Kortárs papírruhák történelmi környezetben

2015.06.26. 14:07 Módosítva: 2015.06.26. 15:43
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Aki kíváncsi, hogy mi minden készülhet papírból, feltétlenül látogasson el a Nagytétényi Kastélyba! A Múzeumok Éjszakáján megnyílt kiállításon kosztümök, művészkönyvek, régiségek hirdetik a papír sokoldalúságát.

A tárlat gerincét a Nemzeti Tehetség Program keretén belül megvalósult papírruha kiállítás adja. Régi és új talált egymásra a barokk kastélyban a szervezők tudatos koncepciója alapján. Az EMMI által támogatott projekt a Nagytétényi Kastély mint kulturális örökség kortárs átértelmezésére irányult a Jelky András Iparművészeti Szakközépiskola diákjaival, iparművész pedagógusaival együttműködve.

SHA 8959
Fotós: S.haranghy Ágnes, Forrás: (c)Iparmuveszeti Muzeum

A programban részt vevő ifjú tervezők a kastély adottságaiból – épületének, bútorgyűjteményének, falfestményeinek motívumaiból – kiindulva, azokból inspirálódvakészítettek papírruhákat a múzeum különféle korstílusokat reprezentáló enteriőrjeibe. Munkáikat művésztanáraik, kortárs designerek, képzőművészek, művészettörténészek, restaurátorok szakmai felkészítése nyomán és irányításával készítették el. Remek ötletek, igényes kivitel és jó stílusérzék jellemzi a kiállított öltözékeket, melyek megvalósítását minden esetben gondos mintagyűjtés és kutatómunka előzte meg. Szükség is volt divattörténeti ismeretekre, hiszen az egyes korok és országok viseletei más és más stílusjegyeket, motívumokat, szabásokat, megmunkálási módokat hirdetnek, melyek a kastélyba komponált papírruhákon is visszaköszönnek.

Érdemes elidőzni a színgazdag papírfelületek előtt! A kézzel festett, fújt és aranyozott textúrák, dúcos dísznyomással dekorált anyagok, a kézi varrással, vágással, gyűréssel, szalagfűzéssel megmunkált ruharészletek előtt. Csipkeverés technikával formált papírgallér, origami mellrátét, papírmasé fűzők, pliszírozott-rakott papíralsók, aranyrátétes mellényke – mind változatos anyag- és formagazdagsággal illusztrálják a divat történetét, s bizonyítják készítőik gondos munkáját.

Az egyik teremben id. Lucas Cranach német festő képei ihlette reneszánsz szabású ruha, egy másikban a 19. századi léghajózásra utaló motívumokkal készült ruhakonstrukció. Egyéni hangvételű papírkosztümök, melyek megtalálták helyüket a nem mindennapi kiállítótérben.

A papírkiállítást az öltözékek mellett neves képző- és iparművészek alkotta könyvobjektjek, művészkönyvek, papírékszerek és az Iparművészeti Múzeum múlt századok társasági életét reprezentáló kedves papírtárgyainak tárlata teszik teljessé.

A „Művészeti tevékenységek a tehetségfejlesztés szolgálatában ─ kulturális örökség és megújulás” címmel indított program szép példája annak, hogy a régmúlt hagyományai termékenyítőleg hatnak a kortárs alkotóművészetre, tárgytervezésre. Ugyanakkor érdekes megfigyelni, hogy a közös kiállításon szereplő új és régi műtárgyak erősítik egymást, a jelen alkotásai új perspektívába helyezik a múlt művészetét, kiemelve azok eltérő szellemiségű értékeit.

A Nagytétényi Kastély papírkiállítása augusztus 30-ig látogatható.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.