Eleget síelt? Száguldjon kutyaszánon, vagy húzzon hótalpat!

2018.12.13. 11:03 Módosítva: 2018.12.14. 14:54
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Imád síelni, de kipróbálna valami mást is? Nyugalmat és csendet akar a felvonók helyett? Hótalpas túrázás, nordic walking, lámales, kutyás vagy lovas szános utazás is szerepel az ausztriai téli programok között. Aki bevállalja, éjszaka is túrázhat, vagy benevezhet egy túlélő-tréningre.

A téli kikapcsolódásról a legtöbbször a síelés vagy a snowboard ugrik be, pedig rengeteg téli sport és élmény közül választhat, aki bírja a mínuszokat és szereti az érintetlen havas tájak szépségét. Ilyen például a hótalpas túrázás, ami felér egy terápiával. Ausztria valamennyi tartományában van lehetőség erre – elmondjuk, hol, milyen különleges szolgáltatásokra számíthat.


Természet tömeg nélkül? Hótalpra fel!

Még nem volt a lábán hótalp? Kezdje az ismerkedést a Salzburg tartománybeli Mühlbachban, ahol a kezdők a hótalpas tanösvényen sajátíthatják el az alapokat. Karintiában, a Lesachtalban hóborította hegyoldalak, romantikus alpesi menedékházak és hófödte hegycsúcsok várják a hótalpas túrázókat. A Klippitztörlön kialakított 1. Lavanttali Hótalpas Központban öt kitáblázott, GPS-koordinátákkal is jelzett hótalpas túraút található, ha nem szeretne egyedül menni, csatlakozhat a meghatározott időpontokban induló vezetett hótalpas túrákhoz.

copyright: Montafon TourismusGmbH Schruns, Stefan Kothner
copyright: Montafon TourismusGmbH Schruns, Stefan Kothner

Akik Kelet-Tirolban a Hohe Tauern Nemzeti Park havas erdőiben kirándulnak, a hótalpas túrát vezető parkőr segítségével jó eséllyel láthatnak kőszáli kecskét, a szirti sast, havasi hófajdot és szakállas saskeselyűt. Ezek az állatok a hideg évszakban ugyan ritkábban mutatkoznak, de a parkőr pontosan tudja, hol és mikor lehet velük a legnagyobb valószínűséggel találkozni. St. Jakobból hegyi túravezetővel is nekivághatunk egy sítúrának. A Langschneidra vezető túra közben például elképesztő panorámára készüljünk, és visszafelé pedig arra, hogy megkóstolhatjuk az Eggenhüttében a környék legjobb császármorzsáját.


Az Alsó-Ausztriában található Bécsi-Alpok (a Rax, a Wechsel, a Schneeberg, a Semmering és a Hohe Wand) szintén tökéletes terep a fennsíkjaival és hegyoldalaival egy hótalpas túrázáshoz. Aki igazán bevállalós, kipróbálhatja, milyen egy vezetett éjszakai vagy egy teliholdas túra a Mostviertel régióban.

Felső-Ausztriában egy nem túl komfortos, de bakancslistás élményre – egy igazi önellátó kalandtúrára - lehet benevezni a Kalkalpen Nemzeti Parkban. A kirándulás végén egy menedékházban száll meg a csapat, ahol a résztvevőknek kell befűteni, és a vacsorát is együtt kell megfőzni. Még szerencse, hogy egy tapasztalt túravezető segít.

Aki megismerne egy új sportot, vagy feszegetné a határait, a Salzburg tartományban található Postalmon, Ausztria legnagyobb fennsíkján kipróbálhatja a biatlont, és téli túlélőtréningen is részt vehet. 

Hótalpas túrák Ausztriában

Stájerország: a 400 négyzetkilométeren elterülő Hochschwab-hegység, a Gesäuse Nemzeti Park, a Sölktäler Natúrpark, a Mürzer Oberland Natúrpark és az Almenland Natúrpark, vagy a Fischbachi-Alpok szívében található Waldheimat régió.
Tirol: Sonnenplateau Mieming, Tirol Mitte, Tannheimertal, Achenseeés Silberregion Karwendel. A Seefeld olimpiai régió kitáblázott hótalpas túraútvonalakkal rendelkezik. A Kaunergrat Natúrpark kínálatában szerepelnek vezetett természettudományos kirándulások és nordic walking túrák is.
Vorarlberg: A 2000 méter magas Gottesacker fennsíkon tett hótalpas túrán magas hódűnék közül gyönyörködhetünk a tájban. A Brandnertal, Bludenz és a Klostertal együttesen 150 kilométernyi egységesen jelzett téli és hótalpas túraútvonallal rendelkezik. Különösen kedvelt a 7 kilométer hosszú túraút a Sonnenkopf síterepről a Muttjöchle hegycsúcsra (2074 m) és a Muttjöchle panorámaétteremhez (vezetett túra is foglalható).


