Árfolyamgát: hatmilliárdot már spóroltak a belépők

2013.03.12. 11:12 Módosítva: 2013.03.12. 12:36
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Egy év alatt egy havi törlesztő részletet spórolhat meg az, aki belép az árfolyamgátba. Január végéig 133 ezer család már döntött. Március 29-ig lehet a védelem alá jelentkezni!

Már több mint 133 ezer hazai devizahiteles lépett be az árfolyamgát-rendszerbe január végéig a Pénzügyi Szervezetek Felügyeletének adatai szerint. Ők a hiteltörlesztésüket 2017 júniusáig fix árfolyamon teljesítik. Az árfolyamgát alatt a havi törlesztő részlet svájci frank esetén 180, euró-alapú hitelnél 250, míg japán jen esetében 2,5 forintos árfolyam mellett kerül kiszámításra. A védelem alá csatlakozó ügyfelek számára így a havi kiadás tervezhetővé válik, és a március elején ismét 300 forint fölé emelkedő euró árfolyam és 240 forint fölé szökő svájci frank szint sem jár nekik törlesztő részlet-emelkedéssel. A rögzített árfolyam a március 7-ei árfolyamszintekhez képest a legtöbb ügyfelet érintő frankhitelek esetében 35 százalékkal (!), de az euró esetében is közel 17 százalékkal alacsonyabb törlesztést jelent.

A törvényi feltételek szerint március végéig igényelhető árfolyamgát II. legnagyobb vitathatatlan előnye, hogy az adósok a fix törlesztés lehetősége mellett számottevő támogatást is kapnak: a havi törlesztő részlet kamattartozásának a rögzített és a tényleges árfolyam közötti különbözetét a kormány és a bankok fizetik meg. Az eddig a rendszerbe lépett, és már gyűjtőszámlával rendelkező ügyfelek január végéig 6 milliárd forint megfizetésétől mentesültek, ami egy szerződésre bontva eddig átlagosan 59 ezer forint megspórolását jelentette!

A tőketartozás kamata is kedvezően kialakított

A tőketartozás rögzített árfolyam feletti része egy gyűjtőszámlára kerül – amelynek alacsony, kedvező kamata a bankok közti alapkamatlábhoz (a 3 hónapos BUBOR-hoz) kötött. Ez március elején 5,2 százalék körül volt.

„Kőbe vésett” védelem a rögzítés utáni drasztikus emelkedés ellen

Természetes, hogy védelmet keres mindenki, aki az árfolyamok hektikus mozgását egyszer már megtapasztalta. De vannak akik ennél is előrébb tekintenek, és a fix árfolyamú törlesztési időszak utáni helyzetet vizsgálják – mi történik, ha a rögzítés lejár? Hosszú távú garanciát jelent, hogy a kormány és a bankok „kőbe vésték”: a fizetendő havi részlet az árfolyamgát lezárása után, 2017 júliusától is legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet meg a gyűjtőszámla-hitel törlesztése miatt.

Fontos tudni, hogy az árfolyamgátba jelentkező ügyfeleknek nem kell szerződésmódosítási díjat fizetniük, és a megállapodás közjegyzői okiratba foglalásának díját is a bank fizeti meg.

A devizaadósok megsegítését célzó konstrukciók közül az árfolyamgát segíthet az adósok legszélesebb körének, teheti kiszámíthatóvá a törlesztést, és semlegesítheti az árfolyamingadozást – ért egyet ebben mindenki, aki megismerte a védelmi megoldást, és végigszámolta hatásait. Ezért ajánlotta minden devizahiteles figyelmébe a megoldást Orbán Viktor miniszterelnök, politikusok, bankárok, a PSZÁF és a Magyar Nemzeti Bank szakértői, valamint független közgazdászok egyaránt. Ez a megoldás minden olyan ügyfél számára ajánlott, akinek nincs 90 napnál hosszabb lejárt tartozása. A nagyobb tartozást felhalmozók számára más megoldásokat dolgozott ki a kormányzat és a bankrendszer. Ha azonban az ügyfél 90 nap alá csökkenti a tartozását, máris beléphet az árfolyamgát védelme alá.

Tájékozódni kell - van segítség

Fontos, hogy a konstrukcióba történő jelentkezés előtt tájékozódjunk, a számunkra ismeretlen feltételekről keressünk információkat. A hitelt folyósító bankok ügyfélszolgálatai megadják a szükséges felvilágosítást, és segítenek a jelentkezés lebonyolításában. A PSZÁF pedig általános szakmai tájékoztatással segíti a döntést az ügyfélszolgálatán és a honlapján keresztül.

Bárhogy is változzanak a konstrukció jövőbeli feltételei, a rendszerbe minél hamarabb lépő ügyfelek bizonyosan jobban járnak majd, hiszen hosszabb ideig élvezhetik az árfolyamgát II. előnyeit. 2013. március 29-ig lehet a konstrukcióba bejelentkezni a hatályos szabályozás szerint, vagyis minden devizahiteles ügyfélnek érdemes most tájékozódnia, és – még húsvét előtt - belépési igényét jelezni a hitelt nyújtó banknak.

További információk itt

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.