2014.12.30. 14:46 Módosítva: 2014.12.30. 16:14
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A holland sztárzongorista, Michiel Borstlap, a legjobb belga gitáros, Philip Catherine és kvartettje, United fúvósokkal, délutánonként pedig ingyenes koncertek január 9. és 11. között a Müpában.

Philip Catherine Quartet
Philip Catherine Quartet



A közép-európai régióban nincs párja a Müpa által szervezett Jazz Showcase-nek. Nyolcadik éve telnek meg a Palota termei jazzmuzsikával három teljes napra, és immár negyedszer kerekedik nemzetközivé az eseménysorozat. A magyar mellett 2015. január 9. és 11. között a belga és a holland jazzéletbe kóstolhatunk bele. Az Előcsarnokban és a Zászlótérben már 16 órakor elkezdődnek a fiatal jazztehetségek ingyenes koncertjei. A három nap során többek között meghallgathatjuk a belga Igor Gehenot Triót, a holland Aurelio Projektet, Burján Orsolyát és a Pálinkálom zenekart, a Chris Devil Triót, a Hollandiában élő, magyar és balkáni zenészekből álló Rast Triót és az Egri János Jr. Quartettet. Este pedig a már ismert előadóké lesz a főszerep. Pénteken a Fesztivál Színházban a legismertebb belga jazzművészek egyike, a hetvenkét éves Philip Catherine és kvartettje zenél. A gitáros sokszínűségét a leghíresebb amerikai jazz-zenészekkel folyatott együttműködései bizonyítják. Larry Coryell-lel két közös lemezt is megjelentetett, de zenélt Charles Mingussal, Chet Bakerrel, és Stéphane Grappellivel is. Mingus odáig ment, hogy Catherine-t "Young Django", azaz "Ifjú Django" néven emlegette, és nem csak azért, mert Djangóhoz hasonlóan a belga jazztörténet alapvető fejezete kapcsolódik a nevéhez, de géppuskaszerűen virtuóz gitározása okán is. A magyar színeket szombaton a United képviseli, vérbeli jazz-funk produkciójukat nyolctagú fúvóskarral és extra látványelemekkel tetézik. Az este hívószava: „Fel a rezekkel!”, de nem csak az ismert számok hangzása lesz új, dalbemutatóval is készül a zenekar, ami ezzel a fellépéssel tizenöt éves születésnapját is ünnepli. Vasárnap este Hollandia jazzéletének egyik legkelendőbb exportcikke, Michiel Borstlap és triója lép színpadra. Az Edison-díjas zongoristával éppolyan szívesen játszik Pat Metheny, mint amennyire nagy örömmel adta elő Memory of Enchantment című szerzeményét Herbie Hancock és Wayne Shorter. A Showcase-en minden bizonnyal terítékre kerülnek legújabb, 2014-es szólólemezének darabjai is.

Michiel Borstlap
Michiel Borstlap



Philip Catherine - Janet en live dans l'Heure du Jazz RTL:



Michiel Borstlap Live in Amsterdam:



Jazz Showcase
Művészetek Palotája, január 9-11.
Minden nap 16 órától az Előcsarnokban és a Zászlótérben ingyenes koncertek!
Teljes program itt!

Philip Catherine Quartet (B)
Fesztivál Színház, január 9. 20:00.
Közreműködők: Philip Catherine – gitár, Nicola Andrioli – zongora, Philippe Aerts – bőgő, Martijn Vink – dob
Vendég: Pély Barna és Romhányi Áron
További információ itt!

United
United



United: Fel a rezekkel!
Fesztivál Színház, január 10. 20:00.
Tagok: Pély Barna - ének, gitár, Romhányi Áron - zongora, billentyűs hangszerek, rap, Mits Gergő – basszusgitár, Potesz Balázs – dob
További információ itt!


Michiel Borstlap Trio (NL)
Fesztivál Színház, január 11. 20:00.
Vendég: Pély Barna
Közreműködők: Michiel Borstlap – zongora, Boudewijn Lucas – basszusgitár, Erik Kooger – dob
További információ itt!

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.