Prosztataszűrés fájdalom nélkül!

2013.02.28. 13:39 Módosítva: 2013.02.28. 16:57
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Vizelési problémák esetén feltétlenül meg kell vizsgáltatni a prosztatát. Az Oxygen Medicalban a fájdalommentes ultrahangvizsgálat mellé most ajándék PSA-laborteszt is jár!

A prosztatarák megelőzhető

Az idősödés és a hormonális változások miatt a prosztata bizonyos mértékű növekedése természetes, bár ez optimális esetben nem okoz gondot.  Azonban ha a prosztatán áthaladó húgycső összenyomódik, ez fokozatosan elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő szükséges, hogy átpréselje a vizeletet. Az erőltetés miatt idővel az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki és egyre kevésbé lesz képes préselni.  Ez végül is a vizelet pangásához vezet, sőt, később vesefunkció csökkenést is okozhat, valamint fertőzött vizelet kialakulásához, kőképződéshez vezethet. Súlyos esetben daganatképződés is megindulhat, ami ma hazánkban évente közel 1500 férfi halálát okozza.

A szűrés fájdalommentes is lehet

Az ultrahang vizsgálat lehet az az első lépcső, amely fény deríthet a problémák eredetére. A prosztata megtekintése telt húgyhólyag mellett hason át történhet. Az Oxygen Medical vizsgálatának előnye, hogy gyorsan zajlik, és inkább csak kellemetlen, de nem fájdalmas. Már igen kis elváltozások is láthatóvá válnak, azt azonban nem lehet megállapítani, hogy ezek jó- vagy rosszindulatúak. Tehát bármit fedeznek fel, azt további kivizsgálásoknak is követniük kell.
Szinte minden esetben szükséges a vérvizsgálat, amely során elsősorban a PSA szintet (prosztata tumor specifikus antigén) elemzik. Ez az érték a jóindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet, így mindenképpen fontos mérőszám. Egyes esetekben felmerülhet még a számítógépes vizeletáramlás vizsgálata is.
Probléma esetén felmerülhet a végbél ultrahangos megtekintése, illetve az urológus síkosított gumikesztyűben a végbélnyíláson keresztül is megtapinthatja a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kiprésel. Ezt később bakterológiailag elemzik, esetleges gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat.

Évente ajánlott szűrni!

Ötven éves kor felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztata-szűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás. A jellegzetes tünetek:
- gyakori, sürgető vizelési ingerek
- éjszaka többször jelentkező vizelési inger
- vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás
- szakaszossá váló vizelés
- utócsepegés
- akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom

www.oxygenmedical.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.