Családi titok a sajtóarchívumban

2019.01.29. 09:51 Módosítva: 2019.01.29. 12:26
Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Családfát kutat, vagy kíváncsi, szerepeltek-e felmenői az újságokban? Szeretné tudni, mi történt azon a napon, amikor megszületett vagy csak egyszerűen rajong a történelemért? Az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) segítségével kényelmesen rengeteg információhoz juthat! A mai napon ingyen kipróbálhatja!

Az ADT a magyar nyelven – illetve magyar területen - kinyomtatott lapok és folyóiratok legnagyobb adatbázisa. Hozzáférhetővé és kereshetővé teszi múltunk legfontosabb nyomtatott forrásait, legyen szó újságokról, tudományos folyóiratokról, lexikonokról vagy éppen könyvekről. Az Arcanum egy évtizede kezdte el a digitalizálási munkát, a kereshető tartalom folyamatosan bővül. Jelenleg 19 millió oldalon kutathatunk személyek, adatok, konkrét lapszámok, források, stb. után.

Családfakutatás a fotelból

Lengyelfi Edit számára az ADT-nek köszönhetően derült fény családjának elfeledett tragédiájára, melyet most elolvashat.

Gyermekkorom óta foglalkoztatnak a múlt értékei. Személyes indíttatásból kezdtem el saját családom múltját felderíteni, és hamar megszállottá váltam. Lelkesedésem gyorsan átterjedt a környezetemre, és egyre többen, egyre tágabb körben kérik segítségemet őseik felkutatásában, családfájuk elkészítésében.

Az ADT-vel néhány éve találkoztam először. Teljesen véletlenül egy olyan régi családi rejtély felderítésében nyújtott segítséget az adatbázis, melyre azt gondoltam, hogy soha nem fogunk válaszokat kapni.

Az Est, 1927
Az Est, 1927

Nagypapám egészen kicsi korában elvesztette szüleit, így nagyon keveset tudunk róluk. A családját kutatva egy olyan fotóra bukkantam, mely édesanyját ábrázolja gyermekkorában három másik gyermek társaságában. Tudomásunk szerint dédanyámnak két húga volt. De a fényképről egy kisfiú is visszamosolyog. Hamarosan megtaláltam a negyedik fiútestvér születési anyakönyvét is, de sorsáról semmit sem tudtunk. Az egyik lány rokonai a testvér létezéséről sem tudtak, a képet korábban nem is látták. A másik húgnak nincsenek leszármazottai. Élő rokon alig akad. Egy darabig kerestem a halotti anyakönyvet, de nem találtam, úgyhogy le is zártam az ügyet. Ha senki sem tud róla, akkor biztosan meghalt gyermekkorában, és az utódokat nem terhelték ezzel a ténnyel.

Mit sem sejtve keresgélt az ADT-ben

Amikor az ADT adatbázisban a dédanyám esernyőüzletéről szerettem volna gyanútlanul néhány információt megtudni, a vezetéknevére keresve rengeteg újságcikket dobott fel a kereső. Gyilkosság!? Micsoda? Mivel egy ritka vezetéknévről van szó, azonnal belevetettem magam az olvasásba. A vezetéknév stimmel, a keresztnév stimmel, az esernyőkereskedő dinasztia stimmel. Ez csak ő lehet! 1927-ben gyilkosság történt Hűvösvölgyben. A családi vita dulakodássá fajult, előkerült egy krumplihámozó kés, és rokonunk pár nappal később a kórházban belehalt sérüléseibe, a feltételezett vagyonának pedig nyoma veszett. Igazi krimi. Tizenvalahány korabeli újságcikket elolvastam a témában. Az 1927-es hírek a gyilkosságról szólnak, az egy évvel későbbiek pedig a nyomozásról. Nagyon izgalmas volt végigolvasni.

Esti Kurir, 1928
Esti Kurir, 1928

Kíváncsi, hogy az Ön családjában milyen rejtélyek, titkok vannak? Most regisztráció nélkül kiderítheti az ADT-n! Előfizetés nélkül regisztráció után az aktuális oldal letöltésére van lehetőség.

Az ADT-ben fényképet talált a letagadott testvérről

Különös kincs, hogy az egyik cikkben képet is találtam róla, ami számomra új, és lényeges információ volt, hogy a kisfiú a képen felnőtt, és üzletet vezetett a testvéreivel együtt, tehát teljesen kizárt, hogy ne ismerték volna őt. Gyakorlatilag letagadták az egész létezését olyannyira, hogy az utódok már csak három testvérről tudnak... Vajon az örökség miatt? Vagy a szégyen miatt? Soha nem fog kiderülni. Ahogy az sem, hogy szerencsétlenül járt rokonom vagyona hová tűnt. A rendőrségi nyomozás során, a hírekből ítélve, nem oldódott meg soha a rejtély, de én egy olyan kérdésre kaptam választ, amiről nem is álmodtam.

Kíváncsi, hogy az Ön családjában milyen rejtélyek, titkok vannak? Most regisztráció nélkül kiderítheti az ADT-n! Előfizetés nélkül regisztráció után az aktuális oldal letöltésére van lehetőség.

Az ADT előnyei:

  • Bárhonnan, bármikor hozzáférhetünk a tartalmakhoz, nem kell könyvtárról könyvtárra járni;
  • Napilapokban és közlönyökben kereshetünk, ami egy hagyományos könyvtárban sokkal nehezebb.
  • A találati listákon keresztül könnyen átlátjuk egy-egy téma teljes szakirodalmát
  • Egyszerűen és gyorsan tudunk kimásolni, lementeni a számunkra fontos szövegrészeket, a hozzájuk tartozó pontos hivatkozásokkal együtt.
Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.