Mindenkinek jár egy fenntartható lakás!

2014.03.07. 13:53 Módosítva: 2014.03.07. 16:14
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Mit tehetünk a fenntartható lakásért és hogyan nyerhetünk egy újat az Apróddal, ha a jelenlegivel nem boldogulunk?

Egy lakás értéke nem csak azon múlik, hogy milyen az elrendezése, milyen anyagokat használunk a burkolatok kialakításánál. Persze ezek is fontos összetevők, de semmit nem érnek, ha közben a rezsi elviszi a fizetésünket. Éppen ezért a fenntartható lakásra és házra kell törekednünk, amelynek az egyik legfontosabb eszköze a szigetelés! Mit tehetünk a fenntartható lakásért és hogyan nyerhetünk egy újat, ha a jelenlegivel nem boldogulunk?

A legtöbb lakás magas rezsijét a nem megfelelő szigetelés okozza - ezt sokszor és sok helyen hallhattuk, de a mondat nem egészen meggyőző addig, amíg nem ismerjük a számokat. Egy többemeletes házban lévő lakás esetében akár 40 százalék, míg egy sokablakos sorháznál akár 80 százalékkal nagyobb lehet a hőveszteség rossz, hiányos szigetelés esetén. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy két kézzel szórjuk ki a pénzünket az ablakon – és az ajtón, a tetőn, és meg a többi szigetelés nélküli területen.

Szerencsére találhatunk megoldást a problémára. Első körben mindjárt a nyílászárók cseréjét. Ma már olyan nyílászárókat vásárolhatunk, amelyekben az üveg visszaveri a lakásban keletkezett hőt, így takarítva meg energiát és pénzt. Tény ugyanakkor, hogy a nyílászárók cseréje nem két fillér. Olcsóbb megoldást jelenthet, ha az ablakok hőszigetelő rolót kapnak. Ezeket a sötétítőket éjszakára teljesen le kell engedni, így legalább az ilyenkor „elszökő” hő egy részét visszatarthatjuk. Ha a roló sem megoldható, akkor kipróbálhatjuk a vastag sötétítő függönyöket is. Arra azonban figyeljünk, hogy a függöny ne takarja a radiátort, hiszen akkor az ablak felé tereljük a hőt!

A tető szigetelése is nagyon fontos, hiszen a meleg levegő felfelé száll, így a tető kiemelt terület. Ezt azonban már mindenképpen szakemberrel érdemes elvégeztetni, ami ugyanakkor azt is jelenti, hogy – bár hosszútávon mindenképpen megéri, de – anyagilag nagyobb befektetést igényel. A falak megfelelő szigeteléséről sem feledkezhetünk meg. Kreatív megoldások itt is akadnak: kis utánajárással hővédő tapétákat is találhatunk, melyek visszaverik az érkező meleget.

Az olcsóbb lehetőségek nem jelentenek valódi megoldást, a drágábbaknál pedig a pénztárca lehet az akadály, arról már nem is beszélve, hogy mekkora rumlival és kosszal jár egy ilyen átalakítás. Sok esetben egyszerűbb, és akár takarékosabb is lehet, ha új lakást, vagy házat keresünk. Ennek egyik legtökéletesebb módja, ha a kinézett ingatlant nem is kell megvennünk, mert egy nyereményjáték keretében megkaphatjuk ingyen. Az apród.hu-nál éppen ez történik! Ha március 31-ig kiválasztjuk az álomházunkat, vagy lakásunkat 15 millió forintig, és részt veszünk a játékban, akkor akár meg is nyerhetjük, így a dolgunk csak annyi, hogy márciusban dobozolni, áprilisban költözködni kezdjünk!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.