Ezért veszel új telefont idén

2019.09.24. 10:55 Módosítva: 2019.09.24. 10:56
Ezt a cikket a(z) eMAG Magyarország, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.

Lenyűgöző kijelző, élénk színek, valósághű fotók, gyors működés, masszív akkumulátor – pár hívószó azoknak a telefonkeresőknek, akik még a Nagy Döntés előtt állnak. Melyik a nekem való telefon? Csúcsmodelleknél ez a felvetés még nagyobb súlyt kap, hiszen egy-egy gyártó komoly összeget elkér legújabb készülékeiért. Lássuk, mit ad nekünk a legújabb iPhone és Huawei család!

emag index full

Nem meglepő, hogy a legtöbb ember a készülék teljesítménye és a kamera képességeit veszi elsősorban figyelembe, ezt követi a megjelenés, illetve a készülékhez kapcsolódó szolgáltatások, mint például az Apple TV+ szolgáltatása, ami a Netflix és az HBO GO versenytársaként lépett a piacra. Ráadásul az Apple egyéves, ingyenes hozzáférést biztosít az Apple TV+ szolgáltatáshoz, amennyiben új Apple készüléket vásárolunk. És természetesen ott vannak az operációs rendszerek hívei is. Apple iOS? Google Android? Ízlés, megszokás és hit kérdése. Bármelyik szempont is kerül a mi szubjektív listánk élére, elég éles a verseny a telefongyártók között.

Lassított szelfivideótól a 20%-os teljesítménynövelésig – az új iPhone 11

Noha úgy tűnik, az iPhone 11, iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max nem nyűgözött le mindenkit, hiszen sokan mondják, hogy csak azokat elmaradásokat hozta be, amiket más gyártók már megléptek az elmúlt években, de érdemes ezt jobban megvizsgálni.

A telefonokat nagyon könnyű felismerni a hármas kamerarendszernek köszönhetően, amelynek kialakítását világszerte gúnyolják. De a külső nem minden: az iPhone 11 olyan új funkcióval is rendelkezik, amely egyedülálló és az eddigi egyik legjobb kamerás képeségekkel rendelkező Huawei P30 Prót is vélhetően megelőzi. Például az új 12 megapixeles TrueDepth kamerával szupermenő lassított szelfivideókat vehetünk fel 120 képkocka/s sebességgel. Vagy 60 képkocka/s sebességgel videózhatunk 4K-ban. A 4K-s videórögzítésének képessége 120 képkocka/s sebességgel az iPhone 11 új, nagy teljesítményű processzorának és az új kameráinak köszönhető. Végre bekerült az ultraszéles látószögű kamera és az előlapi kamerán is fejlesztettek. Nem beszélve arról, hogy idén már nem spórolták ki a RAM-ot a készülékből, így hasonlóan a nagytestvérekhez, az iPhone 11 készülék is 4GB RAM társaságában jön el hozzánk.

Az iPhone 11 széria az Apple új saját tervezésű A13 Bionic processzorát kapta meg, ami teljesítményben felülmúlja az összes többi Android rendszerre épülő okostelefont, mint például a Samsung Galaxy Note 10-et vagy a Huawei P30 Prót, illetve azokat a telefonokat is, amelyek az új Qualcomm Snapdragon 865 chipekkel érkeznek, az első teljesítményteszt ezt erősíti meg. Az iPhone 11 A13-as chippel rendelkezik, ami kicsit több mint 20%-os teljesítménynövelést kínál az előző generációhoz képest, messze meghaladva az összes többi, a piacon jelenleg elérhető telefont, és nagy eséllyel megőrzi az erőfölényét a következő frissítésig.

Az iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max esetében a gyártó az akkumulátor élettartamának jelentős megnövekedését ígéri, így teljesítményük messze meghaladja azt, amit az Android telefonok jelenleg nyújtani tudnak.

