A cégbirodalom tündöklése és bukása

2013.03.11. 16:37 Módosítva: 2013.03.12. 15:22
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Továbbra is tart a káosz, de tisztulási folyamat és trendforduló körvonalazódik a magyar cégrendszerben.

Magyarország a vállalkozások fellegvára. Igaz, hogy ez a fellegvár rendkívül torz, elaprózódott, jelentős része veszteséges, európai szinten inkább hangyabolynak minősül, de mégis csak az elmúlt 20 év gazdasági „eredménye”. Ebben a tömegben azonban úgy elszaporodtak a beteg egyedek, hogy az már az egész cégstruktúra létét veszélyezteti. A jelek szerint a kormányzatnak végül felnyílt a szeme és komolyan veszi a kártékony gazdasági szereplőket.

Míg Magyarország lélekszáma cirka 40 ezer fővel csökken évente, addig az utóbbi években ugyanilyen számban alapítottak cégeket a lelkes vagy inkább kényszeredett magyar vállalkozók. Az, hogy ez mennyire egészségtelen folyamat, semmi sem bizonyítja jobban, minthogy a cégek alapításkori várható élettartama alig néhány évre tehető, illetve a teljes cégpark 5%-a kerül törlésre évente. Így volt ez azokban az években is, amikor a cégrendszer tisztítása még gondolatként sem körvonalazódott a jogalkotók körében.

A strómanok, a lánctartozások, a be nem hajtható kintlévőségek, cégvezetők felszívódása a jóhiszemű gazdasági szereplők több éves munkáját tehetik tönkre egyik napról a másikra. Hogy mekkora a dzsungel, azt csak becsülni lehet, de az biztos, hogy ezek a szereplők az ország GDP-jének komoly százalékpontokban mérhető részét tették tönkre.

Az utóbbi években hozott jogszabályi törekvések beérni látszanak. Az OptiJUS jogi adatbázisa szerint az elmúlt évek jogszabályváltozásai, mint az „egy órás” elektronikus cégbejegyzés eltörlése, az adóregisztrációs eljárás, a kényszertörlési eljárás, a cégjegyzéstől eltiltott személyek, cégtulajdonosok, tisztségviselők azonosító adatainak nyilvántartása napjainkra már meghozta a kezdeti eredményeket. Továbbá jelenleg is a jogalkotók asztalán vannak a pénzügyi teljesítést szabályozó tervezetek, amelyek további tisztító hatást eredményezhetnek.

Az eredmények azonban együtt jelentkeznek a jelenlegi stagnáló gazdasági folyamatok lecsapódásával, így szükséges mindig komolyabban a számok mögé nézni. További komoly probléma, hogy a megnövekedett adminisztrációs terheket sem a vállalkozások, sem a kormányzati szervek nem tudják maradéktalanul teljesíteni, így félő, hogy újabb és újabb jogszabályokkal sem lehet elérni a kívánt célokat.

A tisztulási folyamat jó irány, de még nagyon messze vagyunk az egészséges szerkezettől. A magyarországi cégeknek továbbra is 600 ezer hazai vállalat és 400 ezer egyéni vállalkozó közül kell megbízható partnert választania úgy, hogy havonta 2-3 ezres nagyságrendben szűnnek meg vállalkozások (forrás: www.opten.hu ). A modern céginformációs rendszerek használata, az üzleti partnerek feltérképezése és nyomon követése a jelenlegi forrás és fedezethiányos helyzetben, nemcsak a nyereséges működés, de az életben maradás szükséges feltételeivé váltak.

www.opten.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.