Gyere, színezzük ki Kazincbarcikát!

2013.08.27. 15:52 Módosítva: 2013.08.27. 16:20
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A Svájci-Magyar Együttműködési Program 1,2 milliárd forinttal támogatja azt a fejlesztési programot, melynek egyik elsődleges célja a kazincbarcikai térség imázsjavítása.

- A város és a térség új térségarculati koncepciója szerint Kazincbarcika és vidéke az ország legszínesebb régiójaként kívánja meghatározni önmagát. Ennek részeként 2013. április 1-je és 2015. szeptember 30-a között számos kulturális és kommunikációs akció zajlik majd településünkön - mondta Klimon István kultúráért felelős kazincbarcikai alpolgármester.

A svájci pályázati források lehetővé teszik, hogy az új térségi márkát, a Kolorcity-koncepciót 2013 és 2015 között képzőművészeti akciók és évente egy-egy nagyszabású összművészeti fesztivál, a Kolorfesztivál tegye ismertté hazánkban.

Az imázsjavításon túl a színes város és vidéke gazdaságilag is erősödhet: a svájci alap jóvoltából adott a lehetőség új vállalkozások betelepülésére, illetve egy Svájcban már jól bevált inkubációs program meghonosítására.

- A fejlesztési program idei kulturális projektjei között szakmai művészeti napok, a Hello Wood által szervezett alkotótábor és különféle köztéri képzőművészeti akciók szerepelnek. Ezek során a városban található térbútorok, zöldfelületek kapnak művészileg is értékes, új külsőt, pluszjelentést; de lesznek tematikus szobortúrák, köztéri tárlatok és utcai művészeti akciók is - mondta Sztupák Péter, Kazincbarcika fejlesztésekért felelős alpolgármestere. - Három év alatt összesen harminc kazincbarcikai köz- és lakóépület egy-egy előre kiválasztott felületén helyezünk el műalkotásokat - tette hozzá.

A térségi imázs javítását egy minden eddiginél nagyobb szabású fesztivál is segíti. A regionális szinten ismert és kedvelt Borsodi Művészeti Fesztivál (BMF) egy szinttel feljebb lépett, és megtartva a régi rendezvény értékeit, immáron nemcsak a térségben élőket, hanem az ország minden kortárs kultúra iránt érdeklődő lakóját megszólítja. A BMF mellett idén már Kolorfesztivál néven futnak a programok.

- Hosszú távon a munkahelyteremtést és a népesség megtartását segíti elő a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” program, ez a pillanat viszont az I. Kolorfesztiválé! Egyedülálló képzőművészeti és kommunikációs projektek, valamint páratlanul gazdag előadóművészeti programkínálat várja szeptember 14-éig hazánk minden lakóját. Jöjjön el, és színezzük ki együtt Kazincbarcikát! - fogalmazott Klimon István.

A svájci pályázat egyéb fejlesztési programjai:

- Üzleti Szolgáltató és Inkubációs Park kialakítása a volt kazincbarcikai Központi Általános Iskola épületéből,

- kiállító-, konferencia- és tehetséggondozó központ kialakítása és órakiállítás a sajókazai Radvánszky-kastélyban,

- Rudapithecus Park és tematikus útvonal kialakítása Rudabányán,

- a Damasa-tanösvény kiépítése, felszerelése és a falumúzeum felújítása Bánhorvátiban,

- 300 millió forintos pályázati alap a tartós munkahely-teremtésért 2013 őszétől, infó: Wächter Balázs wachter.balazs@vitalpro.hu.

Az I. Kolorfesztivál teljes programja letölthető innen:

www.kolorcity.hu/downloads/kolorcity_programfuzet.pdf

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.

Videók:

https://www.facebook.com/photo.php?v=381932301935370

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.