2015.11.11. 11:29 Módosítva: 2015.11.16. 15:11
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Társadalmi programmal küzd a gyermekek egészségéért a Nestlé: a gyermekelhízás megelőzésére az oktatás, tájékoztatás és termékfejlesztés terén tesznek összehangolt lépéseket. Legutóbb Szerencs városában indult átfogó akció.

A Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program célja, hogy folyamatosan kutassa a magyar családok táplálkozási szokásait és az ennek kapcsán felmerülő problémákat, melyekre egyrészt termékfejlesztésekkel, másrészt a gyermekek oktatásával és a szülők tájékoztatásával válaszol. Fontos felismernünk, hogy a táplálkozási szokások javításához szükséges szemléletváltás csak úgy érhető el, ha a szülőkön és a gyermekeken felül a szakmai szervezetek és az iparág képviselőivel együttműködve teszünk a magyar családok egészségéért – mondta el Szilva Mónika, a Nestlé kommunikációs és marketing igazgatója.

A szokásokon márpedig van mit változtatni, hiszen a Nestlé és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közös kutatása szerint minden negyedik magyar iskolás gyerek túlsúlyos. Ráadásul a 4-10 éves gyermekek étkezése rendszertelen és egyes tápanyagok túlzott, vagy épp hiányos bevitele jellemzi.

Legfrissebb reprezentatív felmérésében a Nestlé az Egészséges Gyermekekért Program annak járt utána, hogy vajon milyen hatással van a szülők egészségtudatossága gyermekeik táplálkozási szokásaira. A kutatás megerősítette a szakemberek álláspontját: a szülők étkezési szokásai és az általuk átadott minta jelentős hatással bír a gyermekek táplálkozási szokásainak kialakulásában.

Ha a család egészségtudatosan táplálkozik, máris nagy lépést tett a helyes úton, csökkentve annak veszélyét, hogy a gyermek elhízott, túlsúlyos legyen. A rendszeres, kiegyensúlyozott étkezés és a követendő példa folyamatos átadása az egészségtudatos szülők jellemzője. A közösen elfogyasztott étkezések hatására kialakul a kiegyensúlyozott táplálkozás mintája, ez pedig csökkentheti esetükben az elhízás veszélyét. – tette hozzá Szilva Mónika.

A gyermekek közvetlen tapasztalatai tehát meghatározóak, így a szülői minta mellett fontos, hogy egészségnevelő oktatóprogramokkal, intézményi és közösségi kereteken belül is megteremtsék számukra a kiegyensúlyozott életmód feltételeit. A vállalat által 2003-ban indított ingyenes Nutrikid egészségnevelő oktatóprogram például a magyar iskolák 85%-át elérte.

Az országos program mellett most elindult a GYERE – Gyermekek Egészsége Program Szerencsen, melynek célja, hogy támogassa a gyermekek egészségtudatos életmódjának kialakítását és eredményeket érjen el a gyermekelhízás megelőzésében. Az MDOSZ szakmai vezetése alatt álló programban Szerencsen összesen 2259 gyermek, a város 0-18 év közötti lakossága vesz részt. A hároméves projekt a Nestlé az Egészséges Gyermekekért támogatásával valósul meg a városban. Ez idő alatt a dietetikusok hat oktatási intézmény, a városi vezető főorvos, a gyermekorvosok, védőnők, valamint a helyi közétkeztetés képviselőnek bevonásával ismertetik meg a gyerekeket a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás jelentőségével.

A program indulásakor a helyi védőnők segítségével felmérik a 6-12 éves gyermekek egészségi állapotát. Az iskolákban és óvodákban dietetikusok tartanak a gyerekeknek játékos, gyakorlati foglalkozásokat, amelyeknek negyedévente egy-egy egészséges táplálkozással kapcsolatos témát dolgoznak fel. A szakemberek a szülőket is bevonják: számukra minden tematika kapcsán összefoglaló anyagot juttatnak el és ingyenes online dietetikai tanácsadást is igényelhetnek.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.