A regisztrációtól az új munkahelyig – 1. rész

2014.09.26. 16:07 Módosítva: 2014.09.26. 17:34
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Manapság mindent online intézünk. Az interneten vesszük meg a vonatjegyet, fizetünk a kedvesünk ajándékáért, rendelünk pizzát vagy fizetjük ki a rezsit. A világháló gyors és egyszerű megoldásokat kínál lassan az élet minden területén és ez alól az álláskeresés sem kivétel. Persze felcsaphatjuk a reggeli újságot, hogy végigfussuk azt a pár álláshirdetést, de azért tudjuk, hogy az meg sem közelíti az internet előnyeit. Farkas Dániellel, a Cvonline.hu – az egyik vezető állásportál marketing vezetőjével beszélgettünk az online álláskeresésről.

„A munkaadó szemszögéből nézve nem bonyolult a képlet: nincs más dolga, mintfeltölteni egy jól megírt álláshirdetését és várni a jelentkezőket. Emellett számos cég rendelkezik adatbázis hozzáféréssel, amellyel az önéletrajzukat feltöltött álláskeresők anyagai között könnyedénmegtalálhatja a leendő alkalmazottait. Gyakran olyan pozíciókra, melyeket meg sem hirdetett.

Itt jön képbe az álláskereső, akinekamellett, hogy jelentkezik a meghirdetett állásokra, érdemes feltöltenie önéletrajzát is, hiszen a fentiekből is látszik, hogy enélkül rengeteg lehetőséget szalaszthat el. Az online álláskereső portálok előnye az ilyen kiegészítő szolgáltatásokban rejlik. Arészletes szűrési lehetőségek mellett az álláskeresők létrehozhatnak személyre szabott állásértesítőket is, melyekben a legfrissebb hirdetéseket kapják meg. Ők az elsők közt pályázhatnak.”

Mennyire meghatározó az önéletrajz?

„Egy tudatosan felépített, egy adott állásra elkészített egyedi önéletrajz sokszor egyenes utat jelenthet az állásinterjúra. Az interjún nem sok időnk van egy-egy kérdésen vagy szituációs feladaton gondolkozni, míg ezzel szemben az önéletrajzíráshoz elegendő idő áll rendelkezése. Nem is hinnénk, mennyi mindenre oda kell figyelni a saját CV-nk elkészítésekor. Az alapvető hibák közé tartozik például a rossz fénykép. A partyfotó és a szerelmünknek küldött szelfi tabu. A varázslóval elkészített sablonönéletrajzok sem nyerők, kivéve, ha azt a munkaadó cég külön kiköti. Egy önéletrajz lehet nagyon színes, egyedi és kreatív – akár szép grafikákkal is ellátott dokumentum. Viszont ne felejtsük el, hogy egy köztisztviselőtől, vagy egy könyvelőtől nem biztos, hogy effajta önéletrajzot várnak. Ugyanakkor egy marketing, vagy kommunikációs szakember esetében akár ez is lehet a kulcs a győzelemhez. A Cvonline.hu számos cikke foglalkozik többek között önéletrajz írási tanácsokkal és hasznos állásinterjú tippekkel.

Regisztráltam, kész az önéletrajz és már el is küldtem párat. Mi történik ezután?

„Egy szuper CV elkészítése nem szabad, hogy elvonja a figyelmet egy-két apró, de annál fontosabb részletről. Elég egy ártatlan félrekattintás és könnyen előfordulhat, hogy egy nagyszerű munkáról csúszunk le. Biztos megtörtént már mindenkivel, hogy elfelejtettük csatolni az emailhez az adott dokumentumot. Előfordult egyszer egy álláskeresővel, hogy egy póréhagyma leves receptjét csatolta a levélhez, de tudunk olyan esetről is, amikor a továbbítás gomb az azt megelőző teljes álláskeresési üzenetváltást tartalmazta.

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, egyre gyakoribb jelenség, hogy a HR-esek leellenőrzik a pályázót a közösségi térben is. Magyarul itt az idő kicsit átnézni a Facebook profilunkat. Néhány kerülendő példa: helyesírási hibák, káromkodás, üres tekintetű partyfotók és napi 3-4 szelfi a kedvenc kisállatunkkal. A legjobb, ha vidám, energikus és érdeklődő ember benyomását keltjük.

Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődést és behívtak állásinterjúra, akkor kezdjünk el alaposan felkészülni. Nézzünk kicsit utána a cégnek, látogassuk meg a weboldalát és gondolatban helyezzük el magunkat az adott munkakörben. Ha megkérdezik majd: Ön hol képzeli el magát a cégünk életében mondjuk úgy 5 év múlva? – akkor gondolkodás nélkül tudnunk kell a választ.”

Következő cikkünkben részletesebben foglalkozunk az állásinterjúkkal, valamint beszélgetünk a nők munka-erőpiaci helyzetéről, esélyeiről.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.