Tudnivalók az EKÁER indulásáról

2014.12.18. 15:34 Módosítva: 2014.12.19. 09:37
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
2015. január 1-jétől indul az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER), melynek célja a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítése, az áruforgalom átláthatósága, a gyakran emberi egészséget veszélyeztető élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárása és nem utolsó sorban az adóelkerülők kiszűrése. Az EKÁER-rel nyomon követhetővé válik az áruk tényleges útja, hiszen a szállítással kapcsolatos adatokat (áru megnevezése, mennyisége, címzett, feladó adatai, szállító jármű rendszáma stb.) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt kell rögzíteni.

Az EKÁER-rel kapcsolatos minden fontos információ elérhető a rendszer hivatalos, folyamatosan frissülő honlapján (www.ekaer.nav.gov.hu).

Kire vonatkozik a bejelentési kötelezettség?

A bejelentési kötelezettség minden egyes útdíjköteles gépjárművel (3,5 t feletti össztömegű gépjármű) végzett közúti fuvarozással járó termékszállításra vonatkozik, de elsősorban nem a fuvarozót, hanem az áru kereskedelmében érintett belföldi feleket, az eladót, illetve a vevőt érinti.

Be kell jelenteni:

- a terméket átvevőnek/címzettnek a Közösségen belüli beszerzést és az egyéb célú behozatalt;

- az eladónak/feladónak az EU más tagállamába történő értékesítést és az egyéb célú kivitelt;

- az eladónak az első belföldi adóköteles értékesítést, ha az nem a végfelhasználó részére történik.

A bejelentésre kötelezett adatok egy része a szállítmány megérkezéséig módosítható, és az átvételi (kirakodási) helyre érkezés időpontját követő munkanapon is elegendő rögzíteni. A gépjármű rendszámának megadása nem feltétele az EKÁER szám megállapításának, azonban a fuvarozás megkezdéséig ezt az adatot is rögzíteni kell. A bejelentéskor a rendszer egy 15 napig érvényes ún. EKÁER számot generál, amely a fuvarhoz kapcsolódik. Az EKÁER számról a fuvarozót vagy fuvarszervezőt tájékoztatni kell.

Biztosíték nyújtása

2015. február 1-jétől kockázatos élelmiszerek és termékek esetén a bejelentéseken túl biztosítékot is kell majd nyújtani és a működés során azt folyamatosan fenntartani. Ez alól kivétel, ha Magyarországról az EU más tagállamába történik a kivitel.

Mentességek

Mentesülnek azonban a bejelentési kötelezettség alól például a segélyszállítmányok vagy a katasztrófaelhárításban részt vevő gépjárművek is, de nem kell bejelentést tenni a gyűjtőfuvar keretében végzett közúti áruszállításról sem, amennyiben az adott termék mennyisége/értéke a törvényben meghatározott határt nem haladja meg, továbbá a törvényben meghatározott jövedéki termékek szállítása esetén sem. Mentes a bejelentés alól azon nem kockázatos termék, amely adó nélküli ellenértéke a 2 millió forintot, illetve súlya a 2,5 tonnát nem haladja meg. Nem mentesülnek a bejelentési kötelezettség alól a belföldi fordított adózás alá eső termékek.

Mikortól és hol lehet regisztrálni?

Regisztrálni az EKÁER honlapon lehet december 20-tól. Az EKÁER-es regisztráció alapfeltétele az ügyfélkapus hozzáférés (https://ugyfelkapu.magyarorszag.hu/), az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság hatáskörébe tartozó termékek eseténesetében ezen felül a NÉBIH FELIR regisztráció.

Türelmi idő

2015. január 31-ig tart a bírságmentes időszak. A NAV az újév első hónapjában is ellenőriz ugyan, de mulasztás esetén nem büntet. A pénzügyőrök és a revizorok a figyelmeztetés mellett felkészítő segítséget nyújtanak az átálláshoz.

EKÁER honlap: www.ekaer.nav.gov.hu
kérdések: ekaer@nav.gov.hu
regisztráció: 2014.12.20-tól
türelmi idő: 2015.01.31-ig
biztosítékadás: 2015.02.01-től
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.