2015.05.28. 08:39 Módosítva: 2015.05.28. 09:04
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Vénnyel vagy vény nélkül?

Magyarországon továbbra is vényköteles maradt az a sürgősségi fogamzásgátló készítmény, amelyet – az Európai Bizottság januári döntése alapján – 2015. március 31-e óta már vény nélkül is meg lehet vásárolni az Európai Unió 28 másik tagországának patikáiban. A hozzáférhetőség kérdése azért is lényeges, mert a sürgősségi fogamzásgátlásban az időtényező nagyon fontos. Ezek a peteérést késleltető, a teherbeesést megakadályozó készítmények a védekezés nélküli aktust követő 24 órában a leghatékonyabbak, ezért is célszerű, hogy minél hamarabb és könnyebben jussanak hozzá az érintettek.

Az uniós döntés és a magyar válasz ismét felszínre hozott több, a sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatos szakmai és etikai vagy társadalompolitikai kérdést.

A minisztérium – döntése indoklásában – a tabletta betegbiztonsági kockázataira hivatkozott: a tárca képviselői szerint csak az orvosi és gyógyszerészi ellátás együttes jelenléte mellett garantálható a készítmény biztonságos alkalmazása.

Az International Consortium for Emergency Contraception 2012-es „Sürgősségi fogamzásgátlás – Irányelvek orvosok és egészségügyi ellátó hálózatok számára” címet viselő szakmai tájékoztatójának megállapításai között ugyanakkor azt olvashatjuk, hogy a készítmény használatának nincs orvosilag alátámasztott ellenjavallata, használatához nincs szükség semmilyen vizsgálatra, illetve orvosilag komoly szövődményeket nem okoznak, de mellékhatásuk lehet (fejfájás, hasi fájdalom, hányinger, stb.).

A biztonságos alkalmazás kérdését érinti az az elképzelhető eset is, hogy a hazai vénykötelesség miatt a páciens a környező országokban könnyebben és gyorsabban szerzi be a készítményt, de a nyelvi akadályok miatt nem kap megfelelő tájékoztatást az alkalmazás módjáról, illetve az esetleges mellékhatásokról.

A WEBBeteg.hu által megkérdezett nőgyógyász szakértő, Dr. Párducz László - a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság Elnöke, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság Alelnöke - elsősorban az esemény utáni tabletták szélesebb körű használatával járó előnyöket emelte ki. – El kell ültetni a köztudatban, hogy nem kell várakozni, kétségbeesni védekezés nélküli szeretkezés után, hiszen erre is van megoldás.

Nem abortusz

Az „esemény utáni tabletta” etikai megítéléséhez fontos információ, hogy a sürgősségi fogamzásgátló esetében nem terhességmegszakításról van szó.

  • Fontos tudnivaló és érv a vény nélküli hozzájutás szempontjából, hogy a sürgősségi fogamzásgátló tablettának nincs káros hatása a magzatra, nem szakítja meg a kialakult terhességet. A tabletta hatása nem más, mint a peteérés gátlása, így egy esetlegesen kialakult terhesség beágyazódását nem akadályozza meg – mondta el Dr. Párducz László. Ebben az esetben tehát még azt megelőzően történik gyógyszeres beavatkozás, hogy a petesejt megtermékenyült és beágyazódott volna, a leendő embrió pedig elkezdett volna kifejlődni. A készítmény a peteérést (ovuláció) késlelteti, megakadályozva ezzel a sikeres megtermékenyítést. Abban az esetben, ha a megtermékenyülés már megtörtént, a tabletta bevétele nem vált ki semmilyen hatást, azaz nem okoz művi abortuszt.
  • A készítmény a védekezés nélküli aktust követő 24 órában a leghatékonyabb, ezért is lehet amellett érvelni, hogy a nem kívánt terhességeket egy vény nélkül, valóban gyorsan és egyszerűen hozzáférhető készítménnyel lehet a leginkább megelőzni (leszámítva persze a hagyományos fogamzásgátló tabletták és más védekezési módszerek rendszeres és megfelelő alkalmazását). A széleskörű felhasználhatóságot nagyban elősegítené a könnyű hozzájutás, így a nem tervezett terhesség elkerülhető lenne – mondta Dr. Párducz.

A teljes és részletes cikket itt olvashatja

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.