2013.06.19. 15:18 Módosítva: 2013.06.25. 10:11
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Javában zajlik az évtizedek óta leromlott állapotú és üresen álló Grassalkovich-kastély felújítása Hatvanban: a munkálatok befejezése után az épületben nyílik meg a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum. Itt Közép- és Kelet-Európa legmodernebb ilyen témájú gyűjteményének segítségével a vadászati, halászati és erdészeti tudományágak legfontosabb elemeivel ismerkedhetnek majd meg a látogatók.

Élőhalas akváriumok, vadászírók-kiállítás, kotorékpálya, íjászat, lézeres lövészet, trófeabemutató, barokk vadászkonyha – csak néhány azok közül a látványelemek közül, amelyek a Grassalkovich-kastélyban, a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban várják majd a látogatókat. A tervek szerint a felújított épület három szintjén helyezkednek majd el a természettudományos, vadászati, horgászati témájú gyűjtemények. A kiállítások interaktív, saját világítási rendszerrel rendelkező, multimédiás bemutatók lesznek.

Az egyik legérdekesebb látványosság az a kiállítás lehet, amely a 11 méteres belmagasságú kétszintes térben a Kárpát-medence vadfajait mutatja be. A látogatók megismerhetik az állatok élőhelyét, biológiai jellemzőiket, valamint azt, hogy az egyes fajok milyen szerepet játszanak az ökológiai rendszerekben, a vadgazdálkodásban, milyen természeti és vadászati értéket képviselnek. A kiállítótérben a látogató egy rámpán elindulva a síkvidéki élőhelyektől (földszint) a magashegyi rétekig (emeleti szint) juthat fel. A Kárpát-medence növény- és állatvilágát bemutató tárlatot fotóinstallációk, lenyűgöző diorámák, természetfilmek és interaktív számítógépes játékok teszik egyedülállóvá Magyarországon.

Szabó Zsolt, Hatvan polgármestere és a térség országgyűlési képviselője a beruházással kapcsolatban elmondta: a múzeum Közép-Európa egyetlen olyan intézménye lesz, amely nem csupán hagyományos vadászati témájú bemutatótérként működik. Az intézmény feladata a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó ismeretek és etikai normák megismertetése, amelyhez a legmodernebb interaktív eszközöket használja fel. A városvezetés különösen büszke arra, hogy a program összeállításakor olyan funkciókat is sikerült a kastélyba hozni, amelyek évtizedek óta hiányoznak a hatvaniaknak.

Az épület alkalmas lesz nagyobb rendezvények, fogadások és konferenciák lebonyolítására, de természetesen nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a beruházás kiemelten szolgálja Hatvan és környéke turisztikai célú fejlődését is, jótékony hatást gyakorol a város gazdaságára, és „visszaadja” a hatvaniaknak az életük szerves részét képező kastélyt is. Hiszen a város szinte minden lakója kötődik valamilyen formában az épülethez, megismerte és megszerette azt, amikor iskolaként, kórházként, vagy bármi egyéb funkcióban szolgálta a helyi közösséget. A téglajegyek vásárlásával több generáció is áldozatot vállalt a műemlék megmentése érdekében: azokat az erőfeszítéseket nem koronázta siker, azonban az önkormányzatnak most sikerült megnyugtató módon rendeznie az épület sorsát, a fejlesztésnek köszönhetően jövő tavasszal Hatvan minden lakója újra birtokba veheti a Grassalkovich-kastélyt.

Vadászati múzeum nyílik Hatvanban

A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával az Új Széchenyi Terv Észak-magyarországi Operatív Programja keretében valósul meg, a beruházás összköltsége meghaladja a 3,1 milliárd forintot

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.