ÖTÉVES FEJLESZTÉSI PROJEKT ZÁRULT KAZINCBARCIKÁN ÉS TÉRSÉGÉBEN

2017.06.01. 11:21 Módosítva: 2017.06.01. 14:53
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Május 31-én lezárult a Kazincbarcikán és térségében a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával megvalósuló „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtő fejlesztése” című projekt. A program teljes költségvetése 1,78 Mrd Ft volt, amihez a partnerek átlagosan közel 22%-os önerővel járultak hozzá. A főcél az volt, hogy Kazincbarcika térségében a foglalkoztatás feltételei javuljanak, amelyhez háromféle részcél kapcsolódott: a vállalkozások működési környezetének infrastrukturális fejlesztése, a vállalkozások innovációs célú fejlődésének támogatása és a korábban nehéziparáról ismert térség imázsának javítása.

Vállalkozásfejlesztés: megnyitott a KOLORLAB Innovációs Központ

A vállalkozói környezet fejlesztése kapcsán Kazincbarcikán a volt Központi Általános Iskola megüresedett épületét alakították át. A mintegy 4300 m2 alapterületű létesítményben három szinten irodahelyiségeket, tárgyalókat, műhelyeket, illetve raktárakat alakítottak ki. Az első vállalkozók várhatóan 2017. július elején költözhetnek be.
A KOLORLAB Innovációs Központ nevet viselő épület kedvezményekkel segíti kezdő vállalkozások indulását, illetve - többek között - ösztönzi a technológiai intenzív, kutatás-fejlesztési tevékenységet végző vállalkozások betelepülését. Az épületben helyet kap egy közösségi-oktató műhely, illetve a város médiaközpontja, a Kazincbarcikai Városi Televízió, a Kolor7 hetilap és a kolorline.hu hírportál szerkesztősége.

KOLORLAB Innovációs Központ Kazincbarcika
KOLORLAB Innovációs Központ Kazincbarcika

A Pályázati Alap 2013 és 2016 között négy pályázati körben, négy prioritás területen nyújtott vissza nem térítendő támogatást helyi vagy a térségbe betelepülő vállalkozások innovatív projektjeihez. A 102 millió forint magántőkét megmozgató 188 millió Ft támogatás révén elsődlegesen kisléptékű, átlagosan 9 millió Ft értékű projektek (36 db) valósultak meg, amelyek összesen 37 új munkahelyet teremtettek a térségben. A vállalkozások között számos olyan volt, amely nem csak a térségben, hanem Magyarországon is egyedülállónak számító korszerű eszközzel, technológiával fejlesztette a tevékenységét. A támogatott mikro- és kisvállalkozások a gyártás- és technológiafejlesztés, a kézműves termékek előállítása, valamint az életmódhoz kapcsolódó szolgáltatások terén valósítottak meg projekteket.

Peter Burkhard (svájci nagykövet) és Szitka Péter (Kazincbarcika polgármestere)
Peter Burkhard (svájci nagykövet) és Szitka Péter (Kazincbarcika polgármestere)

Kolorcity - a színes városmárka

A projekt eredeti céljai között szerepelt a térség imázsának javítása, ennek köszönhetően vált színes várossá, azaz Kolorcity-vé Kazincbarcika. A települési arculat megújításaként nyílt és meghívásos képzőművészeti pályázatok során kiválasztott 30 színes homlokzati falfestmény készült el, illetve a 2013-tól évenként megrendezett Kolorfesztiválhoz kapcsolódóan street art akciókat szerveztek, különleges köztéri alkotásokat helyeztek el a városban. A Kolorcity, mint innovatív városmárka, számos hazai és nemzetközi városmarketing, illetve településarculati díjat zsebelt be, amely egyértelműen jelzi, hogy nemcsak a térség lakói szeretik a brandet, hanem a szakma is elismeri a kreatív koncepciót.

unikornis
Biciklik és halak, Dobó tér 8-9-10
street art Kazincbarcikai sárkány
14938230 987544908039517 2884148502830029861 n
szitkapeter foto

Szitka Péter, Kazincbarcika város polgármestere:

"Amikor útnak indítottuk a svájci projektet az volt a célunk, hogy megmutassuk, Kazincbarcika egy szerethető, élhető kisváros, ahová bármikor szívesen jöhet haza az ember. Azt szerettük volna, hogy az itt élők mindennapjaiba beszivárogjon a színességre, változatosságra, kreativitásra, játékosságra való törekvés. Egy kicsit ki tudjanak lépni a nehéz hétköznapokból, és élvezni tudják a környék adta csodálatos lehetőségeket. Mindamellett prioritás volt, hogy mindezt azzal párhuzamosan tegyük, hogy a pályázat fejlesztési lehetőségeit teljes mértékben, a lehető leghatékonyabban a város és a térség lakóinak igényrendszerét figyelembe véve kiaknázzuk. Feladatunk volt, hogy újszerű eszközöket találjunk arra, hogy a vállalkozásoknak is vonzóvá tegyük a térséget, és befektetőbarát településként kedvezményes feltételekkel, szakmai háttérmunkával, jól tervezhető, hosszú távú koncepcióval segítsük a vállalkozókat. Az elmúlt időszak látványos eredményei, a szakmai elismerések és a helyi lakosság, a vállalkozások visszajelzései megerősítenek minket abban, hogy a megkezdett út, stratégai irány folytatásának aktív jövője legyen Kazincbarcikán.

Kolorcountry - a térség is színesedik

A projekt részeként Sajókazán megújultak a Radvánszky-kastély belső terei, amelyek elsődlegesen ifjúsági-művészeti programoknak adnak helyet.

„Precízió és luxus” című tárlat megnyitója a sajókazai Radvánszky-kastélyban (Radvánszky Ferenc óragyűjteménye)
„Precízió és luxus” című tárlat megnyitója a sajókazai Radvánszky-kastélyban (Radvánszky Ferenc óragyűjteménye)

Rudabányán egy üres óvodaépületben elkészült a településen talált mintegy 10 millió évvel ezelőtti „Rudapithecus Hungaricus” őslénytani leleteket bemutató RudaPark Oktatási és Látogatóközpont és tájházként lett újrahasznosítva egy klasszicista épület.
Bánhorvátiban a Damasa-szakadék széles körű megismertetése kapcsán kialakítottak egy tanösvényt és korszerűsítették, bővítették a tájház bemutatótereit.
A Kolorcity márkát megismerve és élvezve annak minden pozitív hatását, számos település nyitott a Kazincbarcikával való többoldalú együttműködésre, így például a 2017-es Kolorfesztivál programjához tizennégy település csatlakozott, amely egyedülálló, térségi turisztikai és kulturális együttműködésről ad példát.

www.kolorcity.hu

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.