Filmkészítésre ösztönzi az Y-generáció tagjait az EU

2018.10.03. 13:29
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Csapó 1, 2, 3… Indul a Fiatal Filmrendezők Versenye

Budapest, 2018. szeptember 24. – Elindult a fiatal filmrendezőknek szóló EU-s pályázat. A 18-35 éves korosztályt megszólító pályázatban a filmrendezőket arra kérik, hogy saját rövidfilmjükben mutassák be, mit jelent számukra az Európai Unió. Az öt legjobb filmkoncepció 7 500 euró támogatásban részesül. Filmötleteikben a mobilitás, a fenntarthatóság, a vállalkozások támogatása, valamint az alapvető emberi és fogyasztói jogok témaköreit dolgozhatják fel és mutathatják be kortársaiknak a fiatal filmesek. A pályázat öt nyertese egy-egy híres európai filmrendező mentorálásával vászonra is viheti filmötletét.

Social media banner-1200x628-1-HU-72dpi FIATAL FILMRENDEZOK VERS

Y-generáció, vizualitás és EU

A Fiatal Filmrendezők Versenye az Európai Bizottság által tavasszal indított #EUandME kommunikációs kampány legújabb programja. Az Y-generáció tagjainak, a mai 18 és 35 év közötti fiataloknak szóló #EUandME kampány keretében neves európai filmrendezők rövidfilmjei és magyar fiatalokról szóló videók, digitális történetek mutatják be azt, hogyan segíti, illetve támogatja életüket, boldogulásukat az Európai Unió.

A film vizuális ereje lehetővé teszi, hogy a fiatalok saját stílusukban és legfontosabb információs közegükben, a közösségi médiában tudják bemutatni azt, hogy ami számukra mindennapi életük természetes része, az valójában a mögöttünk hagyott európai évtizedek közös munkájának eredménye – mondta Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. A magyar fiatalok életük meghatározó részét már az Európai Unióban élték le. Számukra természetes az, hogy az Unió területén szabadon utazhatnak, tanulhatnak, vállalkozhatnak, felár nélkül telefonálhatnak, vagy éppen sürgősségi orvosi ellátást kaphatnak. Éppen ezért kíváncsiak vagyunk, ők hogyan látják, és hogyan mutatják be ezeket a témákat – tette hozzá.

Neves nemzetközi rendezők a zsűriben és saját film

A Fiatal Filmrendezők Versenyére 2018. október 31-ig pályázhatnak azok a 18 és 35 év közötti fiatalok, akik az elmúlt 5 évben legalább egy rövidfilmet készítettek. Jelentkezni az EU&ME kampány honlapján található online jelentkezési lap kitöltésével és egy rövidfilm szinopszis beadásával lehet. A pályázatokat egy neves nemzetközi filmrendezőkből álló zsűri bírálja el, akik témakörönként 2-2, összesen 10 filmkoncepciót választanak ki. Ezek közül közönségszavazással dől el, hogy melyik 5 filmkoncepció alkotói kapnak fejenként 7 500 euró támogatást ahhoz, hogy az általuk megálmodott rövidfilmet leforgassák és – a zsűrit alkotó filmrendezők mentorálásával – vászonra vigyék. A nyertes filmeket egy nemzetközi filmbemutató keretében, 2019 tavaszán láthatja majd a közönség.

Social media banner-1200x628-2-HU-72dpi FIATAL FILMRENDEZOK VERS

Az EU megdolgoztatta a zsűrit is

A zsűri neves tagjait – Yorgos Zois görög, Tomasz Konecki lengyel, Matthias Hoene német, Zaida Bergroth finn, valamint Dalibor Matanić horvát filmrendezőket – az Európai Bizottság korábban felkérte arra, hogy készítsenek rövidfilmeket az Unió értékeiről. Filmjeik már megtekinthetők az EU&ME kampány weboldalán: https://europa.eu/euandme/hu/

HÁTTÉR INFORMÁCIÓ A ZSŰRIRŐL

Yorgos Zois 1982-ben Athénban született fiatal rendező, Yorgos Zois legismertebb filmje a 2015-ös Interruption (Technikai szünet), melyet a 72. Velencei Filmfesztiválon mutattak be. Emellett befutott reklámfilmrendező is, készített TV reklámokat a Pfizernek, a Görög Nemzeti Színháznak, az Akropolisz Múzeumnak és az Aegean Légitársaságnak. Az #EUandME filmje, a Party Animal (Partiállat) azt dolgozta fel, miként támogatja az EU a fiatal vállalkozókat.

Tomasz Konecki Lengyelországban, Varsóban született 1962-ben. Pályafutását színészként kezdte. 2000-ben mutatták be első nagyjátékfilmjét, a Pół serio-t (Félig komolyan), mely megnyerte a zsűri különdíját a lengyel Gdynia Filmfesztiválon. Konecki, aki olyan sztárokkal forgatott reklámokat, mint Gerard Depardieu és Danny DeVito, egyedi humoráról híres. A magányos farkas (The Loner) című alkotása azt mutatja be, hogy milyen fogyasztói jogokat biztosít mindenki számára tagországaiban az EU.

Matthias Hoene 1976-ban Szingapúrban született, majd Nyugat-Berlinben nevelkedett. Leghíresebb rendezése a Cockneys vs Zombies (Londoniak a zombik ellen) című horror vígjáték 2012-ből. A filmet a London FrightFest Filmfesztiválon mutatták be, illetve díjakat kapott a San Sebastian Horror and Fantasy és a Toronto After Dark Filmfesztiválokon. Ifjú filmesként Hoene rendkívül sikeres dokumentumfilmeket, TV sorozatokat és reklámokat is maga mögött tudhat. Az Élet Szállója (The Living Hostel) című filmje egy fiatal testvérpár történetén keresztül mutatja be a családi vállalkozás szépségeit.

Zaida Bergroth 1977-es születésű, ismert finn rendező és forgatókönyvíró. Legismertebb filmje a 2017-es Miami, amely két nővért követ, akik útra kelnek, hogy kifizessék a tartozásaikat. Bergroth Hyvä Poika (A jófiú) című játékfilmje is számos díjat nyert több nemzetközi filmfesztiválon 2011-ben, többek között Chicagóban, a Mons International Love Filmfesztiválon, valamint 7 Jussi-díjat és a Nordic Council Filmdíjat is bezsebelte. Több rövidfilmet is jegyez, melyek közül kettő díjat nyert a Tamperei Nemzetközi Filmfesztiválon, 2014-ben. Oona című filmje egy fiatal lányról szól, aki eltéved az erdőben. Az ijesztő rengetegben egy olyan lény segítségére kell bíznia magát, akitől aligha várhatja, hogy hazavezeti.

Dalibor Matanić 1975-ben született Horvátországban, Zágrábban. Számos jelentős, díjnyertes filmet rendezett. A filmek mellett Matanić négy színdarabban és számos reklámban is dolgozott. Debut (Debütálás) című filmje a minden EU-s polgárt megillető, olyan alapvető emberi jogokat mutat be, mint a szabadsághoz, illetve a szabad véleménynyilvánításhoz való jog.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.