Informatikai megoldások a hatékonyabb energiafelhasználásért

2014.04.23. 11:53 Módosítva: 2014.04.23. 15:27
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Hazai fejlesztés magyar problémákra

A cégvezetők szinte sosem ismerik cégük energiafogyasztásának összetételét, nem tudják pontosan, hogy miért is fizetnek. Hogyan várható el, hogy a változó épületenergetikai jogszabályoknak eleget téve ezeknél a vállalatoknál felelős energiahatékonysági beruházások szülessenek?

Magyarország energiafelhasználásának 60%-át az energiafaló épületek teszik ki. Ezek közül sok a középület és az irodaépület. Az elképzelhetetlen mértékű energiapazarlásnak gátat vethet az idén márciusban megjelent szabálymódosítás, amely költség-optimalizált felújításra és építésre kötelezi a tulajdonost. A jogszabály-módosítás 2015. január 1-jétől fokozatosan lép életbe 2018-tól pedig alapkövetelmény lesz minden épületnél.

Parádi Csaba a Rubin Informatikai Zrt. vezérigazgatója üdvözli az épületenergetikai jogszabályváltozást és felhívja a figyelmet arra, hogy sikeres energiahatékonysági beruházások csak az energiafelhasználás részletes feltérképezésével jöhetnek létre. Az energiafogyasztás szerkezetének megismerésével elkerülhetők azok a beruházások, amelyek nem érik el a várt energia-megtakarítási szintet. Sok esetben egy kisebb mértékű beruházással is ugyanazt vagy még jobb energiafelhasználás-csökkentést érhetünk el, ha a döntést mérés és energiafelhasználási-szokásvizsgálat előzi meg. Ráadásul a rossz döntések nemcsak az energiahatékonyságot csökkentik, de pénzügyi bizonytalanságba is sodorhatják a cégeket. Ezért az energiahatékonyságot célzó beruházási döntések előtt a szolgáltatói számlán feltüntetett adatokon túl információkat kell gyűjteni az áram-, a gáz és a hőfogyasztás monitorozásával.

A Rubin Energiamenedzsment Szolgáltatás lényege, hogy a vezetékezést nem igénylő, - a Rubin Zrt. által fejlesztett - mérőeszközök az adott épület energiafogyasztását valós időben, folyamatosan monitorozzák. „A mérőberendezések adatait a központi rendszerben tároljuk, ahol egyéb, az épületre vonatkozó adatokkal például: hőmérséklet, dolgozói jelenlét stb., összevetjük. Akár perces pontossággal kimutatható, hogy a fogyasztási szint megfelelő volt-e az adott pillanatban vagy tartalmazott felesleges energiafelhasználást. Már néhány hónapos méréssel is kiszűrhetők azok a hibák, amelyekért fölöslegesen, akár több százezer forintos energiaszámlát is kifizethet a cég havonta. —mondja Zergi András a Rubin fejlesztőmérnöke, majd hozzáteszi — „Egy banknál működő pilot rendszerünk arra keresi a választ, hogy azonos méretű és feladatot ellátó bankfiókokban mitől eltérőek a fogyasztási adatok. Fontos hangsúlyozni, hogy az adatok ismeretével, a felhasználási szokások feltérképezésével az első lépést tesszük meg az ésszerű energiafelhasználás kialakításához. A központosított fenntartású, több épületegyüttessel rendelkező önkormányzatok vagy kórházak is jelentős megtakarítást érhetnének el nagyobb kiadások nélkül csupán azáltal, hogy felismerik azt, hogy mikor és hol használják fölöslegesen az energiát.

„Bízunk benne, hogy a közeljövőben a vállalkozások a „mérés” és „optimalizálás” mellett a Rubin magasabb szintű szolgáltatását is igénybe veszik, és kihasználják technológiai tudásunkat.”— teszi hozzá Parádi Csaba.

A Rubin energiamenedzsment-szolgáltatás egyrészt pénzben mérhető megtakarítást nyújt a vállalatoknak, másrészt hozzájárul a környezeti terhelés csökkentéséhez, amely mindannyiunk közös érdeke.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.