Divat és jó egzisztencia is, ma business trénernek lenni

2019.03.27. 15:25 Módosítva: 2019.03.27. 16:10
Ezt a cikket a(z) JA Communicate Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Az óriási kereslet miatt nincs szabad kapacitással rendelkező tréner hónapokra előre.

Rohamosan bővül a tréningek piaca. Már a korábbi években is jelentős növekedésnek voltunk tanúi, most pedig további 15 milliárd forintos pályázat van kihelyezve, amit cégek költhetnek el munkatársaik tréningjeire, képzéseire. A tréningek napidíja 300-480 ezer forint között mozog, és az óriási kereslet miatt nincs szabad kapacitással rendelkező tréner hónapokra előre. Ennek következtében egyre többen akarnak ebben a szakmában dolgozni, de igen nehéz eldönteni, hogy hol érdemes trénernek tanulni.

TrenerekIskolaja Andrea4 (002)

Bártfai-Jablonszky Andrea, a Trénerek Iskolája vezetőjével készített beszélgetés


Mi kell ahhoz, hogy valaki tréner legyen?
Elsősorban elhivatottság és tehetség arra, hogy az illető embereket fejlesszen, oktasson. Ehhez természetesen rengeteg módszertani tudásra van szüksége és egy érett személyiségre. Tréningeken nem csak beszélünk arról, hogy mit kéne jobban tenni, hanem a téma „csinálása” és megélése közben termelődik ki és érkezik meg a csoportba a tanulás élménye. Ez pedig nagyon összetett feladat, éppen ezért véleményem szerint elengedhetetlen a minőségi, alapos képzés mielőtt valaki munkába áll. Ma azonban sajnos a trénerek nagyrésze nem képzett tréner.


Ez mit jelent?
Azt, hogy úgy megy be egy tréner a csoportba, hogy nincs tréneri végzettsége. Sokan úgy dolgoznak trénerként, hogy saját korábbi tréning tapasztalataikra építenek, melyhez autodidakta módon hozzátesznek ezt-azt. Sajnos ennek a jelenségnek is következménye az, hogy a tréning szó kezd kiüresedni.


Van jelentősége annak, hogy ki hol végez? Értékeli ezt a piac?
Nagyon is! A tréner alapvetően saját személyiségével és módszertani tacit tudásával dolgozik. Ez az alapja ennek a szakmának. És ezek olyan területek, amelyek csak jól felépített, minőségi képzésben szerezhetőek meg.  Érdekes jelenség az, hogy a tréneri szakmának még mindig nincs egy standard minősítő programja, míg mondjuk a coachok számára ez már évek óta kidolgozott nemzetközi akkreditációs rendszerben működik. De azt gondolom elkerülhetetlen, hogy a minősítés a tréneri szakmában is meg fog jelenni. Maga a piac is egyre inkább követeli, hogy prémium tudású trénerek dolgozzanak a 350-450 ezer forintos napidíj árak mellett. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy a tudatos HR vezetők már rákérdeznek arra, hogy van-e egyáltalán végzettsége a trénernek és ha igen, hol szerezte azt. Számos olyan cég keresett meg minket, akik arra panaszkodnak, hogy utólag derül ki, hogy a jól csengő szlogenek mögött felszínes tudású, hiteltelen trénerek dolgoznak, és arra kérnek minket, hogy ajánljunk szakembert.


Milyen különbségek vannak a trénerképzők között?
Óriásiak. A gyorstalpaló, instant tanfolyamoktól kezdve a komoly 130-180 órás iskolákig van kínálat. Van olyan hely, akik egynapos blokkokban oktatnak, miközben a tréningek jellemzően 2 naposak, tehát a hallgatóknak esélyük sincs megtapasztalni egy több napos képzés dinamikáját. A komolyabb képzések mögött tanácsadó cégek vannak jellemzően saját ügyfélkörrel, több évtizedes tapasztalattal és természetesen neves szakemberekkel dolgoznak. Olyan nemzetközi know-how-t adnak át a hallgatóknak, ami biztos alapot jelent számukra a minőségi munkához.


Hogyan tud valaki jól dönteni, ha trénerképzőt választ?
Azt javaslom, hogy mindenki nézzen be kicsit a marketing mögé és az ingyenes ajándék ígéretek helyett a valódi tartalmat keresse. Érdemes megnézni, hogy egyáltalán hány órás az adott képzés, már önmagában ez sok mindent elárul a minőségről. Természetesen fontos, hogy biztos tréneri alapokat nyújtson, ezért az sem mindegy milyen tréneri kompetenciákra teszik a hangsúlyt, és hogy milyen módszertant adnak át. Érdemes a nemzetközi tudást keresni és persze nem utolsó sorban óriási szempont, hogy kik az trénerek, érdemes személyesen is találkozni velük.
Nálunk például olyan szakemberek oktatnak, mint Dr. Buda László vagy Dr. Mérő László, akik területük legjobbjai. Ezen felül nemzetközi tréning eszköztárat adunk a hallgatóinknak és egyedülálló továbbképzési lehetőségeket. Azt javaslom, hogy aki igazán professzionális tréneri karriert szeretne építeni, ne válasszon olcsó gyorstalpalót. Ráadásul a trénerképző ára sokszorosan megtérül, hiszen egy biztos alapokat adó, minőségi trénerképző árát, a végzett tréner 3-4 nap alatt megkeresi a mai díjazások mellett, viszont ez olyan előnyöket jelent számára tudásban, ami felbecsülhetetlen lesz.

További információ: www.trenerekiskolaja.hu

Ezt a cikket a(z) JA Communicate Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.