Honnan lesz nyugdíjam?

2014.02.25. 16:17 Módosítva: 2014.02.27. 13:09
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Muszáj megtakarítani, még ha fáj is!

Nagy Csabával az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár vezetőjével beszélgettünk, akivel utánajártunk, ki és miből fogja finanszírozni a mai aktív keresők jövőbeni nyugdíját.

Hogyan látja a mai aktív keresők jövőbeni lehetőségeit?

A KSH adati alapján Magyarország népessége folyamatosan csökken: 9.937.628 fő.A születéskor várható átlagos élettartam a nők esetében napjainkban 78 év, férfiak esetében 71 év, míg 1970-ben 72 év, illetve 66 év volt. Nincs ez másképp a többi európai országban sem. Nem is lenne ezzel semmi probléma, ha a születések száma is emelkedne, de sajnos nem így van. Magyarországon a termékenységi arányszám 1,25, ami azt jelenti, hogy a jövőben is kevesebben lesznek azok, akik eltartják a mostani generációt. 1993 óta több a 60 év feletti, mint a gyermekkorú. Ne felejtsük azt sem el, hogy nyugdíjba vonulás után a statisztikák alapján a férfiak és a hölgyek is csak átlagosan 6 évet tölthetnek egészségben, és mint tudjuk a betegségek kezeléséhez is pénz kell.

Mit tanácsol a mai munkaképes lakosságnak?

Mindenképpen gondoljanak jövőjükre is, és tegyenek félre nyugdíjas éveikre, bármennyire megerőltetőnek is érzik ezt most, bármennyire fáj is. A takarékoskodást már akár havi 5.000 Ft-tal is érdemes elkezdeni. Alább egy példa, mely bemutatja, hogy 10, illetve 20 év múlva a 20%-os adóvisszatérítés igénybevételével mekkora összegre számíthatunk, ha önkéntes nyugdíjpénztárnál helyezzük el nyugdíjcélú megtakarításunkat:

Miért önkéntes nyugdíjpénztár?

A mai piacon számos nyugdíjcélt megvalósítani hivatott termék található. Azonban az önkéntes nyugdíjpénztár a tagok pénztára, a tagokat képviselő küldöttközgyűlés dönt a pénztárt érintő változásokról. Itt azon pénztártag sem szenved hátrányt, aki pénzügyileg kevésbé képzett, hiszen itt csak azt kell eldönteni, hogy az adott személy mennyire kockázatbarát, vagy éppen kockázat kerülő és ennek megfelelően kiválasztani az előre összeállított portfoliók közül a megfelelőt. Ezen termék esetén a 20%-os adóvisszatérítés, akár 150.000 Ft is lehet évente. Ami még fontos, a hozam „kamatadó”- és EHO mentesen felvehető 10 év után. A megtakarítás pedig adó- és illetékmentesen örökölhető.

Segíthetnek a munkáltatók?

Igen, sőt! Amennyiben egy munkáltatónak van cafeteria rendszere, mindenképpen legyen az önkéntes nyugdíjpénztár is a választható elemek között. Persze még üdvözítőbb lenne, ha alanyi jogú juttatásként minden munkavállalót támogatna munkáltatója havi meghatározott fix összeggel, vagy a bére adott százalékával. Azt látom a munkáltatók visszajelzéseiből, hogy ahol a dolgozók kapják ezen juttatást, ott kisebb a munkavállalók fluktuációja, mert most már ők is átérzik az öngondoskodás fontosságát, és értékelik munkáltatójuk gondoskodását.

Egy mondat, amivel zárná az interjút:

Ide vágó, kedvenc idézetem: „Will you still need me, will you still feed me, when I am 64?” (Beatles)

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.