Alakítsd át vagy nyerj egyet - legyen tökéletes lakásod!

2014.03.07. 10:47 Módosítva: 2014.03.07. 16:12
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A saját lakás mindenki számára menedék jelenthet a mindennapokban, ahol meghitten, nyugodtan vagy éppen zajosan töltheti az idejét. De mit tegyünk, ha nem pont olyan, amilyennek megálmodtuk? Átalakíthatjuk vagy éppen nyerhetünk helyette egy másik lakást vagy házat az Apróddal!

Ha túl kicsi

Gyakori probléma egy új lakásnál, hogy hiába számoltunk és centiztünk, a végeredmény egy nagyon szűkös, aprócska tér, amiben minden összezsúfolva áll. Ilyenkor választhatunk: vagy megszabadulunk a bútoraink és a cuccaink egy jelentős részétől - ezzel nyerve némi teret-, vagy trükközünk egy kicsi, például az optikával. A helyiséget például ügyesen lehet nagyítani a lágy, világos színeket használatával – igaz ez a falakra és a kiegészítőkre is. Kerüljük a nagyon bolyhos, hangsúlyos párnákat, szőnyegeket, mert ezek összenyomják a teret.

A mintákkal is sokat elérhetünk: a csíkokról régóta köztudott, hogy nyújtanak – legyen szó lábakról vagy térről. Falak esetében is becsaphatjuk a térérzékelésünket, s a kicsi helyiséget nagyobbnak láthatjuk csíkosan. Az is jól bevált módszer, ha a plafont ugyanolyan színűre festjük, mint a falakat.

Ám ha az optika csődöt mond, és a kiegészítőkkel sem érünk el sokat, akkor marad a kalapács, és a falak kibontása. Egyedi és praktikus megoldásokkal élhetünk falak nélkül is. Ilyen lehet például az üvegtégla, vagy a paravánok, illetve a boltívek, melyek segítségével kiiktathatóak a falfelületek, megnyitva a teret az ott lakók és a vendégek előtt.

Ha túl nagy

Bár ez a probléma ritkább, de megesik, hogy a lakásunk vagy a házunk túl nagy, de így legalább szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és akkora kanapékat, étkezőket és komplett konyhabútorokat szerezhetünk be, akkorát, amekkorákat nem szégyellünk.

Ez persze pénztárca kérdése is, ugyanis előfordul, hogy a bútorok adottak, de a tér nagy. Ilyenkor ugyanazt tehetjük, mint amikor kevés volt a hely: optikailag próbáljuk kisebbnek mutatni a lakást. Erre tökéletesen alkalmas a sötét padló, illetve az olyan szekrények, állványok és asztalkák, amik önmagukban állnak. Ez azért jó, mert így elszórhatjuk őket a helyiségben. A bútorokat nehéz, vastag, nagy bolyhú szőnyegekkel kombinálva nem veszünk el a térben, sokkal inkább belakjuk azt.

A kiegészítők méretével is lehet játszani: a nagyobb pálmák, hosszabb levelű növények, az ülőpárnák, babzsákfotelek és állólámpák mind alkalmasak arra, hogy egy ilyen térbe helyezve otthonossá, lakályossá tegyék azt.

Ha sehogy sem jó, nyerjünk egyet!

A felsoroltakon túl is számos lehetőség van arra, hogy egy lakást, házat otthonossá, jól kihasználttá tegyünk. Nem ritka azonban az sem, hogy minden ötlet és próbálkozás ellenére úgy érezzük, költözni kellene. Ilyenkor mi a teendő? Érdemes keresni egy, az igényeinknek sokkal jobban megfelelő lakást, házat vagy nyaralót. Megvehetjük a kiszemelt ingatlant, vagy – ha szerencsénk van – meg is nyerhetjük. Utóbbiban segít most az apród.hu: ha ugyanis március 31-ig kiválasztjuk a hozzánk illő lakhelyet az apróhirdetési oldal ingatlan kategóriájában maximum 15 millió forintig, akkor akár meg is nyerhetjük az álomotthonunkat. Ehhez nem kell mást tennünk, mint beküldeni a hirdetés azonosítóját, a nevünket és az email címünket, s ha nyerünk, áprilisban már költözhetünk is a tökéletes otthonunkba.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.