Adrenalin a nyugalomban: kutyaszános túra

Míg a lovas szános kirándulás igazán romantikus élmény - vastag gyapjútakarókba burkolózva, kényelmes helyzetben lehet csodálni a tájat - aki inkább egy kis adrenalinra és sebességre vágyik, annak egyszer kötelező felülni egy kutyaszánra. Vorarlbergben hat különböző, másfél-3 órás husky-túra közül választhatunk, Waldviertelben holdfényes kutyaszános kirándulásokon vehetünk részt, aki pedig szeretne alaposabb tudást szerezni, egy kétnapos kurzuson bepillantást nyerhet a kutyaszánhajtás világába.

copyright: Österreich Werbung, Robert Maybach
copyright: Österreich Werbung, Robert Maybach

A Nordic walkingtól a téli túrákig

A Salzburg tartomány Lungau régiójában található Mariapfarr a téli nordic walking egyik fellegvára:  az Osztrák Nordic Walking Szövetség által is minősített nordic walking parkban 15 pálya, és összesen 119 kilométernyi útvonal található, 1000 és 1400 méter közötti magasságban.

A sírégiókban számos téli túraútvonalat is találunk, sokszor vendégházak és uzsonnázó helyek kísérik ezeket. Filzmoosban például több mint 50 kilométernyi karbantartott téli túraútvonal van, többek között 12 kilométernyi magaslati túraútvonal 1600 méteres magasságban a Rossbrandon, amely kényelmesen megközelíthető a Papageno felvonóval. A Hohe Tauern Nemzeti Parkban, Forstauban mintegy 20 kilométer karbantartott téli túraút van, amelyek ideálisak nordic walkinghoz is.

Ha csak egy napunk vagy egy hétvégénk van, túrázhatunk a Fertő–Fertőzug Nemzeti Parkban is. A Fertő tó jégfodrai feltorlódva akár méteres magasságokba is emelkednek és különös képződményekké fagynak össze, és a régióban olykor 35 000 liba is telel. A kirándulásokhoz ideális kiindulópontként szolgál a nemzeti park illmitzi információs központja.

Az Ötscher lábánál fekvő Lackenhofban lámákat is láthatunk, Saalbachban pedig 140 kilométeren összesen 22 takarított téli túraút várja a sífelszerelés nélkül érkezőket.  Arról, hogy régiónként hol érdemes túrázni, itt találunk részletes információt, arról pedig, hogy mit érdemes magunkkal vinni, és hogy kell helyesen, rétegesen felöltözni egy téli szabadtéri kalandhoz, itt lehet tippeket olvasni.

copyright: Hüttschlag, Tourismusverband Grossarltal
copyright: Hüttschlag, Tourismusverband Grossarltal

Hol szálljunk meg, ha nem síelni akarunk?

A síterepekhez közeli szálláshelyeket nagyon könnyű megtalálni. de mi a helyzet akkor, ha egy kedvelt síközpont helyett egy sokkal nyugodtabb helyen pihennénk? Érdemes keresgélni az Osztrák Alpesi Egyesület 20 hegymászó falva között. Ezeknek a településeknek olyan kritériumoknak kell megfelelniük, mint a hagyományos alapokon nyugvó turisztikai infrastruktúra, a maximum 2500 állandó lakos, és az érintetlen, felvonók nélküli hegyvidék. Ilyen az 1020 méteres magasságban fekvő Hüttschlag is, a hegymászó falvak egyike is. A Dorfgastein/Großarltal sípályarendszer ugyan nem messze található, de a falucska mégis inkább egy nyugodt és csendes téli menedék.

(Borítókép copyright: Tiroler Zugspitz Arena, Christoph Jorda)

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.