Hogy a gyógyszer valóban orvosság legyen

2015.02.18. 13:44 Módosítva: 2015.02.20. 10:59
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A gyógyszerhamisítás világszerte növekvő probléma, amely sajnos érinti hazánkat is: egyre több magyar vásárol bizonytalan eredetű készítményeket utcán, piacon vagy illegális internetes oldalakról. Az ellenőrizetlen forrásból származó készítmények azonban veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Az egészségonline.hu-t azoknak az egészségtudatos olvasóknak ajánljuk, akik szeretnének minél többet tudni a gyógyszerbiztonságról, hogy családjuk számára a gyógyszer valóban orvosság lehessen.

Évente emberek millióinak kerül veszélybe az élete, az egészsége, mert sajnos a gyógyszerhamisítás világszerte egyre nagyobb probléma: mivel óriási haszonnal jár, folyamatosan nő a nem eredeti gyógyszerek mennyisége. Bár arányuk elsősorban a fejlődő országokban magas, becslések szerint már az Európai Unióban is eléri a 10 százalékot. Tavaly csak Nagy-Britanniában kétmillió darab hamisítványt foglaltak le a hatóságok, nagy részben merevedési zavar elleni, fogyókúrás gyógyszereket, valamint altatókat, nyugtatókat. Nem intézhetjük el azonban a dolgot egy kézlegyintéssel, mondván, én nem szedek ilyen típusú gyógyszereket: a szomszédos Ukrajnában például néhány éve számos gyógyszertárban az egyik legismertebb görcsoldó hamis változatára bukkantak az ellenőrök.

Rossz hír, hogy napjainkban már Magyarország sem jelent kivételt. Bár itthon a szigorú ellenőrzésnek, a zárt kereskedelmi láncnak köszönhetően gyógyszertárba, kórházba még sohasem került hamis vagy illegális készítmény, ennek ellenére a hazai lakosság is egyre gyakrabban találkozhat velük, mert sajnos a becslések szerint a magyarok 4-5 százaléka vásárol olyan gyógyszert, amelynek eredete bizonytalan: például piacokon, utcán vagy az interneten, nem regisztrált webpatikákon keresztül engedély nélkül értékesített készítményeket.

Bár hamis gyógyszerek, egészségügyi termékek gyártása, azok importálása, szállítása, értékesítése (például illegális weboldalakon keresztül) itthon nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel és akár több millió forintos bírsággal sújtható, a NAV ellenőrei időről időre foglalnak le hamis gyógyszerszállítmányokat a repülőtéren, a határátkelőkön, de magánlakásban üzemeltetett illegális webpatikára is lecsaptak már. 2014 májusában a PANGEA VII. elnevezésű, világméretű akció során a magyar hatóságok 24, internetes weboldalról próbavásárlás során rendelt terméket vizsgáltak meg: közülük 8 hamisítvány volt, 16 pedig illegális készítmény. Ahamisítványokban a hatóanyag vagy annak mennyisége nem felelt meg a dobozon és a betegtájékoztatóban feltüntetetett adatoknak. Márpedig mindként eset veszélyes: egy ismeretlen, akár szennyezett összetevő éppúgy súlyos tüneteket, egészségügyi problémákat okozhat, mint ha túl- vagy aluladagoljuk valamelyik hatóanyagot. Ám sajnos úgy tűnik, a vásárlók nincsenek tisztában ezekkel a veszélyekkel, sem azzal, hogy saját vagy családjuk egészségét veszélyeztethetik, ha hamis gyógyszert vásárolnak.

A fenti tények fényében egyértelmű, miért fontos, hogy beszéljünk a gyógyszerbiztonságról. Akár életmentő is lehet, ha tudjuk, miért veszélyes és hogyan ismerhető fel a hamisítvány, hogy mi a teendő, ha arra gyanakszunk, hogy a vásárolt termék nem eredeti.

Néhány éve azzal a céllal hoztuk létre az egészségonline.hu-t, hogy az egészségtudatos érdeklődőket megalapozott szakmai információkkal és praktikus tanácsokkal segítsük újabb és újabb fontos témákat helyezve a középpontba. Legutóbb a fogápolás, a szájhigiénia fontosságáról volt szó, előtte a nyári egészségvédelemhez adtunk tippeket, szívünk egészségével foglalkoztunk, de felhívtuk a figyelmet egy kevésbé ismert veszélyforrásra, a megrázott baba szindrómára is. Korábbi programjaink például a helyes gyógyszeralkalmazás témakörére vagy a méhnyakrákot is okozó HPV-re fókuszáltak. Reméljük, hogy ezúttal is sokan csatlakoznak Egészség Online Programunkhoz, és nekik is segíthetünk abban, hogy hatékonyan óvják meg saját maguk és családjuk egészségét.

További hasznos információk és nyereményjáték: www.egeszsegonline.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.