2015.05.08. 11:33 Módosítva: 2015.05.08. 15:16
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
2015 őszén 140 éve annak, hogy a Zeneakadémia megkezdte működését. A számos programmal, kiadvánnyal ünneplő koncertközpont két bérletet is kínál a jubileumhoz kapcsolódva.

140 év: számtalan feledhetetlen koncert és megannyi világhírnévig jutott növendék, akik közül sokan művészként és tanárként is hűek maradtak az alapító, Liszt Ferenc örökségéhez.

A 2015/16-os évadban az alapításának 140. jubileumát ünneplő Zeneakadémia erre a páratlanul gazdag hagyományra építve állította össze új bérlet-kínálatát. A friss kínálatban három őszi és két, a teljes évadon áthúzódó jubileumi sorozat mellett hat bérlet – a meghatározó magyar zenei intézmények között egyedülálló módon, a szokásos szezonális tervezésen túlmutatva – a teljes 2016-os év kínálatából szemezget. A két jubileumi bérlet egyike olyan legendás koncerteket idéz fel műsorukat újrajátszva, mint a Zeneakadémia Zenekarának 1909-es első hangversenye, vagy Bartók Béla és Pásztory Ditta 1940-es búcsúkoncertje. Két műsorvezetőként is népszerű zenetörténész professzor, Batta András és Kovács Sándor pedig élőzene és archív felvételek segítségével idézi fel négy fejezetben az alma mater különleges, fordulatokban gazdag történetét A tegnap Zeneakadémiája címmel.

Az előző évadokból már ismert, kiemelkedően sikeres műfajokra hangolt sorozatokban ezúttal is világsztárokat, hazai kiválóságokat és fiatal tehetségeket hallgathat közönségünk karnyújtásnyi közelségből. Európa három izgalmas zenekarával, három jeles karmesterével, és három kiváló szólistájával – Maria João Pires, Frank Peter Zimmermann és Gautier Capuçon – találkozhatnak a Zenekar a Központban bérlet tulajdonosai. A Tiszta barokk sorozatban Vashegyi György együttesei, Boldoczki Gábor és a Cappella Gabetta, valamint Jordi Savall és a Concerto Copenhagen lép fel. Az Összkiadás élőben című összeállítás keretében Bach hegedű szólószonátáit Baráti Kristóf játssza végig, a zeneszerző többzongorás versenyműveit a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretével Szokolay Balázs, Szőke Diána, Dani Imre és Lajkó István tűzik műsorra; Beethoven zongorás trióit pedig Keller András, Perényi Miklós és Várjon Dénes adják elő két hangversenyen. Az Ének karnyújtásnyira bérlet dal- és áriaestekkel várja a vokális zene kedvelőit Csordás Klára, Kertesi Ingrid, Meláth Andrea és partnereik közreműködésével. A tehetség kötelez című sorozatban idén főként a Zeneakadémia Karrierirodája által támogatott fiatal tehetségek mutatkozhatnak be: Gyöngyösi Ivett és Szabó Marcell zongoraestjei mellett Kokas Dóra és Bán Máté kamarakoncertjeire kerül sor a Solti Teremben. A 10-15 éves általános iskolásokat (s persze szüleiket, nagyszüleiket) invitáló Liszt-kukacok Akadémiája bérlet négy előadása pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit mond, és hogyan képes mesélni a zene, ha nem támogatja meg a szöveg.

Szintén újdonság, hogy a Liszt Ferenc téri zenepalotában méltó környezetre találó kifinomult kamarazene magyar és külföldi csillagait egymás mellé állító, idén négy trió formáció koncertjét kínáló Kamarazene karnyújtásnyira című bérlet kiterjesztéseként kamara.hu néven négynapos minifesztivált szervez a Zeneakadémia Várjon Dénes és Simon Izabella művészeti vezetésével. Igazi különlegesség a Mozart születésének 260. évfordulója előtt tisztelgő Mozart-hatás című sorozat, melyben a komponista művei szokatlan párosításban, illetve korhű előadásban, a Nagyterem patinás atmoszférájának és pompás akusztikájának köszönhetően lenyűgöző hatóerővel élednek meg. A június 10-ig megváltott bérletekhez különösen kedvező áron juthatnak hozzá a leendő tulajdonosok.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.