Négy lencsényi Leica kamera és a fordított vezeték nélküli töltés – a Huawei P30

A P20 termékcsalád sikeres gyártása után a Huawei P20 Pro és a Mate telefonok helyét a P30 sorozat veszi át. Mindkét korábbi modellcsalád lenyűgöző fotósképességekkel rendelkezik, de a Huawei P30 sorozatnak az az előnye, hogy a részleteket jobban megragadja és egy ultraszéles lencsével rendelkezik, amely az épületek és tájak fényképezésére ideális, ennél alacsonyabb igényeknél a P30 Lite is jó választás lehet.

A Huawei P30 Pro egy nagyon szép telefon. A készülék előlapjára egy 6,47”-os FHD+ felbontású, hajlított OLED kijelző került, ami élénk és éles megjelenítést tesz lehetővé, de közel sem olyan szép, mint a Huawei Mate 20 Pro-ba került QHD+ felbontású panelé.

A Huawei P30 Pro készülék is megkapta a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót, ami egyébként nem olyan praktikus, mint az arcfelismerés, de a készülékben lévő 2D-s megoldásnál sokkal biztonságosabb.

Hardveres tekintetben sem lehet okunk panaszra. A Huawei P30 Pro készülékbe a Huawei saját gyártású, 7nm-es Kirin 980-as processzora került, amit már megismerhettünk a tavalyi Huawei Mate 20 és Mate 20 Pro készülékekből. Természetesen vannak erősebb processzorok is a konkurenciánál, de még így is az élmezőnyben van, és ez a mindennapos használat során is megmutatkozik. Tárhely és memória tekintetében több verzióból választhatunk. Az egyik opció 128 GB-os tárhely és 6 GB RAM, a másik opció a 256 GB-os tárhely és 8 GB RAM. Ezenkívül más eltérés nincs a két változat között. Egyébként mindkét változat bővíthető a Huawei saját gyártású nanoSD memóriakártyájával.

A Huawei P30 Pro is támogatja a fordított vezeték nélküli töltést, aminek a segítségével más vezeték nélküli töltésre képes eszközöket tölthetünk, a készülék akkumulátorkapacitása terhére.

Évről-évre nő a készülékekben a lencsék száma, és ez nincs másképp idén sem. A Huawei P30 Pro készülékbe Leica Quad kamera került, ami összesen 4 lencsét foglal magában.

A legérdekesebb a 40 MP-es főkamera, ami elképesztő képek készítésére képes. A második lencse egy 20 MP-es, ultraszéles látószögű lencse, amivel még drámaibb képeket lőhetünk. Ezzel olyan képek készíthetőek, ahol nem kell azon gondolkoznunk, hogy mit hagyjunk ki a képből, mert minden, ami fontos belefér. A harmadik egy 8 MP-es periszkópos lencsével ellátott telefotó kamera, ami 5X-ös optikai, 10X-es Hybrid zoom és 50X-es digitális zoom-ot ígér nekünk. Ez bőven felülmúlja a tavalyi Huawei Mate 20 Pro kamerás teljesítményét. A mesterséges intelligenciának köszönhetően még az 50X-es nagyítás után is meglepően jó fotók készíthetők.

Nincs jó döntés – csak saját döntés!

Van, aki a munkához, más a szórakozáshoz, tartalomfogyasztáshoz igazítja a választást. Nem vagyunk egyformák, így mindenkinek más lesz a fontos. Fontos számításba venni az igényeinket, hogy számunkra mi fontos egy készülékben, mert minden gyártónál, és gyártón belül is a termékportfólión belül különböző igényekhez alkalmazkodva készítik a telefonokat. Van olyan dolog, amiben az Apple a jobb, van olyan, amiben a Huawei, Samsung, vagy bármilyen más gyártó. A lényeg, hogy felmérjük a saját igényeinket, megvizsgáljuk a jelenlegi készülékünknél, hogy mi az, amiben hajlandóak vagyunk a kompromisszumra és mi az, amiből nem engedünk. Mit használunk gyakran és mi hiányzik szinte minden nap.

Ezt a cikket a(z) eMAG Magyarország, nem az Index szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.