Tudásba fektetett forintok

2013.07.30. 00:00 Módosítva: 2013.07.31. 12:54
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A továbbtanulással kapcsolatos döntés olyan elhatározás, mely mind a munkerőpiaci lehetőségeket, mind a magánéletet hosszú távon befolyásolja. Körültekintő tervezést igényel a szakmai jövőkép és a pénzügyeket illetően egyaránt. Számítani kell rá, hogy az egyetemi, főiskolai lét rövidtávon jelentős anyagi teherrel jár, az esetleges képzési díjon felül, az önálló lét finanszírozása is komoly forrásokat feltételez. A családi támogatás, a diákmunka, az ösztöndíj adta lehetőségek mellett érdemes megfontolni a Diákhitel konstrukcióinak igénybevételét is, mely stabilan alacsony kamatok mellett kínál pénzügyi segítséget a hallgatóknak.

Hallgatókra szabott megoldás

A fiatalok számára a felsőoktatásba való bekapcsolódás, a megfelelő felsőfokú végzettség megszerzése jelenthet hosszú távon anyagi biztonságot, ezért a továbbtanuláshoz szükséges anyagi ráfordítást érdemes befektetésként kezelni. A családok teherbíró képessége azonban változó, a tanulás mellett felelősséggel vállalható diákmunka mennyisége pedig korlátozott, ezért előfordulhat, hogy az egyetemi évek finanszírozására külső segítséget kell igénybe venni. A Diákhitel két konstrukciója úgy kínál megoldást a hallgatóknak, hogy az vállalható terhet jelentsen a munka világába belépő friss pályakezdőknek is.

A Diákhitel2 szinte kamatmentesen nyújt segítséget a képzési díjak fedezésére, a hallgatók által fizetendő kamat fix 2 százalék, a kamat fennmaradó részét az állam átvállalja. A Diákhitel2 felvehető összege a képzési költségekhez rugalmasan igazodik, azaz a felvehető összegnek nincsen felső határa. A Diákhitel Központ az igényelt összeget közvetlen a felsőoktatási intézményeknek utalja, így a hitel valóban a képzés finanszírozását szolgálja.

Míg a Diákhitel2-t kizárólag az önköltséges képzésben részt vevő diákok igényelhetik, a Diákhitel1-et állami ösztöndíjas hallgatók is felvehetik. Szabad felhasználású hitelként ez utóbbit bármire költheti a hiteligénylő, legyen az megélhetés, lakhatás vagy a tanulmányokhoz szükséges kiegészítők. A havi igényelhető maximum 50 ezer forint, melyhez akár szemeszterenként egy összegben is hozzájuthatnak a hallgatók. A Diákhitel1 változó kamatozású, a diákoknak mégsem kell jelentős kamatingadozásra számítani. Ezt bizonyítja, hogy az említett típusú Diákhitelnek a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére is rekordalacsony, 7,5% a kamata, mely a többi szabad felhasználású banki hitellel összehasonlítva nagyon kedvező konstrukciót jelent.

Jól tervezhető törlesztési pálya

A Diákhitel visszafizetési feltétele maximálisan illeszkedik a fiatal egyetemisták és pályakezdők speciális élethelyzetéhez. Úgy kínál pénzügyi segítséget az egyetemi évekre, hogy törlesztését csak annak befejezését követően, azaz a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól kell megkezdeni.

A törlesztőrészlet a törlesztési kötelezettség kezdeti két évében a minimálbér alapján kerül meghatározásra, így nem jelent terhet a munka világába frissen belépő fiatalok számára. Ebben az időszakban a Diákhitel1 esetében fizetendő összeg az előző év október 31-én érvényes minimálbér 6-8-9 százaléka. A visszafizetendő összeg nagysága a törlesztés harmadik évétől emelkedik, ilyenkor a törlesztőrészlet alapját a két évvel korábbi jövedelem képezi.

A Diákhitel2 törlesztését, hasonlóan a szabad felhasználású Diákhitel konstrukcióhoz, csak azoknak kell megkezdenie, akik már nem folytatják vagy befejezték tanulmányaikat az egyetemen vagy főiskolán, azaz nem rendelkeznek érvényes hallgatói jogviszonnyal. A kötött felhasználású Diákhitel kötelező törlesztési hányadai a hallgatói jogviszony megszűnésének időpontjában fennálló tartozás függvényében 1 millió forintig 4 százalék, 1 000 0001 és 2 millió forint között 5 százalék, 2 000 001 és 3 millió forint között 7 százalék, 3 000 001 és 4 millió forint között 9 százalék, míg 4 millió forint felett 11 százalék.

Kibővült igénylési lehetőségek

Mind a szabad, mind a kötött felhasználású Diákhitel igénylése kifejezetten egyszerű. A szükséges nyomtatványt a Diákhitel internetes hitelügyintézési felületén, a Diákhitel Direkten (www.diakhiteldirekt.hu) lehet kitölteni, amelyet kinyomtatva és aláírva legegyszerűbb közvetlenül a felsőoktatási intézményekben leadni, ugyanez megtehető a Diákhitel Központtal együttműködő pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban is. A 2013/14-es tanévtől az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületeiről is lehetőség nyílik a Diákhitel igénylésre, melyet a felsőoktatási intézmény Tanulmányi Osztályán, hiteligénylési helyein kinyomtatva, vagy helyben, vagy a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatain lehet leadni.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.