Nagy dobásra készül Budapest fotóutcája

2014.09.12. 14:28 Módosítva: 2014.09.12. 16:17
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Budapest fotóutcájaként hirdeti magát a Capa Központ és a Mai Manó Ház, s valóban, eddig példa nélküli, hogy egy nemzetközi értelemben is "nagy dobás", a világhírű Magnum Photos ügynökség két kiállítása látható egyszerre a Nagymező utcában. Bevált ez az ötlet?

Kőrösi Orsolya: A siker egyértelmű: május végén nyílt meg ez a különleges kiállítás, és mostanra bőven meghaladta látogatók száma a húszezer főt. A kettős tárlat egyébként a nemzetközi sajtó érdeklődését is felkeltette. A Capa Központban a Kontaktok c. kiállítás azokat a világhírűvé vált fotókat adja közre, amelyeket jól ismerünk – Che Guevara arcképétől Kennedy elnökig – csakhogy most láthatjuk azokat a filmkockákat is, amit az ismert kép előtt és után kattintottak a fotográfusok. A Mai Manó Házban pedig a Magnum legelső utazó kiállításátmutatjuk meg, olyan alkotóktól, mint Bresson, Capa, Riboud, Lessing és a többiek. Ötven év múltán került elő ez az anyag Innsbruckban, faládákba zárva, a megtalálók eleinte nem is akartak hinni a szemüknek.

NewYorktól Isztambulig alakultak a nagyvilágban az utóbbi években a vizuális művészeti központok, s ahogy nyilatkozta, a Capa Központ ezek társintézménye kíván lenni. Mit ért ez alatt?

Napjainkra radikálisan megváltozott a fotográfia helyzete a tömegkommunikációban és a művészeteken belül is. A kép a társadalom minden rétegéhez eljut, s közben egyre több az átjárás, az együttműködés a fotográfiai és a képzőművészet többi ága között. A Capa Központ tág értelemben tekint a fotográfiára: eddig is bemutattunk képzőművészeti alkotásokat, performanszokat, álló és mozgóképeket, filmklubunk is működik. Sőt, ősztől elindítjuk az oktatási tevékenységünket is, mesterkurzusokkal megszólítva a professzionális fotósokat, és tanfolyamokkal segítve az érdeklődőket. Sikerült hosszú időre kibérelnünk az évek óta üresen álló egykori Tivoli Színházat, azt a remek termet, ami hajdan az emeleti kiállító térhez tartozott. Nagy életet szeretnénk ide: olyan különleges programokat, hangulatot, amiket Budapesten még nem tapasztalhatott a fotózás iránt érdeklődő közönség. Rögtön az első ilyen hétvége is csemege lesz: Fotóutca Fesztivál a Nagymező utcában, október 9-12. aCAFe Budapest kiemelt programjaként.

Mit jelent a Fotóutca Fesztivál?

Egyszerre két helyszínen, a Mai Manó Házban és a Capa Központban várjuk a nagyközönséget és a szakmát. Illetve három helyszínen, hiszen az utcán, a két épület előtt is lesznek vetítések, fotózások, programok. 120 éves a Mai Manó Ház, a magyar fotográfia ikonikus épülete. Erre az ünnepre hívjuk mindazokat, akik Mai Manó fotográfiát birtokolnak, jöjjenek el, mutassák meg azt másoknak is. Lesz fényfestés, családi fotózás, koncertek, rendhagyó tárlatvezetések és beszélgetések, a Capa Központban budapesti fényképeit mutathatja meg, aki erre vállalkozik, beszélgetünk jó és rossz képekről, fotózni tanítunk.

Mik a Capa Központ további kiállítási tervei?

Remekül alakul a programunk: a szeptember végétől Oltai Kata kurátor állít össze egy rendkívül érdekes projekt-kiállítást, Bőrödön viseled címmel, november elejétől pedig Nemes Attila kulturális mediátor és a Kitchen Budapest csapata készül egy igazi különlegességgel. Ez a kiállítás a legújabb és nyilván nagyon sokakat érdeklő technikai eszközök bemutatásával a látás és a megfigyelés lehetőségeiről, a felhasználási módokról fog beszélni, játékosan és izgalmasan, a technika és a művészet határterületeit kutatva.