Ennyien egy helyen még sosem ettek egyszerre almát – íme, az új Guinness-rekord

2014.12.08. 09:47 Módosítva: 2014.12.08. 10:27
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Sikerült megdönteni az almaevés Guinness-rekordját, hiszen több mint 1000 ember vállalkozott arra, hogy kevesebb, mint 5 perc alatt elfogyasszon egy almát. Az „Alma. Minden nap!” kampány és a pénteki rekorddöntés célja nem kevesebb, mint napi rutinná tenni az almaevést. A mindennapi zöldség- és gyümölcsfogyasztás segít megelőzni a betegségek kialakulását, karban tartja a szervezetet, így biztosítva jobb életminőséget.

Új almaevő Guinness-rekord született december 5-én, hiszen a korábbi 840 fő helyett több mint 1000-en jöttek össze a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának épülete elé annak érdekében, hogy a rekordöntő almaevéssel kiálljanak egy egészségesebb és tudatosabb életmód mellett. A rekorddöntés az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) „Alma. Minden nap!” kampányával a zöldség- és gyümölcsfogyasztást kívánja népszerűsíteni. Pénteken a tér megtelt a Semmelweis Egyetem és a Közszolgálati Egyetem hallgatóival, a rekorddöntésben részt vettek a Leöwey Klára Gimnázium diákjai, illetve az Országos Egészségfejlesztési Intézet munkatársai is. A szabályok szerint a részvevőknek egyszerre kellett az almába harapniuk, s legfeljebb 5 percük volt arra, hogy elfogyasszák – ahogy a magyarok tartják – a gyümölcsök királynőjét. Az esemény főszereplőit, tehát a kiváló magyar almát, a Földművelésügyi Minisztérium biztosította.

Szerencsére egyre többen ismerik föl e méltatlanul mellőzött gyümölcs fontosságát: az Országos Egészségfejlesztési Intézet kisfilmjeiben a Ferencvárosi Torna Club és a Diósgyőri VTK labdarúgói mellett öt tehetséges fiatal színész mutatta meg egyéniségüktől függően a rendszeres almafogyasztás mikéntjét.

http://indavideo.hu/profile/egeszsegponthu

Több alma, jobb élet

Miközben a hazai gyümölcstermesztés 60 százalékát az almatermesztés adja, a magyarok mindössze 15 kilogrammot esznek évente, ami igencsak kis mennyiség főleg annak fényében, hogy a korábbi években 30 kilogramm volt az éves fogyasztás. A Magyarországon megtermelt nagy mennyiségű gyümölcsöt az elégtelen almafogyasztás nem tudja fölszívni, holott az alma az év minden napján elérhető, árkategóriája kedvező s nagy előnye az is, hogy bármilyen helyzetben, bármely időpontban könnyedén fogyasztható. A WHO napi 400, míg a legújabb kutatások napi 500 gramm zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolják annak érdekében, hogy az egészségvédő hatás érvényesülni tudjon. A magyarok jelenleg rettentően kevés, az ajánlott mennyiség felénél is kevesebbet, mindössze 216 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak naponta. Érdemes odafigyelni erre az adatra, mert világszerte közel kétmillió ember hal meg az elégtelen zöldség- és gyümölcsfogyasztás miatt.

Az immunrendszer barátja

Fontos, hogy egyre többen ismerjék föl a zöldség- és gyümölcsfogyasztás előnyeit és pozitív szerepét a mindennapi életben. A rendszeres almafogyasztás komoly prevenciós és egészségvédő hatással bír. Tehát az alma nem csak finomságával, hanem kedvező élettani hatásaival is jelentős versenyzőnek számít. Vitamin- és antioxidáns-tartalma erősíti az immunrendszert, ezáltal növeli a szervezet védekezőképességét. Ásványi anyag tartalma szintén a fogyasztásra ösztönöz. S ez még nem minden: a rost- és gyümölcssav-tartalma az emésztőrendszert tartja karban, a gyümölcscukor pedig a gyors energiapótlásban segít, miközben nincsen jelentős hatással a vércukorszintre. Az alma megbízható társ a megelőzésben is, mivel csökkenti az elhízás, a daganatos megbetegedések, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A magyar társadalommal összefüggésben e kórok esetében népbetegségről beszélünk, így mindenkinek érdeke, hogy növelje napi zöldség- és gyümölcs fogyasztását, így fejlesztve, őrizve meg egészségét. Kezdetnek jöhet az alma. Minden nap.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.