Hogyan éljünk 100 évig egészségesen?

2013.10.15. 16:41 Módosítva: 2013.10.16. 11:44
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Egyáltalán szeretnénk-e 100 évig élni? És ha igen, mi a titka, hogy ezt a kort egészségesen éljük meg? Egészséges táplálkozás? Nyugalom? Boldog párkapcsolat?

Magyarországon a 2012-es adatok szerint a férfiak várható átlagos élettartama 71, a nőké pedig 78 év. De talán az a legfontosabb, hogy az emberek hogyan élik le ezt a több mint 70 évet. Sokan próbálták már megfejteni az egészséges hosszú élet titkát, van, aki a napi egy pohár vörösbor elfogyasztására esküszik, más arra, hogy legalább nyolc órát aludjon, vagy, hogy tiszta levegőjű környezetben éljen.

Egy biztos, ha sokáig szeretnénk élni, érdemes az egészségünkkel már időben elkezdeni foglalkozni, és a problémák kialakulását megelőzni.

Az egyik leggyakoribb, a mindennapokat megkeserítő probléma a gerinc különböző megbetegedései, a csontritkulás és a reumás betegségek. Gondolta volna, hogy ezektől mentesen is lehet élni?

Van egy hely Magyarországon, melynek lakói szinte alig szenvedtek ezektől a problémáktól. Dr. Hoffmann Ilona, Hévízelső női reumatológusa, aki már 1938-ban Hévízen gyógyított , egy interjújában megemlítette, hogy a helybeliek és a környéken lakók között egyetlen egy csontritkulásos betege nem volt. A gyógyvíz ugyanis fokozza a mirigyműködést, a normálisan működő petefészek pedig nem hagyja, hogy korán kialakuljon a mészhiány a csontokban, és ezáltal idő előtt megöregedjen a szervezet. Akkoriban azt látta az ember, hogy sokkal egyenesebben mentek el az emberek Hévízről. „Sok betegem a fürdés miatt került jó állapotba, s nem törtek el a csontjaik még nyolcvanöt éves korukban sem.”

De mit tehet az ember akkor, ha nem úszhat minden nap a Hévízi tóban, és már kialakult problémái vannak?

Ekkor érdemes beiktatni évente egy vagy kéthetes kúrákat, mely után az ember valóban újjászületve érezheti magát. Dr. Mándó Zsuzsannát, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház orvos igazgatóját arról kérdeztük, hogy milyen kezelésekből áll egy kúra?

-     A hévízi gyógykúra lényege, hogy a felhalmozott tudományos tapasztalatoknak, a sok évtizedes, sőt évszázados orvosi gyakorlatnak megfelelően "adagolják" a betegeknek a gyógyító fürdőzést. A hévízi kúra hatása komplex, amelyben pontosan meghatározott szerep jut a víz hőfokának, kémiai összetételének, az iszapnak, a levegőnek, az éghajlatnak, valamint a kiegészítésképpen alkalmazott elektroterápiának és az egyéb fizioterápiás eljárásoknak.

- Milyen panaszok enyhítésében hatásos?

- A hévízi gyógyvíz elsősorban a mozgásszervi megbetegedések, ezen belül a reumatológiai, ortopédiai, mozgásszervi műtéteket és baleseteket követő utókezelésre szoruló esetekben alkalmazható, de idült nőgyógyászati és bőrgyógyászati betegség kiegészítő gyógykezelésére is kiválóan alkalmas.

- Hogyan vehetik igénybe a hazai vendégek a hévízi gyógykúrákat?

- A gyógykúra igénybevétele előtt minden esetben orvosi vizsgálat szükséges, ahol a mozgásszervi panaszok felmérésén túl a szervezet általános állapotát is ellenőrizzük.
Az orvos a vizsgálat alapján egyénre szabottan összeállítja a kúraprogramot, s közben a fürdőzést kombinálja sok egyéb gyógymóddal, pontosan előírja a fürdés időtartamát A hévízi kúra ajánlott időtartama 2-3 hét.

A hévízi gyógykezelések és terápiák társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehetők, járóbeteg illetve fekvőbeteg ellátási formában, melyről részletes információt családorvosától kérhet.

És hogy mit gondolt Dr. Hoffmann Ilona 97 éves korában arról, hogy hogyan vigyázzunk az egészségünkre a hosszú élet reményében? „Feltétlenül mozogni kell! Hiszen az Isten azért adott az embernek kezet meg lábat, hogy használja.” Hát akkor használjuk! Mozgásra fel! Tegyünk azért, hogy életünk utolsó 10-20 évét is aktívan élhessük le!

A filmet megnézve érthető, hogy miért választja egyre több vendég Hévízt gyógyulása és pihenése célpontjául.

Hévíz, az élet forrása

Bővebb információ a fürdővárosról és gyógyüdülésekről:

Hévíz TDM Egyesület

www.heviz.hu

E-mail: office@hevizmarketing.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.