Adócsomag: még drágább az életünk?

2014.12.09. 12:46 Módosítva: 2014.12.09. 14:52
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Drágulhat számos napi fogyasztási cikk az elfogadott adótörvények nyomán. Az áremelések mértéke a kereskedőkön múlik, de az adószabályok pontos ismeretében segítünk: vegye kézbe a naprakész tudást az ADÓ-kódexszel!

Jövőre a forgalomtól függő, sávosan emelkedő mértékű élelmiszerlánc felügyeleti díjat kell fizetniük a napi fogyasztási cikkeket árusító üzleteknek. A díj alapja az árbevétel, mértéke 6 százalékig emelkedik: míg a kis (500 millió forintnál kisebb forgalmat bonyolítók) boltok nem fizetnek, a legnagyobbak (300 milliárd forigalom felett) bevételük 6 százalékát utalhatják az államkasszába; a teher oly mértékű, hogy a hipermarketeket áremelésre készteti – véli a szakma.

A környezetvédelmi termékdíj kiterjesztése üzletmérettől függetlenül mindenkit érint: 2015-től minden tisztálkodó- és tisztítószer után termékdíjat kell fizeni, ami nyilván megelenik majd a fogyasztói árakban.

A jövedéki adó és a népegészségügyi termékadó (ismertebb nevén: chipsadó) kiterjesztése a szeszes italokat drágítja. A saját fogyasztású pálinka bérfőzése jövedékiadó-köteles lesz, míg a boltban kapható szeszes italok zöme az alkoholtartalom alapján sávosan növekvő népegészségügyi termékadó miatt kerül majd többe.

Különadót fizetnek 2015-től a befektetési alapok is, pontosabban a befektetési jegyek forgalmazója és a befektetési alap kezelője; a bonyolultan kiszámítható adó nyilván az itt tartott megtakarítások hozamát csökkenti.

A fentieken túl bárkit meglephet saját települése helyhatósága: a 2015-ös adócsomag lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy bármit megadóztassanak, amit törvényben szabályozott közteher nem terhel.

A fent említett szabályozások részleteit – csakúgy, mint az adócsomag egészét – pontosan megismerheti a méltán népszerű Adó-kódexből, amely idén is elsőként közölte az adótörvények egységes szerkezetű, következő évtől hatályos szövegét, valamint a megváltozott jogszabályrészekhez fűzött magyarázatokat.

Az adótörvényeket és a változások részletes magyarázatait is tartalmazó két kiadványt, valamint a társadalombiztosítási törvényeket és a számviteli törvényt tartalmazó jövő év eleji lapszámokat együtt, csomagban is meg lehet rendelni. Kétféle konstrukció közül választhatnak az előfizetők: az  ADÓTÖRVÉNYEK 2015 csomagot 20%, illetve az ADÓ-TB-SZÁMVITEL 2015 csomagot 30% kedvezménnyel vásárolhatják meg!

Mindkét csomag megrendelése esetén különleges kiadvánnyal kedveskedünk Önnek: az ADÓ- kódex VACSORA-kódex című gasztronómiai különszámával, amelyben több mint 40 ellenállhatatlan receptet kínálunk. További információk: ITT

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.