Jól kereső harmincas vagy? Ezt az 5 pénzügyi hibát ne kövesd el

2015.08.27. 13:48 Módosítva: 2015.08.27. 13:58
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Mire a harmincas éveinket tapossuk, jó pár sikeren és buktán vagyunk túl. Azt hisszük, kellő tapasztalatot gyűjtöttük a pénzügyeink megfelelő mederben tartásához. Hát, ez nem mindig van így. A következő öt balfogást tipikusan a harmincasok követik el, pedig el lehetne elkerülni! Ebben segít Kántor Endre, pénzügyi showman, a Nextlevel szakértője.

1. Biztos, ami zicher

A biztosítások - legyen szó egészség-, élet-, lakás- vagy bármely más biztosítás típusról - leginkább a pénzügyi listánk aljára kerülnek. Ennek két egyszerű oka van: egyrészt ez egy kevésbé szexi, vagy rövid távon kiemelkedő haszonnal kecsegtető téma, másrészt nehéz elegendő megbízható információt szerezni a számunkra legmegfelelőbb termék kiválasztásához. Bármennyire is unalmasnak tűnik a kérdés, mindenképp érdemes legalább annyi energiát fektetni ebbe, hogy tanácsot kérünk egy szakembertől vagy elolvassuk a különböző online összehasonlításokat. Addig persze úgysem értékeljük ezek jelentőségét, ameddig be nem üt a gáz, utólag viszont már nincs mit tenni.

2. Enyém, tiéd ..., miénk?

Szintén nem egy „kellemes” téma és még csak nem is épp romantikus „mások zsebében turkálni”, így valamelyest érthető, hogy házasságkötés előtt sokan nem tárgyalják meg közös életük pénzügyi kérdéseit. Azonban többször bebizonyosodott már, hogy partnerünk anyagi hátterének és az ehhez kapcsolódó döntéseinek megértése, a harmonikus (pénzügyi szempontból mindenképpen, de egyébként is) együttlét egyik előfeltétele. Sokszor csak egy komoly probléma felmerülése után, akár sokévnyi együttélést követően szembesülünk ezzel, mikor már erős érzelmi töltet is társul a kérdéshez. Célszerűbb tehát minél korábban tisztázni a feltételeket és lehetőségeket. Sokkal könnyebb lesz így mindkét fél számára a hosszú távú tervezés. Első lépés pedig az, hogy egyenként felmérjük, hol tartunk a pénzügyeinkben – például a Pénzügyi Tükör segítségével – és utána összehangoljuk anyagi céljainkat is.

3. Mindent az első gyerekre

Designer gyerekágy, divatos ruhák, formatervezett üvegek és megannyi dolog, amivel az új családtag életét kívánják a lehető legkényelmesebbé tenni a frissen szülővé váló párok, miközben hajlamosak túlköltekezni. Természetesen nem mondom, hogy ne adjunk nem mindent a szemünk fényének, de vegyük figyelembe a megtakarításainkat és fizetésünket. Extra kiadások mindig lesznek. Ezek megoldása fontosabb, mint a bölcső anyagkialakítása.

4. A „majd később több pénzem lesz” csapda

Bár az optimizmus hasznos tulajdonság, a realizmus kívánatosabb, ha pénzügyekről van szó. Sokan azt feltételezik, hogy negyvenes éveikben kategóriákkal jobb fizetésük lesz, ezzel igazolva jelenlegi túlköltekezéseiket. Erre azonban - ahogy az életben a legtöbb dologra – egyrészt nincs garancia, másrészt annyi minden befolyásolhatja ezt a jövőben, hogy nem is érdemes biztosra venni. Az alapelv az, hogy valamivel kevesebbet költsünk, mint amennyink van, azaz mindig tegyünk félre egy meghatározott összeget vagy százalékot, és csak a fennmaradó pénzt költsük el. Egy biztos tippet erre itt olvashatsz.

5. Mert jó a pénz?

Sokan csak azért vállalnak el bizonyos munkákat, mert magas a fizu. A bérezés nyilván fontos kérdés, de nem célszerű kizárólag ez alapján választani. Pláne, ha az nem jár szellemi vagy szakmai kihívással. Ekkor ugyanis komoly az esély, hogy elég gyorsan ráununk az adott munkával járó napi rutinra. A cél inkább egy olyan munka megtalálása legyen, amelyik felkészít késői harmincas, korai negyvenes éveinkre. Akkor több pénzt kereshetünk érdekesebb feladatok elvégzésével.

A Nextlevel blog és a pénzügyi szintlépés támogatója az Erste Prémium.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.