft állt, míg az övékén egy E betű...

Sokszor éreztem úgy magam, mintha én lennék Oscar Pistorius és Usain Bolt ellen kellene futnom a Diamond League elsőbbségéért, s érthető módon rajtam meg az edzőmön kívül senki sem hisz a győzelmemben. Viszont 2003 és 2006 között többször is sikerült meghúznom az oroszlán bajuszát, úgy nézettségben, mint a magyarországi jegyeladásban. Az biztos: minden tudást ki kellett préselnem magamból, hogy ezeket elérjem. De hát ezek az igazi kihívások.

Ők jelentették a mércét, vagy itthon akartál a legjobb lenni?

Itthon akkor már „piacvezető” volt a Felix Promotion. Én mindig is nemzetközi szinten szeret(t)em megméretni magam és továbbra is ez a célom.

Miért lett vége 2006-ban? Megcsömörlöttél, vagy mert kihátrált a TV2?

Huuh, ha most meg kellene számolnom, hogy erre a kérdésre eddig hányszor válaszoltam... Kétségtelen, hogy voltak a TV2-n belül is olyan személyek, akiken még télen sem volt kesztyű, viszont pár Rocky film megnézése után úgy gondolták, egy csapásra értenek a bokszhoz, és kiselőadást szerettek volna tartani a meccspárosításból. De a legfőbb ok az a mára már divatossá vált „burn out” kifejezéssel jellemezhető. Egyszerűen, 14 év után elfáradtam, elértem az akkori lehetőségeim és a motivációm határát. Ennyi.

Még mindig fiatalnak számítasz a szakmában (szerk. 39), beszélsz több nyelvet, számszerűen négyet, több mint 15 éves sportvezetői múlttal rendelkezel. Nem környékeztek még meg politikai oldalról?

De, igen! Viszont amikor megkerestek, még nem voltak ilyen jellegű ambícióim.

Lehet tudni, hogy mit ajánlottak és azt, hogy a mostani vezetők vagy az előzők?

Akik ajánlatot tettek, azok tudják, és ez szerintem elég! (mosoly)

Tudatos volt a közel 4 éves eltűnés?

Én ezt nem hívnám eltűnésnek. Inkább feltöltődésnek! Kellett az a pár évnyi pihenő és tapasztalatszerzés ahhoz, hogy új célokat állíthassak fel magamnak és új ismeretekre tehessek szert.

Amikor visszatértél, újra lettek úgymond rajongóid?

Nem tudom, hogy őket nevezhetem-e rajongóknak. Inkább követőknek. Sokan írtak például a menedzseriroda közösségi oldalára – aminek most már mintegy 30 ezer követője van –, hogy örülnek annak, hogy visszatértem a sportba és szorítanak nekem-nekünk. Ez nagyon jó érzés és hihetetlen erőt ad.

Kikkel könnyebb: a bunyósokkal vagy a más sportágakban érdekeltekkel?

Úgy gondolom, hogy sosem a sportolókkal nehéz. Az igazi nehézség előteremteni és biztositani számukra folyamatosan a megfelelő feltételeket. Berki Krisztiánnal, Rapport Ricsivel, Farkas Norbival vagy Kovács Sacival ugyan olyan élvezetes dolgozni, mint a bokszolók közül Kovács Attilával, Kelemen Balázzsal vagy Nagy Sándorral. Ilyen téren nincs különbség közöttük.

Hol a helyed a mai sportmenedzserek között?

Remélem, hogy a 2011-ben nyert Év Sportmenedzsere díj mindenképp azt jelzi, hogy a magyar élbolyhoz tartozom. De itthon nehéz magunkat megméretetnünk és nem is hiszem, hogy csak ez jelenti a mércét. Csonka Gábor vagy Filipovics Vladan például kevésbé lenne jó menedzser attól, hogy még ezt a díjat nem zsebelte be? Vagy Zengő Zoltán jobb lenne náluk, mert ő is már megnyerte? Nem hiszem. Ez egy nagyon kemény szakma és biztos vagyok benne, hogy mindenki minden tőle telhetőt megtesz a sportolói sikeréért. Örülök, hogy végre kicsit a sportmenedzserek is előtérbe kerülnek.

Idén 10 éves a Felix Promotion. Sok díjat, elismerést nyertél eddig, de mit tartasz a pályafutásod csúcspontjának?

Nehéz lenne egyet kiemelni, mert tényleg sok volt: Erős Lajos – Wladimir Klitschko EB címmérkőzésének a tető alá hozzása, Nagy János – J. Pablo Chacon WBO kisvilágbajnoki címének a magyarországi megszervezése, Said Lawal – Naseem Hamed meccsnek a megkötése vagy Berki Krisztián „leigazolása” és jelen lenni, amikor olimpiai bajnoki címet szerez Londonban... sok csúcspontja volt az eddigi pályafutásomnak. Mi a siker és egyben az élet nagy titka? Az a titok, hogy nincs titok. Bármi legyen is a célod, elérheted, ha hajlandó vagy érte tenni! S én hajlandó vagyok!

Ki volt és ki most a kedvenc sportolód azok közül, akikkel foglalkoztál?

Erre a kérdésre egy többszámjegyű összegért sem válaszolnék konkrét névvel! (mosoly)

Köszönöm a válaszokat

Én is köszönöm a lehetőséget és meg szeretném ragadni a lehetőséget, hogy minden kedves olvasónak Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánjak!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.