Vége a szabad kazánválasztásnak?

2015.09.22. 16:55 Módosítva: 2015.09.23. 17:14
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

A 813/2013/EU-s rendelet értelmében szeptember 26-a óta hagyományos gázkazánok már nem kerülhetnek forgalomba. Ebben a szezonban még van lehetőség a szabad kazánválasztásra, elmondjuk, hogyan.

Az Európai Unió fontos és egyben üdvözlendő törekvése a tagok környezettudatosságra „nevelése”. Ez a törekvés ugyanakkor sok kellemetlenséget is hoz magával. Jó példa erre a szeptember 1-jén életbe lépett 831/2013/EU rendelet, melynek értelmében szeptember 26-ától az egyedi fűtéssel rendelkező lakásokban, illetve házakban használatos gázkazánok esetében már csak olyan készülékek kerülhetnek forgalomba, melyek teljes fűtési szezonra vetített átlagos hatásfoka legalább 86%-os. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gyárakat már kizárólag kondenzációs kazánok hagyhatják el, így a hagyományos kazánokat előbb-utóbb minden háztartásban kondenzációs készülékre kell cserélni, ha akarjuk, ha nem. A rendelkezés kb. 2,6 millió magyar családot érint, ők azok, akik még hagyományos gázkészülékkel fűtenek.

Ebben a fűtési szezonban még szabad a döntés

A jó hír, hogy az idei fűtési szezonban még a háztartások szabadon, saját elképzeléseik és pénzügyi lehetőségeik alapján dönthetnek arról, hogy milyen kazánt választanak, ugyanis:

  • A kereskedők a készleten lévő hagyományos készülékeket még értékesíthetik (egyelőre még nem tudni, hogy meddig tehetik ezt meg).
  • A lakossági fogyasztók számára a kormány 2016. július 1-jéig türelmi időt szabott, vagyis addig még hagyományos készülék beépítésére is kaphatunk használatbavételi engedélyt. Bár a július 1-je távolinak tűnhet, jó tisztában lenni vele, hogy ebbe az időszakba már csak az idei fűtésszezon esik bele.

Érdemes lépni

Már csak azért is, mert a hagyományos készülékek esetében az alkatrészbeszerzés is egyre nehézkesebbé válik. Ha meglévő hagyományos készüléke már megérett a cserére, két lehetőséget érdemes megfontolnia most:

  • Még a fűtésszezon előtt cserélje le meglévő kazánját egy ugyanolyan típusú kazánra. Így átépítési költséggel nem kell számolnia, ugyanakkor fűtési számlája sem fog csökkenni (kondenzációs kazánnal a gazdaságosabb működésnek köszönhetően akár 30%-ot is spórolhat). Ezzel a lehetőséggel utoljára idén élhet.
  • A másik lehetőség, hogy már most beszerez egy gazdaságosabban működő kondenzációs kazánt.

Bárhogyan is dönt, érdemes benéznie a Szerelvénybolt webáruházába, ott ugyanis most akár 40% kedvezménnyel is vásárolhat gázkazánt, ráadásul valaki vissza is nyerheti új készüléke árát.

Mit kell még tudni?

Persze a rendelet számos más kérdést is felvet, amiket érdemes a döntés előtt megismerni. Azok számára, akik szeretnének alaposabban tájékozódni, a Szerelvénybolt oldalán elérhető a Kazáncsere Kisokos, amelyben többek között a kondenzációs technológia fő előnyeiről, a beépítéshez szükséges engedélyekről, illetve az energiacímkéről is lehet olvasni.

Rendeljen most akciósan hagyományos vagy kondenzációs gázkazánt a 22 éves tapasztalattal rendelkező Szerelvénybolt Kft. webshopjából, és nyerje vissza készüléke árát! Még nem tud dönteni? Töltse le ingyen a Kazáncsere Kisokost, melyből minden kérdésére megkaphatja a választ!
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.