2014.10.15. 14:28 Módosítva: 2014.10.17. 11:07
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Prima Primissima díj tizenkét éve irányítja rá a figyelmet a magyar művészeti, tudományos és közéleti példaképekre. Küldetése azon kiválóságokat díjazni, akiknek teljesítménye követendő példa.

Új időszámítás vette kezdetét a díj történetében tavaly, számos változással, megújulással, mely érzékelhető a külsőségekben és némileg a tartalomban is. Ettől az évtől kezdve az Alapítvány útját Csányi Sándor és az OTP Bank gondozza és finanszírozza tovább.  Az OTP Bank - az elmúlt években Magyarország kulturális életének egyik legjelentősebb támogatójaként - számos olyan közösségi kezdeményezést, kulturális eseményt támogat, amelyek társadalmi értéket létrehozva járultak hozzá az emberi kapcsolatok elmélyítéséhez. Emellett a kultúra, a nemzeti értékek megóvása, ápolása és az azt elősegítő kezdeményezések felkarolása is fontos szerepet tölt be a pénzintézet társadalmi szerepvállalásában.

Az elismeréseket 2014-ben is tíz kategóriában – magyar irodalom, magyar színház és filmművészet, magyar képzőművészet, magyar tudomány, magyar oktatás és köznevelés, magyar építészet és építőművészet, magyar sajtó, magyar sport, magyar népművészet és közművelődés, illetve magyar zeneművészet – ítélik oda. A tíz kategória harminc jelöltje közül egy-egy Primissima kerül kiválasztásra a 2014. december 5-én megrendezésre kerülő Gálaest napján. A díjazottak között összesen 250 millió forintot osztanak ki: a Primák 2013-tól kezdve – a korábbi 3 millió forint helyett – fejenként 5 millió forint, míg a Primissimák 15 millió forint díjazásban részesülnek, valamint megkapják a 2013. évi Prima Primissima megújulásának részeként, alkotói pályázat keretében kiválasztott kisplasztikát, BOLDI szobrászművész alkotását, Az égre törő íjászt.

BOLDI a Prima Primissima által képviselt értékeket szem előtt tartva választotta kisplasztikájának témájául az íját a magasba emelő íjász alakját, amely ebben az értelmezésben a teljesítmény és a tehetség szárnyalását jelképezi. Az íj és az íjászat ráadásul szorosan kapcsolódik a magyarsághoz, honfoglaló őseinkhez, így a szobor további jelentésrétegekkel is gazdagodik.

2014-ben is átadásra kerül a Közönségdíj, amelynek díjazottjáról most is a publikum sms-szavazatai döntenek. Szavazni 2014. szeptember 30.-december 4. között lehet. A legtöbb szavazatot kapott Prima Demján Sándor által felajánlott 15 millió forint értékű jutalomban részesül. A szavazók között – az évek óta tartó sikeres együttműködésnek köszönhetően – 2014-ben is egy, a Mercedes-Benz Hungária Kft. és a Pappas Auto Magyarország Kft. által felajánlott gépkocsit – egy Magyarországon gyártott Mercedes-Benz B-osztályt sorsolnak ki.

A Közönségszavazásról bővebben a http://primaprimissima.hu/szavazas/ honlapon olvashat.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.