AIDS: túlélésre ítélt betegek

2013.12.16. 13:06 Módosítva: 2013.12.17. 08:31
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az AIDS ma már korántsem egyenlő a halálos ítélettel. A HIV-vel fertőzött egyén az időben felismert és gondozott betegséggel, korszerű gyógyszeres terápiával kiegészítve akár 40 évig is élhet, ráadásul megfelelő terápia esetén a beteg nem fertőz. Interjú Dr. Szlávik Jánossal az egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosával.

Az AIDS ma már korántsem az a halálos kór, aminek az emberek többsége ismeri. Mi változott meg az utóbbi évtizedekben?

A világon 1981-ben ismerték fel ezt a betegséget, Magyarországon 1986 óta beszélünk AIDS betegségről. A betegség felismerése óta óriási pénzt fektettek a gyógyszerkutatásba, de egészen 1995-ig kellett arra várni, hogy olyan hatékony gyógyszerkombinációt fejlesszenek ki, ami hosszú évtizedekig egyensúlyban tartja a betegséget. Azt szoktam mondani, hogy 1995-ig mindenki meghalt, aki túlélte 95-öt, azok akár ma is élhetnek. Egyébként azok a nagyon híres zenészek, színészek, sportolók, akik 1995 előtt haltak meg, azok sajnos azért haltak meg, mert nem élték meg ezeket a gyógyszereket.

Jól értem, hogy a HIV fertőzés ma már nem végzetes diagnózis?

Igen. Először olyan gyógyszerkombinációkkal gyógyítottunk, amelyek sajnos nagyon nagy számú gyógyszert és nagyon sok mellékhatást tartalmaztak. Ez néhány olyan év volt, amikor egy betegnek például 15-20 kapszulát is be kellett vennie naponta, és olyan súlyos mellékhatások is előfordultak, mint a vesekő, állandó hasmenés, kéz-láb zsibbadás. A 2000-es években azonban elkezdődött az a forradalom, ami már azt jelentette, hogy egy HIV fertőzött életét 30-40 évvel ki lehet tolni. Ráadásul akár napi 1 tablettával – Magyarországon egyébként az egy tabletta még nem érhető el, de más országokban már van ilyen – élheti az életét egy HIV fertőzött. Ami nem változott az az, hogy az emberek Magyarországon még mindig nem tudják, hogy ez így van.

Ezek szerint a szűrésre is érdemesebb lenne elmenni, mivel – még rossz esetben is – már nem pusztán a hírt kapjuk meg, de egyben reményt is?

Általában úgy kell ezt elképzelni, hogy azon országokban, ahol alacsonyabb a járvány szintje – mint Magyarországon – nagyon kevés beteg van, ezért nagyon kevés ember találkozik HIV fertőzöttekkel. Tehát a magyar átlagpolgár nem nagyon tudja elképzelni , mi a HIV fertőzés, az AIDS betegség, milyen ezzel együtt élni. Még mindig félnek attól, hogy olyan módokon fertőződnek meg, ahogy nem is lehet. Ezért, amikor egy HIV fertőzött eljön hozzám, én mindig azzal kezdem, hogy maga nem fog meghalni. Tehát, aki elment szűrésre, és megtudta magáról, hogy HIV pozitív, ő már nem fog meghalni, mert eljut az ellátórendszerbe, megkapja a korszerű gyógyszereket és innentől kezdve ő elélhet akár további 40-50 évig is. Egyébként, ha már itt tartunk, ma már azoknak a pároknak is adunk gyógyszert, ahol az egyik illető HIV negatív a másik HIV pozitív. Tehát akár a férj vagy feleség, vagy akár 2 férfi vonatkozásában, ha az egyikük pozitív a másikuk pedig nem, azért adok neki gyógyszert, hogy ne fertőzze meg a partnerét.

Elnézést, de ezt lehet, hogy ezt nem pontosan értettem. A jól kezelt beteg nem is fertőz tovább?

Igen, de ez is egy új dolog. Kiderült, hogy aki hatékony gyógyszerkombinációt szed, a vérében és más testváladékaiban (spermájában, hüvelyváladékában) sem kimutatható a vírus, tehát ő 99 százalékban nem fertőz. Ennek egyébként nagy az egyénen túlmutató jelentősége is, mivel ha úgy kezdik, hogy a HIV pozitivitás egyenlő azzal, hogy szedjen gyógyszert, álljon meg nála a járvány, akkor ez a beteg járványtani szempontból egy „zsákutca”, onnantól kezdve ő már senkit sem fertőz tovább, és el fog még 40-50 évig élni.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a megelőzés a legfontosabb, és már az is elhangzott, hogy még a pozitív lelet sem egyenlő a halálos ítélettel. Így ha valaki ezek után úgy érzi, hogy neki fontos lenne az érintettségét megtudnia, hol lehet anonim tesztet csinálni?

A baj az, hogy az ország lakosságához képest nagyon kevés helyen lehet ezt elvégeztetni. Budapesten létezik a névtelen szűrőállomás, az Országos Epidemiológiai Központ, ahol névtelenül, mindenféle probléma nélkül megtudhatja valaki magáról, hogy pozitív vagy sem. Végeznek anonim szűrést az ÁNTSZ intézeteiben és a Bőr- és Nemibeteg Gondozókban. De ez nagyon kevés, ennél sokkal-sokkal több kellene.

Az idejében felismert betegség ma már Magyarországon is hatékonyan kezelhető, a modern kezelések hosszú évtizedekre jó életminőséget biztosítanak a betegek számára.

Az interjú a GlaxoSmithKline Kft. támogatásával készült

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.