Országos szolgáltató lesz az ELMŰ-ÉMÁSZ

2014.06.05. 16:50 Módosítva: 2014.06.16. 09:44
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A magyar energiapiac aktivizálódását jelzi, hogy az ország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója, a fennállásának 120. évét ünneplő ELMŰ-ÉMÁSZ vonzó ajánlatot alakított ki kis- és középvállalati ügyfelek számára.

Az áramcég a gazdaságilag nagyon aktív közép-magyarországi régióban alapszolgáltatónak számít, több mint 2 millió lakossági és 100 ezernél több üzleti ügyfél számára szolgáltat villamos energiát. Eddig tehát elsősorban Budapestre és környékére, valamint Észak-Magyarországra koncentrált, júniusban azonban kampányt indít a dunántúli és a tiszántúli kis- és középvállalkozások megnyerése érdekében. Nem véletlenül került a kampány középpontjába a kkv-szektor: kedvező adottságai miatt az ELMŰ-ÉMÁSZ hagyományosan erős ebben a szegmensben.

Az energiaszolgáltató aktivizálódása valójában nem lepheti meg a piacot, hiszen a társaságcsoport kiváló alapokkal rendelkezik. A szolgáltatásokkal szemben közismerten nagyon kritikus fővárosi ügyfelek kiszolgálásában edződött ügyfélszolgálat jó alapot teremt az országos megjelenésre. Ez az ügyfélszolgálati minőség az észak-magyarországi térségben nagyon magas ügyfélelégedettséget biztosít számukra, minden bizonnyal az itt szerzett tapasztalatok birtokában döntöttek az országos szerepvállalás mellett.

Az országos terjeszkedés időzítését befolyásolhatta az is, hogy a rezsicsökkentés nem érintette az egyetemes szolgáltatóktól villamos energiát vásárló üzleti ügyfeleket, így a mikro- és kisvállalkozások jelenleg jóval drágábban jutnak energiához, mint a versenypiacról vásároló ügyfelek. A kialakult mintegy 20 százalékos árkülönbség már komoly megtakarítást eredményezhet a vállalkozások energiaszámláiban, amennyiben élnek a lehetőséggel, és elfogadják a kedvezőbb versenypiaci ajánlatot.

A kereskedőváltás azonban megfontolt döntést igényel a cégvezetők részéről, az energiavásárlási ajánlatok összehasonlítása nem egyszerű feladat. Az áramszámla ugyanis több díjelemből áll: a rendszerhasználati díjak, az egyéb pénzeszközök és az energiaadó értékét a hatóság határozza meg – a kereskedők az energiadíj-ajánlatokban versenyeznek egymással.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ által kidolgozott árajánlat rendkívül kedvező, de a döntésnél érdemes figyelembe venni más tényezőket is: ilyen az ügyfélszolgálat színvonala és elérhetősége, a számlázás és a fizetés módja, feltételrendszere egyaránt. Az elmúlt évben a szolgáltató jelentős fejlesztésekkel jól működő online ügyfélszolgálatot és saját elektronikus számlázási megoldást épített ki. Mára az ELMŰ-ÉMÁSZ a legnagyobb ügyfélszámmal rendelkező elektronikusszámla-szolgáltató Magyarországon.

A kiemelten ügyfélbarát működést hangsúlyozta az ELMŰ-ÉMÁSZ értékesítési osztályvezetője, Szalai Sándor is:

„Ajánlatunk nem csak kedvező ára miatt vonzó a vállalkozások számára. Ügyfeleinknek dedikált telefonos kapcsolattartót biztosítunk, és hatékony online ügyfélszolgálatot működtetünk kiszolgálásukra. Így bármilyen kérdéssel azonnal meg tudják keresni felkészült munkatársainkat, akik fogyasztási szokásaik ismeretében gyors és szakszerű válaszokkal tudják segíteni a vállalkozásokat.”

A sikeres kereskedőváltáshoz persze nem elég kiválasztani az új kereskedőt, ismerni kell a meglévő szerződés paramétereit is, mert ennek hiánya késleltetheti az új szerződés megkötését. Mindenképpen tudni kell, hogy egyetemes szolgáltatótól vagy versenypiacról vásárol-e energiát a vállalkozás, valamint hogy meddig köti szerződés jelenlegi kereskedőjéhez. Az egyetemes szolgáltatásban 30 napos felmondási határidő után lehet kereskedőt váltani, versenypiacon azonban 60 vagy akár 90 napos felmondási határidő is előfordulhat.

„A kereskedőváltás bonyolult folyamat, azonban az ezzel járó adminisztrációs terhet társaságcsoportunk leveszi ügyfeleink válláról, és teljes egészében átvállalja az ezzel kapcsolatos feladatokat. Az eljárás előrehaladásáról, eredményéről folyamatosan visszajelzést adunk” – mondta Szalai.

Az energiaköltségek csökkentése nemcsak a vállalkozások terheit mérsékli, de jelentősen növelheti versenyképességüket is. Ehhez azonban nem elég jó szerződést kötni, átfogó energiahatékonysági intézkedésekre is szükség lehet. Ez olyan szaktudást igényel, amely a legtöbb kis- és középvállalkozás számára nem biztosított. Az energiaszolgáltatók egy része felismerte ezt az új piaci igényt, és ma már egyre inkább komplex megoldásokkal segítik ügyfeleik energiafelhasználásának optimalizálását.

„Mindenki tudja, hogy az el nem fogyasztott energia a legolcsóbb. Szakértő munkatársaink energiaaudit keretében segítenek ügyfeleinknek az energiatakarékossági lehetőségek feltárásában, nemcsak a villamos energia, hanem a földgáz és a hőenergia tekintetében is. Az átfogó vizsgálat eredményeként készült jelentés akár azonnali megtakarítást is jelenthet az energiafelhasználásban, de energiahatékonysági beruházási javaslatokkal, megtérülésszámításokkal is támogatjuk a vállalkozások energiaköltségének lefaragását.”

Abban minden bizonnyal valamennyi érintett energiapiaci szereplő egyetért, hogy a kkv-k csak nyerhetnek az ELMŰ-ÉMÁSZ új, országos szolgáltatás felé tett lépéseivel.

www.aramszolgaltato.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.