62 év után, egy régi újságban talált rá az eltűnt rokonára

2019.06.05. 14:23 Módosítva: 2019.06.05. 16:19
Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Zsuzsa több mint hat évtized elteltével találta meg az unokatestvérét Amerikában. A színészlegenda Csortos Gyula életművét jól ismerő kutató a régi lapok böngészése során szembesült vele, hogy Csortos az utolsó hónapjaiban apróhirdetésben keresett magának szobát. Gábor pedig egy régi hírlapból derítette ki a családi titkot, hogy a nagyapja börtönben ült egy halálos autóbaleset miatt.

Mindhárman az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) segítségével jutottak eredményre. Amatőr családfakutatást végez? Szakdolgozatot ír? Vagy csak imádja a nosztalgiát? Az ADT segítségével a kanapén ülve tarthat időutazást, nem kell könyvtárak elnyűtt újságjait, dokumentumait fénymásolgatnia. A mai napon ráadásul ingyen kipróbálhatja, az Arcanum ugyanis nyílt napot tart!

Az Arcanum adta vissza az unokatestvérét

Zsuzsa utolsó esélyként fizetett elő az Arcanum Digitális Tudománytárra (ADT). Az idős hölgy ugyanis évtizedeken át hiába kutatta, mi lett az unokatestvérével, aki 3 éves volt, amikor a családja 1956-ban disszidált. Ő is csak tízéves volt akkor, megkérdezni sem merte a szüleitől. Később pedig már nem volt kitől. Annyit hallott még gyerekként, hogy Bécs érintésével 1957-ben az Egyesült Államokba mentek, de aztán semmi. Felnőttként sokfelé próbálkozott, sikertelenül. Míg végül ráakadt az ADT-re, és tavaly ősszel előfizetett rá. Ott beírta a keresőbe az unokatestvére nevét és nem akart hinni a szemének. Az ötödik talált a New York-i Magyar Élet egy cikke volt - ennek az újságnak a példányai is megtalálhatók az archívumban a több száz másik mellett - a hetvenes évekből. Az apróhirdetés rovatban pedig ott szerepelt az unokatestvére neve és telefonszáma (egy szabóságot hirdetett). A telefonszám már nem élt, de az üzlet azóta is működik - igaz más a tulajdonos - így Zsuzsa végül 62 év elteltével az Arcanum segítségével megtalálta az unokatestvérét. Mint kiderült, a hölgynek azt mondták, Zsuzsa már régen meghalt, ő ezért nem kereste. Azóta már személyesen is találkoztak Amerikában.

older-couple-retirement-home-looking-each-other 23-2147817054

A családfakutatók Mekkája az ADT

Az ADT a magyar nyelvű lapok és folyóiratok széles tárházát nyújtja, több mint 22 millió oldal várja, hogy elolvassák. A keresés roppant egyszerű, csak beírja a keresett kifejezést (név, adatok vagy csak egy kulcsszó) és már is több ezer oldalt böngészhet kedve szerint. Így tett Zsuzsa is, aki ugyebár rátalált az unokatestvérére. A családfakutatóknak tökéletes segítséget nyújt, hiszen cím- lakcím - és névtár is rendelkezésre áll, de az újságokban megjelent gyászjelentések és hirdetések is rengeteg támpontot jelenthetnek a családfakutatásban.

Ki digitalizálta a több tízmillió oldalt?

Szobát akart kivenni az elszegényedett Csortos Gyula

Endre egy 56 ezer követővel rendelkező blogot vezet a Facebookon. A régi színészekről, színésznőkről nehéz neki újat mondani. Az Arcanum Digitális Tudománytárnak sikerült. A legendás színész, Csortos Gyula életéről szinte mindent tud, ám még neki is hozott meglepetést, mikor beütötte a keresőbe Csortos nevét. Azt ugyanis tudta, hogy Csortos - bár korábban ünnepelt színész volt – a II. világháború végére teljesen elszegényedett, ám az ADT segítségével még az is kiderült, olyannyira nem volt pénze, hogy az utolsó hónapjaiban apróhirdetésben keresett magának szobát.

Magyar Nemzet, 1945. 39. szám
Magyar Nemzet, 1945. 39. szám

Szakdolgozat villámgyorsan

Endre korábban az újsággyűjteményéből dolgozott s rendszeresen eljárt könyvtárakba is kutatni. Ahol aztán rengeteget várt, míg kikeresték, amit szeretett volna, majd órákat jegyzetelt. Amióta rátalált az ADT-re otthon, kényelmesen, egy kávé mellett böngészi a korabeli lapokat, ha valakiről írni szeretne. Sokan írnak szakdolgozatot ezekben a pillanatokban is. És már most fáj a fejük, hogy megint el kell menniük a könyvtárba, ahol aztán fénymásolhatnak napestig. Az Arcanum adatbázisában célzottan, pillanatok alatt rátalálhatnak a keresett személyre, eseményre. Rengeteg időt spórol és a szakdolgozat is nívósabb lehet, mint ha elsárgult újságok erdejében keresgélne a téma után időtlen időkig. Az ADT-n több mint 700 folyóirat cikkeit olvashatja. Az irodalom, a történelem, a pedagógia, a jog, a természettudományok vagy éppen az orvoslás iránt érdeklődők is találnak maguknak izgalmas cikkeket, tanulmányokat.

Kiderült az elhallgatott családi titok

Gábornak mindig furcsa érzései voltak, amikor a régen meghalt nagyapja került szóba a családi ebédnél. Látta, hogy a szülei összenéznek és elhallgatnak mikor arról kérdezett, a nagypapa mit dolgozott fiatalon. Gábor a régi lapok böngészése miatt fizetett elő az Arcanumra, ám egy alkalommal beugrott, hogy rákeres a nagyapja nevére is. Pillanatok alatt kiderült a titok. Az egyik korabeli újságban ugyanis öles betűkkel hirdették, letartóztatták a körúti halálos baleset okozóját, a hivatásos sofőrt. Később négy évre ítélték az akkor huszonéves férfit, Gábor nagyapját. „Fájdalmas volt szembesülni vele, de jobb így, hogy már nincs titok.” – mondta Gábor.

Kíváncsi, hogy az Ön családjában milyen rejtélyek, titkok vannak? Most regisztráció nélkül kiderítheti az ADT-n! Előfizetés nélkül belépés után az aktuális oldal letöltésére van lehetőség.

Miért jó az ADT?

  • Nem kell könyvtárba menni és ott órákat eltölteni jegyzeteléssel.
  • A családfakutatók néhány gombnyomással többet haladhatnak, mint korábban bármikor.
  • Napilapokat is olvashatunk, ami egy hagyományos könyvtárban nehézkes, időigényes
  • A bibliográfiai adatok mellett a teljes szövegben lehet keresni, így sokkal több információhoz juthatunk hozzá azonnal.
  • A találati listákon keresztül könnyen átlátjuk egy-egy téma teljes szakirodalmát.
  • Nem kell a fénymásolással bíbelődni, bármennyi oldalt lementhetünk magunknak.
Ezt a cikket a(z) Arcanum Adatbázis Kft., nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.