Hajdú B: Guardiola jól döntött

2013.01.30. 14:09 Módosítva: 2013.01.31. 12:44
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A kommentátor szerint a Bundesliga a legdinamikusabban fejlődő bajnokság. Az Eurosporton biatlont és síugrást is közvetít, de az sem kizárt, hogy további sportágakban is hallhatjuk.

Meglepte Guardiola döntése?

Hajdú B. István: Guardiola döntése nem lepett meg, de nem is számított papírformának. Lépése átgondolt és logikus. Nyilvánvaló volt, hogy a Barca után, Spanyolországban nem fog munkát vállalni. Mivel ambiciózus ember, aki szakmailag akar nagyot alkotni és  akit -  most még? -  nem elsősorban a pénz motivál kizárhattuk, hogy bármelyik  arab országba vagy az Egyesült Államokba szerződik. Feltételezhető volt, hogy sehol a világon kiscsapatot sem vállal. Ha megnézzük, hol a legstabilabb a gazdasági háttér, hol van vezetői türelem és hol a legkisebb az esély arra, hogy akárcsak a sajtóban is összefut Jose Mourinhoval, akkor marad a Bayern.

Meggyőződésem, hogy Pep edzői pályafutása során fog majd a Premier Leauge-ben dolgozni, de előtte megnézi, hogy barcelonai módszerei egy idegen országban hogyan működnek. Ráadásul a Bayernnél nagy kockázatot nem vállal, mert a bajorok az első háromból akkor sem szorulnának ki a Bundesligából, ha én lennék az edzőjük... A Bayern pedig már Robben, Ribery és főleg Javi Martinez 40 milliós szerződtetésével jelezte, hogy vonzó tényező akar lenni a nemzetközi futballpiacon, miután a hazait szinte mindig letarolja.

Számít arra, hogy a katalán edző példáját további sztárok követik, és a Bundesligában kötnek ki?

Hajdú B. István: A Bundesliga – mint azt az Eurosport 2-n hétről-hétre láthatjuk -színvonalában óriásit lépett előre, amit az is jelez, hogy 7 német csapat van még versenyben az európai kupaporondon. Még a középcsapatoknak is megvan a saját stílusuk, a jelenleg 9. Hamburg vagy az épp 12. Bremen is rendre 8-10 válogatott játékossal áll fel, ami egyfajta minőséget feltételez. A mérkőzések telt ház előtt zajlanak, a meccsidőpontok hónapokra előre megvannak, az infrastruktúra világszinten páratlan, jó nézni és nyilván még jobb részt  venni benne. Ma már eljutottunk oda, hogy mondjuk egy Götze szintű játékosnak minden szempontból alternatíva jelenlegi klubja, a Dortmund vagy a Bayern még a Real Madriddal szemben is, arról nem beszélve, hogy könnyen elképzelhető, hogy a fénykorát élő Özil épp a Realból esetleg visszaigazol a Bundesligába. Ez néhány éve legfeljebb az április  elsejei hírekben szerepelt volna. Ha pedig a világ legkeresettebb edzője Németországba szerződik, az mindenki – legyen az játékos vagy tréner – számára egyértelmű üzenet.

Az Eurosportnál a téli sportok közvetítésénél is számítanak a munkájára. Jól érzi magát a csatornánál?

Hajdú B. István: A téli sportokat régóta figyelemmel követtem, ha nem is mindig és nem is mindegyiket. Más persze valamit csupán nézni és más felkészülni mondjuk egy biatlon közvetítésre. Igyekszem néhány érdekességgel mindig  színesíteni  a közvetítést, s legfőképpen átadni a verseny hangulatát. Szakmai elemzésekbe nem bocsátkoznék, mert bár volt már puska a vállamon, ám sohasem volt síléc a lábamon... Igaz Vitray Tamás sem kenuzni járt szabadidejében és Méhes Gábor sem húzódzkodott minden nap a bordásfalon, mégis elég jól közvetítették Kolonics vagy Csollány olimpiai győzelmeit. Az Eurosportnál jól érzem magam, kiváló kollektíva dolgozik itt,  de ezen a téren nem is számítottam másra, hiszen a kollégák egy részét már korábban, más televíziókból ismertem, a többieket pedig 2007 óta – akkor közvetítettem itt először -  volt alkalmam megismerni.

Lehetséges, hogy tovább bővül a repertoár és más sportágakban is hallhatjuk a hangját? Van olyan sportág, amit szívesen közvetítene?

Hajdú B. István: Az Eurosport 2013-as programja bőven kínálna lehetőséget, hisz lesz látható a 100. Tour de France, több másik kerékpár körverseny, a Roland Garros, US Open, számos snooker torna és több, mint 20 sportág világbajnoksága, köztük az atlétikával és az úszással.  A repertoár bővüléséről a beosztás készítőjét kellene megkérdezni, apró csavar vagyok én csak a gigantikus gépezetben...De vegyünk egy konkrét sportágat: futball.  20 éve közvetítek focit, jártam VB-n, EB-n, számos olimpián és Bajnokok Ligája döntőn. Ám a klubvilágbajnokság és az Afrika Kupa, kimaradt az életemből, egészen mostanáig.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.