Az elektronikus útdíjszedési rendszerről

2013.06.28. 09:52 Módosítva: 2013.06.28. 14:08
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
2013. július 1-jétől hazánkban is bevezetik a megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszert, amely a magyar úthálózat (autópályák, autóutak és főutak) kijelölt, összesen 6513 km hosszú szakaszaira vonatkozik.

A hazai közúthálózat fejlesztésének és biztonságos mûködtetésének tetemes költsége van, amelynek pótlására még egyetlen országban sem találtak jobb finanszírozási megoldást, mint a díjszedés alkalmazása. A most bevezetésre kerülô, HU-GO elnevezésû rendszer igazságos és arányos, hiszen az úthasználó pontosan annyit fizet, amilyen mértékben igénybe veszi, terheli, szennyezi a közúthálózatot. Az új rendszerben kizárólag a 3,5 t össztömeget meghaladó tehergépjárművek után kell útdíjat fizetni. A motorkerékpárok, személygépjárművek, autóbuszok tehát maradnak a már megszokott matricás rendszerben.

A rendszer várható – már több európai országban bizonyított – hatása, hogy a külföldi fuvarozók, akik a szomszédos országok magas úthasználati költségei miatt eddig hazánk közútjait használták, ezentúl vagy megfizetik
a használat arányában annak költségeit, vagy más tranzitútvonalat választanak, csökkentve ezzel a magyarországi útvonalak terheltségét. Ez kisebb környezeti terhelés mellett kedvezô hatást gyakorol a közlekedésbiztonságra.

Az új rendszer nagyobb díjbevételt jelent
a közútfenntartók számára, amely az uniós követelményrendszer értelmében és a hatályos jogszabályok szerint elsôsorban a hazai közúthálózat üzemeltetésére és annak fejlesztésére használható fel. Ennek fényében a HU-GO segíti az európai közlekedési normákhoz való felzárkózást, miközben kiegyensúlyozottá teszi a költségviselést. Kifizetôdôvé válik a rövid útszakaszok használata, és a költségek arányos növelésével a fuvarszervezôk is érdekeltek lesznek a fuvar útvonalak optimalizálásában. A rendszer önbevalláson alapul, azaz a fuvarozó feladata a megtett út rögzítése. Ez kétféle módon történhet: gyakori, rendszeres úthasználat esetén fedélzeti eszközzel történô bevallási mód javasolt, az alkalmi fuvarfeladatok esetén a viszonylati jeggyel történô, elôzetes útvonaltervezést igénylô útdíjfizetés is választható. Az úthasználati díj kifizetése sokféle módon történhet: készpénzfizetéssel, utalással, bankkártya és üzemanyag kártya használatával.

A díj mértéke az európai uniós követelményeknek megfelelôen került meghatározásra (az útdíj mértékérôl és az útdíjköteles utakról szóló 25/2013.(V. 31.) NFM rendeletben kihirdetésre került), az út kategóriájának, a gépjármû kategóriájának (J2, J3, J4) és környezetvédelmi (emissziós) besorolásának függvényében.

Az e-útdíjjal kapcsolatos minden információ, regisztráció, útvonaltervezô elérhetô a HU-GO internetes ügyfélszolgálati portálon, a www.hu-go.hu oldalon, továbbá telefonon is tájékozódhat a HU-GO központi információs vonalán a +36 1 688 6060 telefonszámon.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.