Könnyen találnak munkát a BME végzősei

2013.02.25. 17:14 Módosítva: 2013.02.26. 08:32
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A felmérés résztvevőinek 7,8%-a, de a GTK végzőseinek 13,7%-a már az abszolutórium megszerzésekor rendelkezett teljes állású munkaviszonnyal.

A Műegyetem Diákközpontja minden évben megvizsgálja az egyetem volt diákjainak boldogulását. A vizsgálatban az egy, a három és az öt évvel korábban végzetteket kérdezik meg, így az időközben bekövetkező változásokat is nyomon tudják követni. A legutóbbi felmérés 2012-ben készült.

A 2011-ben végzettek közül azok, akik az első munkahelyet az abszolutórium megszerzése után kezdték el munkát keresni, 4 hónap alatt találták meg, ami alapvetően megfelel a korábbi évek adatainak. A munkát keresők 37,5%-a azonnal vagy egy hónapon belül talált állást, és további 42,7%-a fél éven belül.
A 2011-ben végzettek 70, százaléka fél-egy évvel a diplomaszerzést követően már dolgozott, 25 százalék nappali tagozatos hallgató volt, három százalék munkanélküli, és egyéb okok, például GYED vagy GYES miatt inaktív, egy egész kéttized százalék. A foglalkoztatottak aránya az egy évvel korábban mért értékhez képest lényegében nem változott, így még mindig jobban teljesítenek az egyetemi végzettségűek 2012. II. negyedévi országos munkanélküliségi arányánál, ami a Központi Statisztikai Hivatal adataiból számolva 3,8 százalék volt.

(Forrás:http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qlf012.html)

A 2009-ben végzettek aránya is alatta marad ennek a 3,8%-nak, bár közöttük a korábbi felméréshez képest a foglalkoztatottsági arány csökkent, mert emelkedett a nappali tagozatos hallgatók aránya, és valamivel több lett a munkanélküli.

2007-ben végzettek esetén a korábbi felméréshez képest az inaktívak, főként a GYES-en, GYED-en lévők aránya nőtt. A munkanélküliség aránya a korábbi felmérések adataihoz képest az ő körükben nem változott.

A kérdőívben – a 2007-ben, a 2009-ben és a 2011-ben végzettek esetén is – rákérdeztek a fő- és mellékállásból származó havi nettó keresetére. A jövedelmi adatok vizsgálatánál csak a középső 90% adatait elemezve azt kapták, hogy a teljes munkaidőben alkalmazásban álló szellemi foglalkozásúak ( KSH terminológia szerint számított) havi nettó átlagkeresete 2012. II. negyedévében 190 163 Ft  volt. Az átlagos országos helyzethez képest tehát egy átlagos keresetű Műegyetemen végzett diplomás továbbra is kedvező helyzetben van, az itt megszerzett diploma még mindig az átlagnál magasabb jövedelmet jelent, már a karrier legelején is.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.