Különleges tavasz az Iparművészetiben

2014.03.11. 17:09 Módosítva: 2014.03.12. 09:40
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Egyedi műtárgyadatbázissal gazdagodott az Iparművészeti Múzeum, mely az uniós támogatással zajló digitalizálási projektben 6500 műtárgyat töltött föl gyűjteményi adatbázisába, köztük 4200 szecessziós műremek digitalizálása történt meg. A múzeum új kiállításokra is készül: a két világháború közti kereskedelmi plakátokból mutat be eddig még nem látott válogatást és külön vitrinben teszi közszemlére nemrégiben vásárolt új műkincsét, egy elefántcsontból faragott Mária-szobrot.

2014 tavaszán zárul a Partage Plus elnevezésű európai uniós támogatással zajló digitalizálási projekt, amelynek keretében az Iparművészeti Múzeum hatezer-ötszáznál is több rekordot töltött fel gyűjteményi adatbázisába és a közös európai portál, az Europeana felületére. A projekt keretében a múzeum 4200 szecessziós műtárgya – kerámiák, bútorok, művészi üvegek, ötvösművek és grafikai alkotások – került digitalizálásra. Ezen kívül a magyarországi szecessziós építészet csaknem 80 kiemelkedő emlékéről 2000 fotó is bekerült az adatbázisba, különös tekintettel az épület iparművészeti értékeire. Mintegy 200 kiemelt tárgyról 3D szkenneléssel készült virtuális modellek is elérhetőek az Europeana rendszerén keresztül.

Szintén a projekt keretében elkészült az Iparművészeti Múzeumban látható, A szecesszió mesterei című időszaki kiállítás virtuális panorámája is: a 360 fokban körbejárható virtuális kiállításon az egyes műtárgyak képe közvetlenül össze van kapcsolva az őket leíró rekordokkal, így a rendszer a lehető leggazdagabb tájékoztatást nyújtja a szecesszió itt bemutatott főműveiről. A virtuális kiállítás elérhető magyar és angol nyelven is. A projekt európai népszerűsítését az Iparművészeti Múzeum koordinálja, és a múzeum működteti a projekt angol nyelvű közös honlapját is, ahol többet is megtudhatnak a Partage Plus projektről.

A múzeum az év végén új műtárggyal is gazdagodott: egy dél-német szobrász 17. század közepén készült Mária-szobrát vásárolta meg, melyet hamarosan közszemlére bocsát. A finoman faragott alkotás a Maria Immaculata címet viseli, legközelebbi stiláris rokonai a würzburgi születésű, Bécsben dolgozó szobrász, Adam Lenckhardt művei között találhatók.

Az Iparművészeti Múzeum következő kiállítása a két világháború közti időszak hazai kereskedelmi plakátművészetét fogja bemutatni április 25-től. A reprezentatív válogatást spanyolországi bemutatkozását követően láthatja a hazai közönség. Az Országos Széchényi Könyvtár gyűjteményéből 102 művészi plakátot felvonultató tárlat - kiegészülve az Iparművészeti Múzeum saját anyagával, illetve további köz- és magángyűjteményekből származó kisnyomtatványokkal, tárgyi emlékekkel – a kereskedelmi reklámgrafika 1920-as évek közepétől történő megújítására koncentrál. A század elején Magyarországon kibontakozó avantgárd mozgalmak alakításában nagy szerepet vállaló, az új típusú tervezőgrafikára oly nagy hatást gyakorló Kassák Lajos, Bortnyik Sándor és Berény Róbert ismert nevei mellett a kiállítás nyomán - többek között - olyan újabb fontos alkotók kerülhetnek be a köztudatba, mint Irsai István, Csemiczky Tihamér, Radó György és a Macskássy-testvérek, de a tárlaton kiemelt szerepet kap a későbbi gyermekkönyv-illusztrátori tevékenységéről ismert Lukáts Kató igen gazdag merkantil-grafikai múltja is. A kiállítást háromnyelvű- spanyol-magyar-angol - katalógus kíséri - a kurátor - Bakos Katalin tanulmányával és magyar művészek és kritikusok korabeli, emblematikus írásaiból összeállított dokumentumválogatással.

Programajánlat

Az Iparművészeti Múzeum idén 18 éves vásárán több, mint 50 iparművész mutatja be egyedi tervezésű portékáját március 30-án: ötvösök, divattervezők, keramikusok valamint grafikusok sorakoznak fel a múzeum földszinti üvegcsarnokában, így a kortárs alkotók és munkájuk megismerése mellett igényes, garantáltan egyedi ajándékok vásárlására is lehetőség nyílik – személyesen az alkotóktól!

A belépőjegy 6 éves kor fölött 800 forint, a múzeum aznapi belépőjével pedig ingyenes. A kiállítási kínálatban szerepelnek a szecesszió klasszikus mesterei mellett pályakezdő formatervező művészek, valamint az iszlám kultúra páratlan kincsei.

Részletek: www.imm.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.