Elza
-3 °C
1 °C

Kóstoljon halat az OMÉK-on!

2015.09.22. 14:22 Módosítva: 2015.09.22. 15:54
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Pillanatokon belül elkészül egy finom halas fogás
Lévai Ferenc az Aranyponty Zrt. elnöke
Lévai Ferenc az Aranyponty Zrt. elnöke

Szeretjük a halat, mégsem esszük: Magyarországon mindössze 4 kiló az egy főre eső éves halfogyasztás, amivel Európában a sereghajtók közé tartozunk. Pedig a hal nemcsak finom, hanem roppant egészséges is, érdemes tehát változtatni a szokásainkon. Ebben kíván segíteni a Kapj rá! kampány: idén az érdeklődők az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) is megízlelhetik az újragondolt, és hagyományos halételeket és hasznos tippeket kaphatnak a vásárláshoz, valamint a fogások elkészítéséhez.

Szeptember 23-27 között a Hungexpón gyűlik össze a magyar agrárium színe-java, az OMÉK-on minden a vidékről, helyi termékekről, ételekről, italokról, ízekről és illatokról szól. A Kapj rá! kampány sem hiányozhat a nagyszabású eseményről: standjánál az érdeklődők mindent megtudhatnak például arról, hogy miként érdemes halat vásárolni és milyen praktikákkal tudjuk megkönnyíteni a halak elkészítését.

Minden nap neves szakácsok tartanak majd főzőbemutatót más és más halfajokból, és természetesen válaszolnak is a kérdésekre. Mivel a fogásokat nem magunknak főzzük, hanem az érdeklődőknek, így a pultunknál meg is lehet kóstolni a halas ételeket” – mondta Lévai Ferenc az Aranyponty Zrt. elnöke, halgazdálkodási szakember, a Kapj rá!stand házigazdája. „Komoly előny, hogy a halakból könnyen és gyorsan lehet ételeket készíteni, elsősorban ennek a praktikáit mutatjuk be. Fontos, hogy sokan megértsék, a hal nem pusztán az ünnepi tálalások része, bármikor elkészíthetünk egy egyszerű ebédet, vagy vacsorát” – tette hozzá a szakértő. Neves séfek mutatják be, hogyan lehet egy-egy ételt formabontó módon a család, vagy a vendéglő asztalára letenni például harcsagyros, halbrassói formájában. Aki hozzánk kilátogat, nem állíthatja, hogy nem találkozott új, izgalmas, trendi fogásokkal, ötletekkel.

Magyarországon jelenleg roppant alacsony a halfogyasztás mértéke, még európai mércével mérve is, pedig az egészségügyi ajánlások szerint érdemes lenne legalább hetente kétszer halat ennünk. A halban található telítetlen zsírsavak segítik a szív egészséges működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, sőt még az agyműködésre is kedvező hatással vannak. A Halászati Operatív Program (HOP) Kapj rá! kampánya a hazai halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki céljául.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.