2014.04.07. 13:02 Módosítva: 2014.04.08. 12:45
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Kis lépésekkel az egészségért

Ahogyan gondolkodsz, cselekszel és táplálkozol, eldönti, milyen lesz az életed 10, 20 vagy 30 év múlva – érdemes megfontolni ezt a jó tanácsot, különösen annak fényében, hogy tudjuk: a szív- és érrendszeri betegségek nagy részben megelőzhetőek. Fontos, hogy ha kis lépésekkel is, de elinduljunk az egészséges életmód felé vezető úton. Ebben segítünk egészségtudatos olvasóinknak az Egészségonline.hu-n.

Egészségünk, így szívünk egészségének megőrzése érdekében az egyik legfontosabb teendőnk, hogy a testsúlyunkat normális értékek között tartsuk – ennek jelentőségét bárki átérzi, aki tudja, mennyivel könnyebb akár néhány kiló leadása után is például felmenni a lépcsőn, vagy elérni a buszt. Az ilyen „hétköznapi” nyereségek mellett azonban sokkal többet is teszünk magunkért, hiszen ha megfelelő a súlyunk, sokkal kisebb eséllyel kell szembenéznünk például a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel vagy épp szív- és érrendszeri problémákkal, mint az érelmeszesedés, a szívroham, a stroke. Ahhoz, hogy elérjük ideális testsúlyunkat, vagyis BMI-indexünk 18,5 és 24,9 közé essen, csupán két dologra kell odafigyelnünk.

Az egyik az étkezés: ajánlott a sok rostra, gyümölcsre, zöldségre épülő, de a húst és a halat, a tejtermékeket sem nélkülöző, kiegyensúlyozott mediterrán étrend, amelynek keretében szinte semmiről sem kell lemondanunk, pusztán a mértékre kell odafigyelnünk. Amásik a mozgás: ne arra gondoljunk, hogy élsportolóként kell mindennap edzőteremben izzadnunk, a lényeg, hogy megtaláljuk azt a mozgásformát, amelyet hetente többször szívesen végzünk legalább egy fél órán át. És természetesen ezt sem holnaptól kell beiktatnunk az életünkbe: kezdésnek elég, ha időnként sétálunk egyet, néhány megállót gyalog teszünk meg munkába menet, lift helyett lépcsőt használunk, és amikor van öt percünk, nyújtózkodunk, tornázunk kicsit. Következő lépcsőként keressünk fix időpontokat és barátokat a mozgáshoz, és akár edző, orvos segítségével találjuk meg azt, ami megfelel fizikai állapotunknak, alkatunknak, és amit a leginkább élvezünk, legyen az futás, tánc vagy épp valamilyen labdajáték. Tartsuk szem előtt: a mozgás karbantartja és erősíti a szívet és az érrendszert, amely így hatékonyabban tudja ellátni a feladatát, továbbá jótékonyan hat az ízületek hajlékonyságára, mozgathatóságára, a csontok szilárdságára, erősíti az izomzatot. Apszichés hatások sem mellékesek, hiszen mozgás közben boldogsághormon termelődik, vagyis jókedvünk lesz tőle.

Nem könnyű, de rendkívül hasznos lépés, ha letesszük a cigarettát: azon kívül, hogy egészségünk, erőnlétünk látványosan javulni fog, és várhatóan évekkel tovább fogunk élni, több „kisebb” pozitív hatást is tapasztalunk. Például ismét intenzívebben érzékeljük az ízeket, az illatokat, és havonta akár több tízezer forintot is megspórolunk, amit ezernyi más dologra költhetünk. Itt sem azonnal kell nikotinmentesnek lennünk: bőven elég, ha azt próbáljuk megtartani, hogy mindennap egy szállal kevesebbet szívunk el.

A szív- és érrendszeri betegségek esetében rizikófaktorként emlegetik még a stresszt – teljesen elkerülni persze lehetetlen, de erre nincs is szükség. Azt viszont bárki elérheti, hogy a lehetőségekhez képest csökkenti a stresszt okozó helyzetek gyakoriságát és mértékét, hogy megtanulja kezelni, feloldani a feszültséget, és hogy olyan életritmust alakít ki, amelyben a pihenés, a feltöltődés a megfelelő hangsúllyal van jelen. Az első lépéseknek ezen a téren sem kell világmegváltóknak lenniük. Például elég, ha egy kellemetlen szituációba kerülve, mielőtt bármit tennénk, egyszer-kétszer nagy levegőt veszünk, és a megoldáson kezdünk gondolkodni ahelyett, hogy azon mérgelődnénk, miért történt már megint mindez. Fontos, hogy mindennap szakítsunk időt valami olyasmire, amit szívesen csinálunk – lehet ez egy negyedórás pihenő, egy kávé a barátokkal, egy kis zenehallgatás vagy akár egy esti lazító fürdő is, de tegyünk valamit csak a saját kedvünkre. Következő lépésként hasznos, ha találunk valamilyen stresszoldó kikapcsolódást (sport, megnyugtató, figyelemelterelő hobbi), és rendszeresen szakítunk rá időt.

Ha mindezeken felül rendszeresen eljárunk szűrővizsgálatokra, például ellenőriztetjük a vérnyomásunkat, a vércukor- és a koleszterinszintünket, elmondhatjuk magunkról, hogy számunkra a szívünk is a szívügyünk.

További szívbarát tippek és nyereményjáték a www.egészségonline.hu-n.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.