A skandinávok az ég és a föld színeit kedvelik, az olaszok a lila szerelmesei

2019.06.28. 09:05 Módosítva: 2019.07.01. 09:55
Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Így választanak designer ékszereket a reptéren a külföldiek

Manapság egyre nagyobb az igény arra, hogy ha külföldre utazunk, akkor ne ragadjunk le a kulcstartó, hűtőmágnes és képkeret variációknál, hanem inkább olyan dolgot vásároljunk magunknak vagy szeretteinknek, amit a mindennapokban is szívesen használnánk. Ilyenkor jönnek jól a kézműves designer darabok, amelyek nem porosodnak majd a könyvespolcon, hanem büszkén viselhetjük az utcán is őket.

ZEMA ékszerek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lévő Memories of Hungary üzlet kínálatából
ZEMA ékszerek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lévő Memories of Hungary üzlet kínálatából

Szerencsére már akkor sem vagyunk bajban, ha magyar terméket vinnénk külföldre szeretteinknek, és az ajándékokat a reptéren szereznénk be, hiszen a legjobb minőségű kézműves designer ékszereket vásárolhatjuk meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található üzletekben. Bemutatunk két márkát, melyeknek számos kollekciója várja a Budapestről utazókat.

A jó minőségű kézműves termékekre szerencsére nagy a kereslet. Éppen ezért fektetnek a Budapest Airport területén lévő üzletek is nagy hangsúlyt arra, hogy az ott kapható ajándéktárgyak között igazi minőségi darabokat is elérhetővé tegyenek az utasok számára. A Rozetta ékszereket hét, a ZEMA ékszereket pedig három éve árulják a Memories of Hungary bolt kínálatában, a vásárlói visszajelzések alapján pedig folyamatosan frissítik árukészletüket.

Ragyogó színek egy ékszerbe zárva

A Rozetta ékszereket Kiss Ida üvegtervező iparművész tervezi, aki a természetből kap ihletet alkotásaihoz. A medálok, fülbevalók, karkötők és gyűrűk egyedisége a gondos tervezésben, különleges technikában, a válogatott üvegszínekben és annak fényeiben rejlik. Az ékszerek egy sajátos mozaik technikával készülnek aprólékos, pontos kézi munkával, és minden darab hordoz valami egyedi jelleget. A Rozetta ékszerek a mai napig nagy sikert aratnak a reptéren. Mindegyik üveg ékszer kemencében, magas hőfokon formálódik, az üveg belsejében pedig az összes darabban van egy fémesen csillogó réteg, ami visszaveri a fényt, és ez reflexió, ragyogó színeket hoz létre. A Rozetta ékszer nem más márkák termékeihez hasonlót szeretne kínálni, hanem valami eredetit, ami különlegessé teszi azt, aki viseli. Különleges ékszerek egyéniségeknek - ez áll a dobozukon is. Sok külföldi szakkiállításon vettek részt, és 10 évig jártak Párizsba az Eclat De Mode-ra, bemutatkoztak Tokióban, Madridban, Milánóban is.

Rozetta ékszerek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lévő Memories of Hungary üzlet kínálatából
Rozetta ékszerek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lévő Memories of Hungary üzlet kínálatából

Az ékszercsaládra jellemző a széleskörű színösszeállítás, nem véletlen, hogy a külföldi vásárlók preferenciáit is leginkább színek alapján tartják számon.

Vannak színeink, amelyeket minden nemzet kedvel, például az ezüst-fekete és piros nagy kedvenc. Tapasztalataink alapján az olaszok különösen kedvelik a lilát, a franciák a világosabb árnyalatokat, a skandinávok a kéket és a földszíneket keresik, a német vásárlók preferenciája pedig igen széles skálán mozog

– mondta el Kiss Ida, a márka tervezője és tulajdonosa, aki hozzátette, hogy a terméktípus szempontjából azt látják, hogy míg például a dél-amerikaiak a fülbevalókat preferálják, addig az oroszok és a japánok a nagyobb, extravagánsabb ékszereket vásárolják szívesebben.

Levéltári kutatómunka és saját recept alapján készült porcelán

Papp Erzsébet álmodta meg a ZEMA ékszermárkát, amelynek alapja a saját recept alapján a természetben is fellelhető földpát és kaolin összetevőiből készített porcelán, melyet környezettudatosan egy napelemekkel működtetett kemencékben égetnek. A márkának már számos kollekciója kapható, Erzsébet pedig büszke arra, hogy ezeknek a kollekcióknak mindig van valamilyen mögöttes tartalma, üzenete.

ZEMA ékszerek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lévő Memories of Hungary üzlet kínálatából
ZEMA ékszerek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lévő Memories of Hungary üzlet kínálatából

A gondolat, a téma születik meg először, amit szeretnék a vásárlóinknak átadni, ezek a témák pedig szinte mindig a múltunkba, a történelmi hagyományainkhoz nyúlnak vissza: legyen szó a szecesszióról, az ősi avar vagy szkíta mintákról, de említhetném az art decót is. A végleges motívumok kidolgozását komoly munkafolyamat előzi meg. Nagy hangsúlyt fektetünk a hitelességre, amelyhez például akár fél-egy éves kutatómunkára is szükség van. Levéltárba, könyvtárakba is elmegyünk, de olyan is volt, hogy hónapokig egy történésszel dolgoztunk együtt. Amint elég háttérinformációval rendelkezünk az alap motívumokról, átalakítjuk az általam tervezett skiccek alapján a mai kor elvárásainak és így születnek meg az ékszerek

– mesélte Erzsébet, aki azt is elárulta, hogy a reptéren inkább a kisebb méretű és alacsonyabb árfekvésű termékek fogynak jobban. Elsősorban a fülbevalók és a gyűrűk a kedvencek, nemzetek szempontjából pedig elmondható, hogy az ázsiaiak nagyon szeretik a magyar tradicionális motívumokat, az olaszok, franciák a szecessziós, art deco motívumokat részesítik előnyben, az amerikaiak pedig gyakorlatilag mindenevők, ha design ékszerről van szó.

A ZEMA sajátossága, hogy a környezettudatos munkafolyamat manufakturális körülmények között zajlik, vagyis a gyártás minden mozzanata kézzel készül, porcelán készítő szakemberek által. A kezdeti formákat szobrászművészek öntik ki a ZEMA tervei alapján, az ékszerek dekorálást pedig festőművészek és porcelánfestők végzik. A márka bemutatkozott már a London Fashion Weeken, a New York Fashion Weeken, a Paris Fashion Weeken, továbbá önálló bemutató keretében Bécsben, Kuala Lumpurban és Azerbajdzsánban is. A Rozetta és a ZEMA ékszerekhez is a Memories of Hungary shopban lehet hozzájutni a budapesti reptéren.

Ezt a cikket nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.