Bartók Plusz: tíz nap fesztivál

2018.06.06. 12:50 Módosítva: 2018.06.07. 12:59
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
A Bartók Plusz Operafesztivál hagyományos nyitóparádéval ma nyitja meg kapuit. Miskolc tíz napon át újra Magyarország operafővárosa, ahol június 8–17. között a zene mindenkié!

Az idei fesztivált megnyitó 3 Bartók előadást színre állító Michał Znaniecki a Magyar Állami Operaház emlékezetes Székely fonó előadásának megrendezésével szerzett ismertséget Magyarországon. A világ jelentős színházaiban és fesztiváljain több mint 200 opera- és musical-előadást maga mögött tudó rendező most egy új értelmezésű „Bartók-trilógiát” állít színre Miskolcon a világhírű magyar zeneszerző színpadi megjelenítésre készült műveiből. A nemzetközi művészekkel készülő Kékszakállú-produkciókban két kitűnő, a nemzetközi operaszínpadokon is ünnepelt magyar operaénekest hallhat a közönség: Szántó Andreát és Bakonyi Marcellt. A darabok értelmezésében friss gondolatokat hozó rendezés premierjére már elkeltek a jegyek, de aki lemaradt, június 10-én még megnézheti a formabontó produkciót.

Izgalmas zenés színházi élményeket kínál az operafesztivál két kortárs opera-bemutatója. Az Egyesült Államokból érkező Semmelweis című operát az utókor által az anyák megmentőjeként tisztelt Semmelweis Ignác küzdelmes élete ihlette. Zeneszerzője, Raymond J. Lustig az önmagával és a világgal viaskodó, a maga korában meg nem értett orvos lelki világában, a valóság és a képzelet mezsgyéjén kalauzolja végig a közönséget. A Budapesti Operettszínházzal koprodukcióban készülő előadás főszerepében Szabó P. Szilvesztert láthatják.


Magyarországi premier Marco Taralli A rivális (La Rivale) című operája is, amely Maria Callasnak, a 20. század felejthetetlen opera-énekesnőjének állít emléket. A klasszikus operaszerzők műveiből ihletet merítő olasz zeneszerző darabja abszurd és izgalmas show, teli szaftos anekdotákkal az operavilág kulisszatitkairól. Az előadás a Teatro Coccia di Novara vendégjátéka.


A változatos zenei élményeket kínáló fesztivál programjában különleges darab Prokofjev A három narancs szerelmese című operája, amelyet a Horvát Nemzeti Opera társulata ad elő.

Rock Giovanni próba

A Bartók Plusz utolsó napjaiban rendhagyó helyszínen, a miskolci Avasi kilátónál mutatja be a fesztivál történetének egyik legpimaszabb tehetségű produkcióját, a Mozart zenéjének átiratából készült RockGiovannit. A világszerte legtöbbször játszott opera egyes részleteit a Virtuózokból is ismert fiatal zeneszerző, Szüts Apor írta át mai zenei nyelvre. A nagyzenekar mellett így helyet kapnak a zenekari árokban a rock műfajának hangszerei is, a szereplők pedig a karakterüknek megfelelően néhol a heavy metal, a pop, vagy éppen a francia sanzonok stílusában szólalnak meg. A darab sztárrendezője, Vlad Troickij igazi nemzetközi gárdát fog össze: török, szerb, lengyel nemzetiségű is akad az előadói stábban.

Utca

A miskolci operafesztivál számos izgalmas klasszikus és könnyűzenei programot is kínál ingyenes szabadtéri rendezvényein. Fellép többek között a hegedűvirtuóz Lajkó Félix, Szarka Tamás (Ghymes) és zenekara Miklósa Erikával közös koncerten áll színpadra, de itt lesz a Budapest Klezmer Band, Big Daddy Wilson bluesgitáros, a Budapest Bár és a Hot Jazz Band, a Szakcsi Lakatos Béla 75. születésnapjára összeállt Rákfogó, a vonósnégyessel fellépő Sziámi AndFriends és Berki Tamás.

Részletes információt a www.operafesztival.hu oldalon talál.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.