Népzenei pályázatok és változatos események az NKA Halmos Béla Program Kollégiumának támogatásával

2019.07.19. 10:59 Módosítva: 2019.07.22. 12:07
Ezt a cikket a(z) NKA Halmos Béla Programiroda, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Az NKA Halmos Béla Program Kollégiumának célja többek között a hazai és Kárpát-medencei népzenészek, az újra egyre népszerűbb folkklubok vagy a népzenei utánpótlás támogatása. A Kollégium tagjai maguk is a műfaj tapasztalt képviselői, akik legjobb tudásuk szerint igyekeznek dönteni a hetekben újra kiírásra kerülő pályázatokra beérkező támogatási igények sorsáról.

Kedves Pályázó! Zenészként portfóliód fejlesztésére, hazai, Kárpát-medencei és külföldi programok költségeire kérhetsz támogatást. Népzenei koncertsorozatok, nagykoncertek megrendezésére egyesületként, programhelyszínként és zenészként is pályázhatsz. A kollégium támogat népzenei táborokat és konferenciákat, népzenével foglalkozó médiumként pedig a tartalomgyártás költségeihez tud hozzájárulni. A sokszínű, átfogó támogatási rendszerről bővebben ide kattintva olvashatsz.

A Halmos Béla Program feladatai közé tartozik a Kárpát-medencei népzenei kincsek feltárásának, bemutatásának támogatása is. Ezen filozófia mentén a Programiroda különféle ismeretterjesztő, a hagyományos, falusi zenei kultúrát népszerűsítő eseményeket is szervez. Ilyen például az egész nyáron át tartó, a Benczúr Házzal és a Postakürt Alapítvánnyal együttműködésben létrejött Benczúr Kerti Esték programsorozat is, mely különleges hangulatú szabadtéri koncertekkel és táncházzal várja a belvárosban a látogatókat egész nyáron. A fellépő zenekarokat a Halmos Béla Program Kollégium kuratóriumi tagjai választották ki a Programból korábban támogatást nyert pályázók közül. A kurátorokkal - a koncertek házigazdájaként - személyesen is találkozhat a közönség.

benczúr

Legközelebb július 24-én telik meg élőzenével és persze jókedvvel a Benczúr Kert – az est házigazdája Árendás Péter lesz, a színpadot pedig a Halmos Béla vándor-díjas prímás, Horsa István által alapított Horsa Banda foglalja majd el. A zenekar a legjobb népzenei gyűjtések, illetve a tagok által készített saját felvételek alapján igyekszik - a lehető leghitelesebben - játszani az erdélyi vonószenét. A programsorozatot augusztus 7-én az Eredics Gábor által kiválasztott Babra zárja majd. A Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő zenekar karakterét a tamburák egysége, a klarinét és a harmonika összhangja határozza meg.

A Benczúr Kert - a nyugalom és a jó zene kis szigete a város szívében - a nyár hátralévő részében is változatos programokkal várja tehát az érdeklődőket. A Halmos Béla Program Kollégium soron következő pályázati kiírásai és a népzenei élet legérdekesebb hírei pedig megtalálhatóak a Halmos Béla Program Facebookján is. Kövessenek bennünket!

Ezt a cikket a(z) NKA Halmos Béla Programiroda, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.