A Jászságba érkezett a Jövőnk Energiája

2013.09.05. 11:25 Módosítva: 2013.09.05. 11:30
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Háromszáz település és a legnagyobb nyári fesztiválok után a Jászságba érkezett a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív kiállítása. Az elmúlt öt évben már több százezren megismerkedtek az atomenergiával, és egy szimulátoron kipróbálták, milyen érzés lehet a hazai energiatermelés több mint 45 százalékát adó atomerőművet működtetni. A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion jövő hét hétfőtől csütörtökig Jászberényben, majd pénteken Jászárokszálláson várja az atomenergia és a Paksi Atomerőmű bővítése iránt érdeklődőket.

A nyár a fiatalok számára a bulizásról szól, így az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és a bővítését előkészítő MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. közös tájékoztató kamionja is végigturnézta a kedvelt hazai fesztiválokat. A Fishing on Orfűn, a VOLT-on, az EFOTT-on, a SZIN-en, valamint a Kecskeméti Repülőnapokon az atomenergia iránt érdeklődő sportolók és koncertező művészek is meglátogatták az interaktív kiállítást. Delov Jávor, a Random Trip vezetője, Sena, Columbo és Horváth Gáspár, az Irie Maffia tagjai, illetve a Balkan Fanatik zenészei; Sonita, Jorgosz és Lepe mellett, Éger László, az MVM Paks FC játékosa és az Atomerőmű Sportegyesület kosarasai, Kovács Ákos és Medve Máté is elcsodálkozott, milyen sokat jelent Magyarország számára a hazai villamosenergia-termelés több mint 45 százalékát adó atomerőmű működése.

Az Irie Maffia tagjai is meglátogatták a Jövőnk Energiája kamiont
Az Irie Maffia tagjai is meglátogatták a Jövőnk Energiája kamiont

Persze a hírességek csak a látogatók egészen apró szeletét jelentik: 2009 óta összesen 329 településen több százezer látogató kereste fel a Jövőnk Energiája Interaktív Kamiont. A látogatók – a legkisebbektől a legidősebbekig – a három évtizede biztonságosan működő Paksi Atomerőmű története és jövője mellett megismerhetik a világ összes működő atomerőművét, a magyar villamosenergia-hálózatot, valamint Paks és környezete színes élővilágát. A sportosabb látogatók a sztárokhoz hasonlóan az áramfejlesztő kerékpáron is tekerhetnek egy kört. Ha pedig még maradna kérdésük, az atomerőmű tapasztalt szakemberei készséggel megválaszolják azokat.

Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója elmondta: „A biztonságos villamosenergia-ellátáshoz a különféle áramtermelő megoldások lehető legjobb kombinációját kell alkalmazni. Fontos, hogy egy erőmű kedvező áron állítsa elő a villamos energiát, de egyre hangsúlyosabb elvárás, hogy a környezetet se szennyezze az üvegházhatást és a klímaváltozást okozó gázok kibocsátásával. Hazánkban is többféle, szén-dioxid kibocsátása nélkül működő technológiát alkalmazunk, működnek kisebb szél- és napenergiát hasznosító erőművek is. Ezek újszerű, de jelenleg ipari méretekben nehézkesen alkalmazható megoldások. Ipari méretekben csak a Paksi Atomerőmű képes Magyarországon üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül nagy, a hazai termelés 45 százalékát adó mennyiségben áramtermelésre, ráadásul az összes erőmű közül a legolcsóbban.”

A Jövőnk Energiája Interaktív Kamion évről-évre megújuló mozgó kiállítása az ősszel Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyéket járja végig, az év végéig 43 településre látogat el Jászfényszarutól Mezőtúrig, Szarvastól, Békéscsabán át Gyuláig. Így a két megye lakói is személyesen tapasztalhatják meg, miért fontos a Paksi Atomerőmű működése – és tervezett bővítése. Ma ugyanis a hazai erőművek közül a Paksi Atomerőműben megtermelt villamos energia a legolcsóbb, magas részarányának köszönhetően segít megfizethető szinten tartani a havi villanyszámlát. Bár a felügyelő hatóság a folyamatos műszaki fejlesztéseknek köszönhetően már engedélyezte, hogy az 1. blokk húsz évvel tovább üzemelhessen az eredetileg tervezettnél, és a szakemberek azon dolgoznak, hogy a másik három blokk is még évekig ellássa Magyarországot villamos energiával, a működő atomerőművet néhány évtizeden belül le kell majd állítani. Ezt a kieső kapacitást pótolni kell, ám egy erőműépítés rendkívül bonyolult, nagyon hosszú időtávú beruházás – ezért már most el kell kezdeni az előkészítését.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.