GENERÁL - ROCK LEGENDÁK A SZÍNPADON II.

2015.10.14. 11:22 Módosítva: 2015.10.14. 14:42
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
2015.december 12-én, az év koncertjén a budapesti Tüske csarnokban fellép a legendás Generál együttes. Karácsony James, Horváth Charlie, Novai Gábor és Várkonyi Mátyás lép színpadra a fanok, vagy csak egyszerűen a rockzene híveinek határtalan örömére.

Charlie

A General és a magyar könnyűzenei élet egyik legikonikusabb alakja... Amikor Charlie a zenekarba került, szinte semmit nem tudott róluk, csak annyit, hogy Ki mit tud győztesek voltak, s persze ismert néhány zenekari tagot. S már akkor is borzasztóan komolyan vették a zenélést, Charlie érkezése után teljesen új műsort csináltak, ekkor született többek között a Zenegép album, ami mindent elmond erről az időszakról. Hiszen balladáktól kezdve, a funky-n át sokféle stílusú zene volt ezen a korongon, sőt, azt talán kevesen tudják, hogy Charlie rappelt először Magyarországon.

- A laikus azt gondolná, ha egy zenekar ennyi idő után összeáll, csak próbálnak néhányat és már kész is a műsor. Hát erről szó nincs, kőkemény munka előzi meg a decemberi koncertet.

- A mostani felállásban szimfonikus zenekar is közreműködik és többszólamú vokálok is lesznek, ez a produkció nem a dübörgésről, hanem a dalokról szól. Csodálatos dalokat írt Várkonyi, meg Novai és James is. Amikor, annak idején én ebbe a Generál- sztoriba belekerültem sokat turnéztunk, főleg az egykori szocialista országokban, Lengyelországban és Szovjetunióban száz- száz koncertünk volt, az NDK-ban is ugyanennyi, szóval az időtájt mi azt hittük, világsztárok vagyunk...

- a maga nemében azok is voltatok, legalább is a keleti blokkban!

- Játszottunk mi azért Nyugat Berlinben is, híres bandák világturnéinak elő zenekaraként!

- Most, ez alkalomból itt zenei legendák gyűlnek össze zenélni!

- Igen! Olyan kiváló zenészek, akik nem csak játszanak együtt, de szeretik és tisztelik is egymást. Abból a régi bandából milyen zenészek nőttek ki! Például a Solti Jancsi ment a Generálból a Locomotívba, a Karácsony James szintén. Én a Pannónia Expresszből érkezetem, majd a Tátrai Band-ben muzsikáltam. Most itt egyenrangú muzsikusok játszanak, nincs senki túlénekelve, gyönyörűen szól a vokál, megfelelő a dinamika, szóval nagyon élvezzük ezt a felkészülési próbaidőszakot. Boldog vagyok, hogy ezek a dalok majd megszólalnak. Kíváncsi vagyok, hogy milyen érdeklődés lesz ránk? Bármi is lesz, én élvezni fogom, ezt nem a pénzért csináljuk. Itt van ugye a Könnyű álom, ami a gyerekek himnusza, ezt jobban ismerik, mint a magyar himuszt, azután, a Zenegép, a James dalai, a Százéves kút. Szóval bízom a sikereben.

- Előttem az utódom! Zentai Márk, fiatal tehetséges zenész, a Mörk zenekar alapítója, szintén fellép a koncerten veletek. Mi a véleményed róla?

- Már a próbák során kiderült, hogy Márk nagyon jól énekel, meg is dicsértem, remélem sikeres lesz későbbi pályafutása.

Zentai Márk

Márk, Novai feleségének, Nusinak imádja sóletjét, s szerencsére gyakran van része e kulináris élvezetben, ugyanis Gábor fia, Márk zenésztársa a MÖRK formációban, s innen a jó kapcsolat. Novai egyszer hallotta a fiatalember egyik saját szerzeményét, amely nagyon hajazott a Lehajtott fejjel című Generál dalra. Márk egyébként tizenhat éves koráig Németországban élt, így nem tudta, hogy mi az a Generál. S Nova e dalt hallgatva felfedezte, hogy ennek a fiúnak ösztönösen köze van a legendás együttes zenei világához. Elkezdődött egy zenei párbeszéd köztük, amelynek folyamodványa lett a közreműködés a decemberi koncerten s így Márk személyesen is megismerhette a magyar poptörténet legendáit. S nagy tisztesség: együtt zenélhet velük. Konkrétan, egy gyorsított rock akadémián vehet részt az ifjú zenész. S egyszer, majd egy szakmai önéletrajzba beleírhatja, hogy egy színpadon énekelt Charie-val.


Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.