Kis tettekkel, egy héten át, nagy ügyért: a környezetvédelemért

2013.11.13. 10:49 Módosítva: 2013.11.14. 10:18
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Itthoni mottó: "Vegyünk részt minél többen, a hulladékcsökkentésben!"

Immár fél évtizede nem múlik el év, hogy ne lenne egy olyan hét, amikor apró, de hatékony vállalással és tettel lehessen – itthon is – népszerűsíteni, bemutatni a környezet védelmét szolgáló hulladékcsökkentést. Az idén is lesz – november 16-24. közöttEurópai Hulladékcsökkentési Hét (angolul: European Week for Waste Reduction = EWWR) akció, amit hazánkban az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) szervez.

Az EWWR keretében állami vagy magántulajdonú munkahelyi közösségek, a gazdaság bármelyik területén dolgozók kisebb-nagyobb csoportjai, intézmények – köztük óvodák, iskolák, főiskolák, egyetemek – vagy társadalmi és civilszervezetek képviselői, illetve ez évtől magánszemélyek mutathatják meg azt az ötletüket, hogy a hétköznapokban milyen egyszerű megoldásokkal lehet elérni: ne keletkezzen sok hulladék a közvetlen környezetünkben vagy, ami keletkezik, az hasznosuljon valamilyen formában.

Az EWWR célja: egy héten át, koncentráltan ráirányítani a figyelmet a megelőzésre, illetve bemutatni azt, hogy legfeljebb minimális hulladék kerüljön ki a kezünk közül. Nem világrengető dolgokat kell tenni, hanem egyszerű megoldásokat, amelyekből az derül ki, hogy a mindennapos tevékenység során – a sok kicsi sokra megy elve és gyakorlata alapján – kis tettekkel is megelőzhető, mérsékelhető a hulladék keletkezése. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióhoz csatlakozóknak nem versenyezniük kell egymással, hanem jó ötleteket kell kitalálni és azokat követhető példaként megmutatni, hogy mások is tudjanak róla és alkalmazhassák.

Az idei EWWR-akció kiemelt témája olyan megoldás(ok) bemutatása, népszerűsítése, amellyel úgy előzhető meg a hulladék keletkezése, hogy az adott termék, az eredeti funkciójához képest, más formában hasznosul. Persze a vállalások a megelőzésre és az újrahasznosításra, a szelektív hulladékgyűjtés ösztönzésére, gyakorlatára is irányulhatnak.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét akcióhoz az OHÜ nemcsak összefogja a jelentkezéseket, hanem biztosítja azokat az Európa-szerte már ismert arculati elemeket, amelyek szükségesek a részvétel dokumentálásához. Az akcióban eredményesen résztvevő magyar csapat bekerül az EWWR-esek nemzetközi csoportjába, ami lehetővé teszi az „akciózók” közötti, önálló kapcsolatfelvételt is.

A november 16-24. között meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Héten részt venni idén, még egyszerűbb: az OHÜ létrehozta a www.ewwr.hu web-oldalt. Ezen keresztül nemcsak jelentkezni lehet, hanem a könnyen teljesíthető feltételekről részletes információkat is találhatnak a látogatók. Ugyancsak megtekinthetők – a Projektötletek menüpont alatt – az EWWR számos, korábbi résztvevőjének projektjei. Ezek egy az egyben átvehetők vagy – a helyi viszonyokhoz igazítva – továbbfejleszthetők.

Itthon először tavaly lehetett csatlakozni az EWWR-hez. A magyarországi résztvevők ötleteiből, megvalósításaiból álló „hulladékcsökkentési csokor” adhat cselekvésre késztető mintát az idei érdeklődőknek.

A nagyberényi Educationis Oktatási Alapítvány és Szakképző Iskolában arra hívták föl a diákok figyelmét, hogy a mindennapos vásárlások során a nagyobb kiszerelésű termékeket válasszák, mert azok csomagolóanyaga kevesebb hulladékot eredményez. Azt is bemutatták, hogy a hulladékokból milyen tárgyak készíthetők, bolhapiacot is szerveztek karácsonyi ajándékok beszerzésére.

A veszprémi Padányi Katolikus Gyakorlóiskolában egy üvegtárolóban gyűjtötték össze egy átlagos magyar család háztartási szemetét és bemutatták, hogy az onnan kiválogatott hulladékból mi mindent lehetne hasznosítani.

A pétervásárai Pevik Közüzemi és Szolgáltató Kft. a munkatársai számára szervezett szakmai beszélgetést arról, hogy miért probléma a sok szemét, milyen módon csökkenthető a hulladék mennyisége, hogyan előzhető meg a hulladékkeletkezés.

A tiszadadai Önkéntes Tűzoltó- Polgárőr és Környezetvédelmi Egyesület – főleg a gyerekeknek – látványelemekkel is gazdagított bemutatót és ötletbörzét tartott, amelyből kiderült, hogyan lehet a háztartásban keletkező hulladékot újra hasznosítani.

A tahitótfalui Kreatív Zöld Környezetvédők Közhasznú Egyesülete – a globális probléma, lokális kezelése jegyében – tájékoztatóeszközökkel, arra hívta föl a helybeliek figyelmét, hogy a fogyasztás velejárója a hulladék, ám ennek egyenes következménye a hasznosítás legyen, ne pedig a szeméthegyek keletkezése.

A győri Móricz Zsigmond Általános Iskolában a népi hagyományokhoz kapcsolódó, Mihály-napi csere-berét szervezetek: a gyerekek az általuk már nem használt, de még jó állapotú játékaikat, könyveiket egymással elcserélhették, megelőzve azt, hogy azok a kukába kerüljenek.

Az OHÜ a Zöldlista – vásárlóprogram kampány keretében, arra hívta föl a vevők figyelmét, hogy lehetőleg a minél kevesebb csomagolóanyagot tartalmazó, mindennapos termékeket vegyék. A tudatos vevőmagatartás azzal is erősíthető, ha a kis- és a nagybevásárlásokhoz saját maguk visznek táskát, szatyrot, nem pedig az üzletben vehető műanyagzacskókba teszik az árut.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.