GENERÁL - ROCK LEGENDÁK A SZÍNPADON IV.

2015.10.14. 12:00
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
2015.december 12-én, az év koncertjén a budapesti Tüske csarnokban fellép a legendás Generál együttes. Karácsony James, Horváth Charlie, Novai Gábor és Várkonyi Mátyás lép színpadra a fanok, vagy csak egyszerűen a rockzene híveinek határtalan örömére.

Novai Gábor

A Nova kultúr zenekar alapítója, annak idején alapító Generál tag volt. S utána megjárta többek között a Hungáriát, a Dolly Rollt és persze amellett hogy kiváló zenész, énekes, basszusgitáros, basszus-balalajkás, zeneszerző, szövegíró, producer, menedzser.

-Már a próbákon is látszik, hogy nagyon összeszokott zenészek vagytok, látszik, hogy jól ismeritek egymást.

- Érdekes, hogy bár legutóbb az ezredforduló környékén játszottunk együtt most, amikor elkezdtünk próbálni, mégis olyan volt, mintha tegnap hagytuk volna abba. Szinte félszavakból is megértjük egymást, mindenki tudja, mi a dolga. S a reakciók is olyanok, mintha a régi idők kelnének életre.

- Bár ez a banda nem ugyanaz a régi Generál, azért a nosztalgiától nem lehet teljesen elvonatkoztatni.

- Nem is akarunk. Persze az egész hangzás most összetettebb lesz, a szimfonikus zenekari kíséret, a vokál, a Mörk zenekar és két tehetséges ifjú énekes, Marót Viki és Zentai Márk csatlakozása kiteljesíti a koncertet. Úgymond a kívülről érkezők belesimulnak a produkcióba. Marót Viki tizenhárom éve énekel Generál-dalokat, többek között a Csöngess be hozzám jó barátot, a Fűrészt, és ezek ugye oszlopos Generál nóták. Hogy a legendákkal együtt énekelnek, ez a fiataloknak nagy kihívás.

- Miért gondoltátok úgy, hogy az eredeti felállást érdemes kiegészíteni fiatalokkal?

- Mert úgy éreztük, hogy közösek az értékeink. Például a MÖRK esetében, olyan nótát írtak, amelyre azt mondtuk, ez lehetne egy modern Generál szám is. A fiatalok segítenek nekünk modern energiában, persze azért mi is tudunk vadállatok lenni, ha arról van szó! Az ifjak érzékeny, mai, modern meglátásai nagyon kellenek. Lesz egy közös nótánk, most fogjuk megírni ős Generál stílusban, ugyanakkor egy kicsit modern is lesz. Mindent egybevetve, ez egy szenzációs formáció lesz.

- Milyen közönségre számítasz? A fiatalokra, vagy inkább a nosztalgiázó idősebbekre?

- Hát a Generál miatt az idősebbekre. Azokra, akik szeretnék James hangját hallani, a Kérdést, a Szerelem virágait, a Százéves kutat, vagy Charlie- tól a Zenegépet. Ezeket a dalokat a közönség eredetiben fogja hallani, de más kísérettel.

MÖRK zenekar

A MÖRK egy olyan őszinte baráti, s zenei közeg, amelyben igazándiból bármi megtörténhet. S ez a motiváció, a hajtóerő. A tagok vállaltan örömzenészek, minden számukat jam-ekból írják. Az első megjelent daluk, amely leginkább harmónia menetében de hangulatába is hasonlít a Lehajtott fejjel című Generál nótára, a Came for nothing, egyébként csomó mindenben nagyon hasonló. Hozzáállásban, zeneiségben, szabad gondolkodásban, őszinteségben, amely érezhető a Generál számokon. És persze csomó mindenben különbözik, minden számot angolul adnak elő, sokféle stílus keveredik, másképp hangszerelnek, mint annak idején a Generál negyven éve. Két éve alakult a banda, azóta rendszeresen koncerteznek, s a decemberi fellépésen ők lesznek a kísérőzenekar.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.